Hirotesire de subdiacon în Catedrala „Schimbarea la Față” din Cluj

08.12.2020, Cluj (Catholica) - Sărbătoarea cea mai apropiată în calendarul liturgic de marea sărbătoare a Nașterii Domnului, pomenirea Sfântului Nicolae, Arhiepiscopul de la Mira Liciei, la data de 6 decembrie, a coincis în acest an cu duminica „vindecării femeii gârbove”. Sfânta Liturghie Arhierească celebrată în această zi în Catedrala „Schimbarea la Față” din Cluj a fost pentru PS Florentin Crihălmeanu, Episcopul de Cluj-Gherla, prilejul de a adresa o invitație la milostivire, după modelul Sfântului Ierarh și la convertire, la ridicarea privirii spre cer. Între preoții concelebranți s-au aflat pr. Marius Cerghizan, Vicar general, pr. Daniel Avram, consilier eparhial, și pr. Marius Furtună, rectorul Seminarului Teologic „Sf. Ioan Evanghelistul” din Cluj.
Răspunsurile liturgice date de corul Seminarului Teologic eparhial au fost însoțite de frumoase colinzi ce au readus în Catedrală atmosfera Crăciunului. Studenții seminariști au venit să asiste la un eveniment important, un pas de început pe drumul preoției al unui coleg al lor: lectorul Raul Man, seminarist din anul III a fost hirotesit de către PS Florentin, fiind ridicat la treapta subdiaconiei. În cuvântul de învățătură, PS Florentin a meditat fragmentul evanghelic (Lc 13, 10-17), despre „o femeie care de 18 ani era gârbovită, într-o stare de neputință”. Preasfinția Sa a explicat: „Părinții Bisericii interpretează această gârbovire, ca fiind omul aplecat doar asupra primelor cinci zile ale Creațiunii, omul care nu se poate ridica la înălțimea lui, nu poate sta drept în fața lui Dumnezeu. Această femeie care, fără voia ei, este într-o legătură a răului, rămâne cu privirea doar asupra celor pământești. Nu poate privi în ochi nici chipul aproapelui și cu atât mai puțin să-și ridice privirea spre Dumnezeu, Tatăl creator. Remarcați însă că această femeie, aflată în această stare de neputință de 18 ani, continuă să vină, cu perseverență și cu speranță, la Sinagogă, la rugăciune, chiar dacă nu poate privi spre înalt.”
Ierarhul a atras atenția că această femeie se poate asemăna cu „lumea noastră de astăzi gârbovită, aplecată asupra celor pământești, materiale, mult mai mult decât ar fi nevoie. Este omul care nu mai are timp pentru Dumnezeu, nu mai are timp pentru aproapele, care se închide în sine și în propriile necesități. Ei bine, nu la aceasta ne-a chemat Dumnezeu, ne-a chemat la comuniunea și la bucuria iubirii. Al doilea element: femeia nu cere nimic de la Isus. Isus se îndreaptă spre ea și o cheamă. Este chemarea pentru hirotonire. Isus este Cel care «o hirotonește», pune mâinile asupra ei redându-i îndreptarea în fața lui Dumnezeu: «fii dezlegată de legătura ta», spune Isus. Femeia se supune și, de aici, încă un punct de meditație pentru noi, astăzi: să învățăm să avem răbdare în suferințele noastre. Cu răbdare și cu rugăciune să prezentăm suferințele noastre în fața lui Dumnezeu, cu speranța că, la timpul potrivit, El este Cel care ne va dezlega cu condiția ca noi să ne lăsăm atinși de El, să-I oferim timp să atingă sufletul nostru, să ne atingă din interior pentru a ne curăța de păcate.”
A continuat: „Femeia se îndreaptă, și, prima acțiune pe care o face îndreptându-se este de a-l lăuda pe Dumnezeu. Vedem cum se face directa conexiune între gestul lui Isus și mila lui Dumnezeu. Femeia poate acum să îi privească pe ceilalți în față, dar, mai presus, poate să își înalțe privirea spre Cer și aduce mărire lui Dumnezeu. Este al treilea punct de meditație, care ne invită să ne aducem aminte că suntem creați după Chipul și asemănarea lui Dumnezeu și trebuie să ridicăm privirea, cu mulțumire, spre Dumnezeu, pentru toate darurile pe care ni le-a dat, pentru că îl putem privi și îl putem cunoaște. Evanghelia de astăzi ne invită să ne ridicăm din gârbovirea păcatului, să ne lăsăm atinși interior de harul lui Dumnezeu și să îi aducem mărire lui Dumnezeu. Acesta este scopul pentru care omul a fost creat: a-i aduce mărire, laudă, lui Dumnezeu și slujindu-l pe Dumnezeu prin viața sa să își dobândească mântuirea.”
În Sărbătoarea Sf. Nicolae, „una dintre cele mai vechi sărbători ale Bisericii creștine”, Preasfinția Sa a reamintit viața Sfântului Nicolae, model de rugăciune, de urmare a voinței lui Dumnezeu, și, cum este cel mai cunoscut, exemplu de iubire milostivă și generozitate, de compasiune față de cei aflați în nevoi și suferință. Viața Arhiepiscopului de la Mira Liciei (270-343) a fost presărată cu un șir de acte de caritate și miracole prin care bunul Ierarh oferea ajutor celor aflați în nevoie. La încheierea celebrării PS Florentin a amintit importanța acestei zile și la nivelul țării: „sunt alegerile parlamentare, vă invit să îi alegeți pe aceia pe care considerați că pot conduce mai bine țara și destinele ei în aceste vremuri”. Totodată, Preasfinția Sa a dorit «La mulți ani!» tuturor celor ce poartă numele Nicolae, și derivate ale acestui nume, îndemnându-i să aleagă în viața lor exemplul Sfântului Nicolae.