Ghid spiritual pentru a trăirea Postului Mare și a Paștelui în timp de pandemie
10.03.2021, Roma (Catholica) - Pe situl Conferinței Episcopale din Italia a fost publicat un ghid liturgic-pastoral pentru a-i ajuta pe credincioși să trăiască în mod cât mai intens timpul Postului Mare și sărbătoarea Învierii Domnului, în ciuda perioadei de pandemie pe care o traversăm. Cu titlul „Cristos, speranța mea, a înviat” ghidul on-line se dorește a fi un sprijin spiritual pentru credincioși în acest timp în care „experiența întunericului, a păcatului și a morții par să ne înconjoare”, după cum observă Mons. Stefano Russo, secretar general al episcopatului italian, în introducerea documentului.
Amintind că Postul Mare este un „moment favorabil” pentru creșterea spirituală, prelatul pune accentul pe importanța mărturiilor de caritate în acest timp dificil pentru multe persoane, subliniind forța cuvintelor și a gesturilor de iubire frățească care ne deschid inima spre speranță și ne reamintesc faptul că suferința și moartea nu au ultimul cuvânt. Ghidul este alcătuit din trei părți. Prima include două reflecții despre parcursul reprezentat de Postul Mare, cu lecturi biblice și rugăciuni specifice acestei perioade de pregătire pentru sărbătoarea Învierii Domnului și meditații destinate unui timp de rugăciune și reculegere în familii. Cea de-a treia parte propune scheme pentru celebrări comunitare în perioada Postului Mare, incluzând și Calea Sfintei Cruci.
„La Înviere se ajunge prin Cruce, aceasta devenind adevărata cale spre Viață”, scrie Mons. Russo în introducerea ghidului, amintind că Crucea ne vorbește despre un Dumnezeu care face legământ de iubire cu noi și, „chiar și atunci când ne aflăm cufundați în păcat, întregul mister al Învierii ne face să percepem o forță care risipește noaptea, învăluind-o cu speranță și inundând-o cu o lumină care spală orice vină”. „Fie ca acest ghid liturgic-pastoral să ne ajute să trăim intens aceste timpuri”, scrie Mons. Russo, amintind reflecția Papei Francisc din Mesajul pentru Postul Mare, potrivit căreia: «A trăi un Post cu speranță înseamnă să simțim că, în Isus Cristos, suntem mărturisitori ai unui timp nou, în care Dumnezeu „le face pe toate noi” (cf. Apocalips 21,1-6). Înseamnă a primi speranța lui Cristos care își dă viața pe cruce și pe care Dumnezeu l-a înviat a treia zi, gata oricând să dea răspuns oricui ne cere cont de speranța noastră” (cf. 1 Petru 3,15).» (Anca Mărtinaș pentru Vatican News România)