Catolicii belgieni vor să lupte în justiție pentru Liturghii cu public
09.12.2020, Vatican (Catholica) - Catolicii din Belgia încearcă să întreprindă acțiuni în justiție împotriva guvernului, după ce acesta a hotărât că Liturghiile publice vor rămâne suspendate în țară până pe 15 ianuarie 2021. În urma unui decret ministerial din 29 noiembrie, aproximativ 6,5 milioane de catolici din țară vor fi obligați să sărbătorească Crăciunul acasă. Catolicii laici intenționează să organizeze procese civile pentru a contesta acest decret. Se dorește ca se reunească păstori, entități parohiale juridice și credincioși care să dea în judecată guvernul belgian pentru interzicerea organizării Liturghiei cu public, invocând încălcarea libertății de cult, protejată de constituție.
Câteva parohii (împreună cu păstorul și cu unul sau mai mulți credincioși) vor depune cererile de dare în judecată, cu speranța că, pe măsură ce parohiile câștigă dreptul de a celebra Liturghia cu public, va fi mai ușor pentru alte parohii să câștige, invocând precedentul. Potrivit organizatorilor, contestațiile legale depuse în această perioadă pot fi judecate înainte de Crăciun, dar nu este sigur. Organizatorii au declarat că după costul inițial, care va fi cel mai scump, se așteaptă ca fiecare proces suplimentar să coste în jur de 1.000 de euro. O scrisoare deschisă către premierul belgian, scrisă după decretul din 29 noiembrie, a fost semnată de 10.000 de persoane până pe 7 decembrie. Scrisoarea, scrisă de doi abați și un laic, constată că unor afaceri „neesențiale”, muzeelor și piscinelor li s-a permise să se redeschidă sub noul decret, în timp ce nu se vorbește despre vreo modificare a suspendării Liturghiilor cu public.
„Din această marți, putem merge să facem cumpărăturile de Crăciun sau să mergem la piscină duminică dimineață, dar nu putem participa la Liturghie! Nici măcar de Crăciun!”, se afirmă în scrisoare. „La fel ca toți belgienii și ca toți credincioșii, suntem implicați din 18 martie în lupta împotriva pandemiei Covid-19. Angajamentul catolicilor a fost deplin și complet în lupta împotriva acestei epidemii, la fel ca dorința noastră de a servi bine comun”, continuă scrisoarea. „Au fost implementate protocoale riguroase în fiecare capelă, biserică sau Catedrală, adaptate la dimensiunile spațiilor, astfel încât să respectăm instrucțiunile emise (purtarea unei măști, distanțarea, gelul etc.). Am fost atenți.” Capacitatea de a administra Sacramentele ca preoți și de a le primi ca laici „este esențială”, mai citim. Episcopii din Belgia au fost informați, dar nu sunt implicați în proiectul de contestare legală a interdicției privind Liturghia, au spus organizatorii.
Într-o declarație de presă din 1 decembrie, Episcopii au recunoscut necesitatea unor măsuri pentru combaterea pandemiei, pentru a salva vieți și a ameliora presiunea asupra sistemului de sănătate al națiunii. „Cu toate acestea, Episcopii, la fel ca mulți credincioși, simt această blocare a celebrărilor din biserici ca o limitare a experienței credinței lor”, au spus ei. „Episcopii vor să reia dialogul cu serviciile guvernamentale competente pentru a se consulta cu privire la reluarea celebrărilor religioase publice, reluare reglementată de protocoale care să garanteze securitatea maximă”. Belgia, o țară de 11,5 milioane de oameni, care se învecinează cu Franța, Germania, Luxemburg și Țările de Jos, este raportată pe scară largă ca având cea mai mare rată a mortalității Covid-19 din lume. Peste 591.700 de persoane au fost infectate și 17.320 au murit în Belgia până la 7 decembrie. Biserica a suspendat inițial Liturghiile cu public în martie, când țara a intrat în primul blocaj național. Bisericile au rămas deschise pentru rugăciuni individuale, precum și pentru botezuri, căsătorii și înmormântări, cu un număr strict limitat de participanți. Cultul public a fost reluat în iunie, dar a fost suspendat din nou pe 2 noiembrie, pe fondul unui al doilea blocaj național, după o nouă creștere a cazurilor de coronavirus.