Papa Francisc: O politică nu numai pentru popor ci și împreună cu poporul
15.04.2021, Vatican (Catholica) - Sfântul Părinte a transmis un mesaj video participanților la conferința internațională online, cu titlul „O politică înrădăcinată în popor”, organizată de Centrul Teologia și Comunitatea, din Londra, și desfășurată joi, 15 aprilie a.c. Subiectele dezbătute se inspiră din cartea „Să ne întoarcem să visăm”, a Papei Francisc, și privesc mișcările populare și organizatorii care le susțin.
În mesaj, Pontiful a salutat îndeosebi Compania Catolică pentru Dezvoltare Umană care aniversează 50 de ani de activitate de sprijin acordat comunităților celor mai sărace din Statele Unite ale Americii, pentru ca acestea să poată trăi în mod mai demn, promovând totodată participarea lor la deciziile care le privesc. În cadrul Companiei Catolice pentru Dezvoltare Umană activează și alte organizații prezente în Regatul Unit, în Germania și în alte țări, organizații a căror misiune este de a însoți poporul în lupta sa pentru pământ, casă și un loc de muncă – obiective exprimate prin cele trei „T”: la tierra, el techo y el trabajo.
„Unul dintre obiectivele întâlnirii voastre este să arătați că adevăratul răspuns la ascensiunea populismului nu mai este individualismul, ci opusul: adică o politică a fraternității, înrădăcinată în viața oamenilor”, a evidențiat Sfântul Părinte în mesajul video, explicând că este necesară găsirea mecanismelor care să le garanteze tuturor oamenilor o viață demnă, în măsură să cultive virtutea și să creeze noi legături. „Să ne întoarcem să visăm la această politică”, a îndemnat Pontiful, spunând că numește aceasta o „Politică cu P mare”, o politică cu înțelesul de slujire, care deschide noi căi pentru ca oamenii să se organizeze și să se exprime. „Este o politică nu numai pentru popor ci și împreună cu poporul”, a evidențiat Pontiful, o politică înrădăcinată în comunități și în valorile sale.
Papa Francisc a atras însă atenția asupra populismelor, despre care a spus că „urmează mai degrabă – ca inspirație conștientă sau inconștientă – un alt moto: ‘Toate pentru oameni, nimic cu oamenii'”, definind această atitudine „paternalism politic”. Oprindu-se asupra consecințelor unei astfel de viziuni, Pontiful a spus că „atunci când poporul este dat la o parte, este privat nu doar de bunăstarea materială, ci și de demnitatea de a acționa, de a fi protagonistul propriei istorii, al propriului destin; este privat de posibilitatea de a se exprima cu propriile valori și cu propria cultură, de creativitatea și rodnicia sa”.
„De aceea”, a continuat, „pentru Biserică este imposibilă este imposibilă separarea promovării justiției sociale de recunoașterea valorilor și a culturii poporului, incluzând valorile spirituale care sunt izvor al sensului său de demnitate. În comunitățile creștine, aceste valori se ivesc din întâlnirea cu Isus Cristos, care îi caută neobosit pe cei descurajați sau pierduți, care merge până la limitele existenței pentru a fi chipul și prezența lui Dumnezeu, pentru a fi ‘Dumnezeu cu noi’.” (Anca Mărtinaș pentru Vatican News România)