Cardinalul Cantalamessa în Vinerea Sfântă: Crucea, temelia cristologică a fraternității
02.04.2021, Vatican (Catholica) - În predica pentru Vinerea Sfântă, predicatorul Casei Papale a subliniat că fraternitatea dintre catolici este rănită. Păstorii trebuie să fie printre primii care fac o examinare serioasă a conștiinței cu privire la construirea fraternității și a unității în Biserică. „Construim fraternitate exact în același mod în care construim pacea, care începe de aproape, cu noi înșine… Pentru noi, aceasta înseamnă că fraternitatea universală începe cu Biserica Catolică”, a spus predicatorul papal, Cardinalul Raniero Cantalamessa. Sublinierea a fost făcută în predica sa de la celebrarea Pătimirii Domnului, din Vinerea Sfântă, seara, din Bazilica San Pietro, prezidată de Papa Francisc. Respectându-se protocoalele de sănătate, la celebrare a participat un număr limitat de credincioși.
În ziua în care creștinii comemorează pătimirea și moartea lui Isus, Cardinalul a explorat noțiunea de fraternitate și unitate din diferite perspective, începând cu ultima enciclică a Papei, Fratelli tutti. A spus că documentul se adresează unui public foarte larg, din interiorul și din afara Bisericii, într-adevăr practic întregii omeniri. El indică unele modalități de a ajunge la o fraternitate umană reală și justă în diferitele sfere ale vieții, variind de la sectorul privat la cel public, și de la cercurile religioase la sfere sociale și politice. „Misterul crucii pe care îl celebrăm”, a spus Cardinalul italian, „ne obligă să ne concentrăm tocmai pe acest fundament cristologic al fraternității care a fost inaugurat pe Calvar”. Termenul de frate, în sensul său cel mai comun, se referă la fratele biologic, dar mergând mai departe înseamnă aceeași națiune sau popor. Înțelesul se extinde pentru a include orice persoană umană, fratele fiind tradus cu aproapele în Biblie. Când Isus spune: „Orice ai făcut pentru unul dintre acești frați aceștia mai mici ai Mei, pentru Mine ai făcut”, El intenționează să includă orice persoană umană care are nevoie de ajutor.
Cardinalul capucin, în vârstă de 86 de ani, a spus că, odată cu Paștele, există o dezvoltare decisivă privind sensul cuvântului frate. În Misterul pascal, Cristos devine „întâiul născut dintre mulți frați” (Romani 8,29). Discipolii devin frați și surori într-un sens nou și foarte profund. De fapt, Cardinalul Cantalamessa a subliniat că numai după înviere Isus îi numește pentru prima dată pe discipolii Săi frați. „Du-te la frații Mei și spune-le: Mă urc la Tatăl Meu și Tatăl vostru, la Dumnezeul Meu și Dumnezeul vostru”, îi spune el Maria Magdalenei. După Paști, termenul de frate indică un frate în credință, un membru al comunității creștine – frați de sânge în sângele lui Cristos. În loc să înlocuiască fraternitatea familiei, națiunii sau rasei, această fraternitate a lui Cristos îi încoronează pe toți. Credința creștină adaugă o dimensiune secundă și decisivă, că suntem frați nu numai pentru că toți avem același Tată în virtutea creației, ci și pentru că avem și același frate, Cristos, „întâiul născut dintre mulți frați” în virtutea răscumpărării.
Predicatorul Casei Papale a remarcat că fraternitatea dintre catolici este rănită și diviziunile dintre Biserici au avut loc nu din cauza dogmelor, a Sacramentelor și a slujirilor. „Diviziunile care polarizează catolicii”, a spus el, „provin din opiniile politice care cresc în ideologii după ce au primit prioritate asupra considerațiilor religioase și ecleziale”, aspecte despre care „nu se vorbește în mod deschis sau sunt negate cu dispreț”. Pentru catolici, a subliniat Cardinalul italian, fraternitatea este construită în același mod în care construim pacea, adică începând cu noi înșine, în cadrul Bisericii. Este nevoie de o examinare serioasă a conștiinței și de a fi convertiți. Promovarea divizării, a spus el, este opera prin excelență a diavolului, „dușmanul care semăna neghină”. În acest sens, Isus este un exemplu de urmat. El a refuzat vehement să fie atras în oricare dintre cele patru facțiuni ale vremii sale – fariseii, saducheii, irodienii și zeloții. Și primii creștini au mea pe aceeași cale. Cardinalul Cantalamessa a spus: „Pastorii trebuie să fie primii care își fac o examinare serioasă a conștiinței”. Ei trebuie să se întrebe dacă își conduc turmele către ei înșiși sau către Isus.