Cardinalul Reinhard Marx și-a înaintat cererea de retragere
04.06.2021, München (Catholica) - Cardinalul Reinhard Marx, Arhiepiscop de München și Freising, în vârstă de 67 de ani, și-a prezentat cererea de retragere. Influentul prelat este membru al Consiliului de Cardinali al Papei, coordonatorul Consiliului Vatican pentru Economie și, până anul trecut, președintele Conferinței Episcopilor Germani. Arhidieceza de München și Freising a publicat scrisoarea Cardinalului către Papă și declarația personală pe 4 iunie, în germană, engleză și italiană. În scrisoarea adresată Papei pe 21 mai, Cardinalul Marx și-a prezentat motivele pentru care cere să se retragă din funcție. „Fără îndoială, sunt vremuri de criză pentru Biserica din Germania”, a scris el. „Există, desigur, multe motive pentru această situație – și dincolo de Germania în întreaga lume – și nu cred că este necesar să le menționăm în detaliu aici.”
„Cu toate acestea, această criză a fost cauzată și de propriul nostru eșec, de propria noastră vinovăție. Acest lucru a devenit din ce în ce mai clar pentru mine, uitându-mă la Biserica Catolică în ansamblu, nu numai astăzi, ci și în ultimele decenii. Impresia mea este că suntem într-un ‘punct mort’ care, și aceasta este speranța mea pascală, are și potențialul de a deveni un ‘punct de cotitură'”. El a continuat:” În esență, este important pentru mine să împărtășesc responsabilitatea pentru catastrofa abuzurilor sexuale comise în ultimele decenii de oficiali ai Bisericii”. Papa l-a informat pe Cardinal că scrisoarea sa poate fi publicată acum și că trebui să își continue slujirea episcopală până la luarea unei decizii finale cu privire la cererea sa, informează CNA.
În scrisoare, Cardinalul Marx spunea că investigațiile și rapoartele privind abuzurile din ultimii 10 ani i-au arătat în mod constant că au existat „multe eșecuri personale și greșeli administrative, dar și eșecuri instituționale sau ‘sistemice'”. „Dezbaterile recente au arătat că unii membri ai Bisericii refuză să creadă că există o responsabilitate comună în acest sens și că, prin urmare, instituția Bisericii trebuie să fie învinovățită pentru ceea ce s-a întâmplat și, prin urmare, dezaprobă discutarea reformelor și reînnoirii în contextul crizei abuzurilor sexuale”, a spus el. „Am în mod ferm o opinie diferită. Ambele aspecte trebuie luate în considerare: greșelile pentru care ești personal responsabil și eșecul instituțional care necesită schimbări și o reformă a Bisericii.” A continuat: „Un punct de cotitură în această criză este, în opinia mea, posibil doar dacă ne asumăm o ‘cale sinodală’, o cale care permite de fapt un ‘discernământ al spiritelor’, așa cum ați subliniat și reiterat în scrisoarea Dvs către Biserica din Germania”.
Cardinalul Marx, care a servit ca Arhiepiscop de München și Freising din 2007, a spus că speră ca retragerea sa „să transmită un semnal personal pentru un nou început, pentru o nouă trezire a Bisericii, nu numai în Germania”. „Aș dori să arăt că nu lucrarea este în prim plan, ci misiunea Evangheliei. Și acesta este un element al îngrijirii pastorale. Prin urmare, vă rog cu tărie să acceptați această retragere.” În luna aprilie, Cardinalul Marx i-a cerut președintelui german Frank-Walter Steinmeier să nu îi acorde Crucea Federală a Meritului după un protest al avocaților supraviețuitorilor abuzurilor. Era programat să primească Bundesverdienstkreuz, singura decorație federală a Germaniei, la Palatul Bellevue din Berlin, pe 30 aprilie. Cardinalul Marx a spus că nu dorește să atragă atenția negativă asupra altor beneficiari ai distincției.
În februarie 2020, el a anunțat Episcopii germani că nu va mai candida pentru un al doilea mandat la funcția de președinte al Conferinței Episcopilor Germani. În funcție a fost succedat de Episcopul Georg Bätzing de Limburg. Cardinalul Marx este al doilea Episcop german din ultimele luni care și-a prezentat Papei cererea de retragere. Arhiepiscopul Stefan Heße de Hamburg a anunțat că a făcut demersul în luna martie, spunând: „Nu am participat niciodată la nici un fel de mușamalizare. Cu toate acestea, sunt dispus să îmi asum responsabilitatea pentru eșecul sistemului.” La începutul acestei săptămâni, a reieșit că Papa Francisc a ordonat o vizită apostolică în Arhidieceza de Köln, pe fondul unor critici acerbe cu privire la tratarea cazurilor de abuz sexual. Cardinalul Rainer Maria Woelki de Köln a anunțat în decembrie 2020 că a cerut Papei să revizuiască deciziile pe care le-a luat în 2005 cu privire la un preot acuzat – identificat doar ca „păstorul O”.
În declarația sa personală, Cardinalul Marx a spus că s-a gândit în repetate rânduri în ultimele luni să se retragă din funcție. „Evenimentele și dezbaterile din săptămânile trecute joacă însă doar un rol subordonat în acest context”, a spus el, explicând că cererea sa de retragere a fost „o decizie exclusiv personală”. „Prin retragerea mea, aș dori să precizez că sunt dispus să îmi asum personal responsabilitatea nu numai pentru orice greșeli pe care le-aș fi putut face, ci și pentru instituția Bisericii, pe care am ajutat-o să se modeleze în ultimele decenii. Recent s-a spus: ‘Împăcarea cu trecutul trebuie că doare’. Această decizie nu este ușoară pentru mine. Îmi place să fiu preot și Episcop și sper să pot continua să lucrez în viitor. Slujire mea pentru Biserică și pentru oameni nu se termină. Cu toate acestea, pentru a susține un nou început care este necesar, aș dori să îmi asum partea din responsabilitate pentru evenimentele din trecut. Cred că ‘punctul mort’ cu care ne confruntăm în acest moment poate deveni un ‘punct de cotitură’. Aceasta este speranța mea pascală și voi continua să mă rog și să lucrez pentru ca așa ceva să se întâmple.”
Sperăm să-i urmeze exemplul și alți cardinali și episcopi