Pr. Juan Bernardo Garcia: Predici de suflet

01.07.2021, Iași (Catholica) - „Să servească la cunoașterea lui Dumnezeu, atât cât vrea el să fie descoperit, și la bucuria de a fi credincios”, este dorința preotului dominican Juan Bernardo Garcia pentru cartea sa „Predici de suflet”, apărută recent la Editura Presa Bună a Dieceza de Iași. Cartea are 300 de pagini, format A5, și poate fi procurată de la Librăria „Presa Bună”, la prețul de 25 lei.
„Îmi cer prietenii mei români – fără ei nu ar fi această carte – să scriu o mică prezentare a ceea ce vor găsi în paginile următoare. Voi încerca, dar cu multă smerenie; eu nu ar trebui să vorbesc despre mine, ci doar despre acela care este Cuvântul, în slujirea căruia am fost aproape 50 de ani de preoție. Cuvântul este Cristos, Cuvântul din veci al Tatălui care ne descifrează sensul vieții”, mărturisește autorul predicilor, pr. Juan Bernardo Garcia, prezentându-se ca un „preot dominican, din Ordinul Sfântului Dominic de Guzman, sfânt plin de pasiune când predica”.
„Biserica nu va înceta niciodată să îl predice pe Cristos. Generațiile de Episcopi și preoți care s-au succedat de-a lungul veacurilor creștine au luat în serios aceleași cuvinte ale Învățătorului divin, auzite în premieră de către apostoli «Mergeți în toată lumea, predicați evanghelia la toată făptura!» (Mc 16,15), și au vestit fără întrerupere că Isus este Mântuitorul tuturor. Orice preot este în virtutea vocației sale un predicator, fie prin cuvântul oral, fie prin cel scris. Juan Bernardo Garcia este un călugăr dominican care, ca orice preot, a vorbit despre Cristos în cadrul predicilor făcute la Liturghiile pe care le-a celebrat. Nu a stat în intenția autorului să publice o carte cu predicile sale. Cuvintele lui au reverberat în inimile multor ascultători, în principal spanioli. Surprinzător este faptul că printre aceștia s-au numărat și români plecați în Spania, îndeosebi soții Ștefan și Lavinia Smetan, care au ținut să traducă și să publice câteva dintre predicile auzite”, a dezvăluit pr. Cristian Diac în prefață.
„Predica este, în primul rând, o expunere orală, un discurs viu, o cuvântare menită să interpeleze auditoriul, să îl sensibilizeze cu privire la credință și la trăirea valorilor morale creștine. Forța ei se datorează și arsenalului de tehnici de oratorie la care apelează predicatorul: limbaj nonverbal, gestică, repetiții, accentuări, variații de ton etc. Mai curând decât citită, o predică, am spune, trebuie ascultată. Putem vorbi de o diminuare de efect atunci când ne aflăm în fața unei colecții de predici așternute în paginile unei cărți? Părintele Juan Bernardo a fost pus în fața unui proiect a cărui inițiativă nu i-a aparținut. Transcrierea predicilor s-a făcut însă în așa fel încât cititorul să nu fie lipsit de forța expresivă a ceea ce s-a auzit de la amvonul unei biserici. În consecință, lexicul accesibil, propozițiile scurte, verbele imperative dau sentimentul că părintele Juan nu scrie, de fapt, nimic, ci predică la fiecare pagină a acestei cărți, iar cel care îl citește îl și ascultă deopotrivă”, sunt considerațiile părintelui Cristian în aceeași prefață.
În cele 300 de pagini, format A5, cartea adună 85 de predici cu dimensiuni variabile, în general scurte: „Nefiind structurate tematic, predicile se pot citi una câte una, cu grija de a lăsa timp pentru rumegarea a ceea ce ar putea atinge și răscoli în sufletul nostru”. „Mă rog Domnului”, scrie autorul, „ca aceste predici, pe care niciodată nu le-am avut scrise, dar care acum sunt înregistrate și traduse de prietenii mei, să servească la cunoașterea lui Dumnezeu, atât cât vrea el să fie descoperit, și la bucuria de a fi credincios”. (Ovidiu Bișog pentru Ercis.ro)