Afacerea imobiliară din Londra: Vaticanul trimite în judecată un Cardinal și alte nouă persoane
03.07.2021, Vatican (Catholica) - Zece persoane – directori de agenții, președinți ai unor autorități, oameni de afaceri, investitori, funcționari, un preot și un Cardinal – au fost trimise în judecată de autoritățile Statului Cetății Vaticanului, a anunțat sâmbătă, 2 iulie 2021, biroul de presă al Sfântului Scaun. O anchetă lungă și complexă, condusă de magistratul Gian Piero Milano, de adjunctul Alessandro Diddi și de atașatul Gianluca Perrone, realizată cu ajutorul Jandarmeriei Vaticanului, aflată la conducerea comandantului Gianluca Gauzzi Broccoletti, a dus la examinarea unei mari cantități de documente, aparate electronice sechestrate de la cei anchetați, precum și la confruntarea cu mai mulți martori. Președintele Tribunalului Statului Cetății Vaticanului, Giuseppe Pignatone, a dispus citarea în tribunal a zece persoane în urma cererii prezentate de Oficiul Publicului Minister. Prin citarea în judecată a persoanelor anchetate se încheie prima fază a anchetei, urmând ca documentația dobândită până acum să fie examinată de Tribunal în decursul unei dezbateri publice în care se vor confrunta acuzația și apărarea. Prima audiență este prevăzută să aibă loc pe 27 iulie 2021.
Au fost chemați în judecată René Brülhart, fost președinte al Autorității de Informare Financiară (AIF), acuzat de abuz în serviciu; Mons. Mauro Carlino, fost secretar al Substitutului Secretariatului de stat, acuzat de extorcare și abuz în serviciu; Enrico Crasso, agent financiar care de decenii avea în gestiune investițiile Secretariatului de stat, acuzat de speculă, corupție, extorcare, spălare de bani și auto-spălare de bani, fraudă, abuz în serviciu, fals material în acte publice comise ca privat și fals în înscrisuri private; Tommaso Di Ruzza, fost director AIF acuzat de speculă, abuz în serviciu și încălcarea secretului de serviciu; Cecilia Marogna, care a primit sume considerabile de bani din partea Secretariatului de stat pentru a desfășura activități de spionaj, acuzată de speculă; Raffaele Mincione, agent financiar care a determinat secretariatul de stat să își asume cote importante din fondul care avea în proprietate imobilul londonez de la nr. 60 de pe Sloane Avenue, folosind apoi banii primiți pentru propriile investiții speculative, acuzat de speculă, fraudă, abuz în serviciu, însușire necuvenită și auto-spălare de bani; Nicola Squillace, avocat implicat în tratative, acuzat de fraudă, însușire necuvenită, spălare de bani și auto-spălare de bani; Fabrizio Tirabassi, funcționar la biroul administrativ al secretariatului de stat cu rol de protagonist în afacere, acuzat de corupție, extorcare, speculă, fraudă și abuz în serviciu; Gianluigi Torzi, agent financiar chemat să ajute Sfântul Scaun să iasă din fondul controlat de Mincione reușind să obțină o lichidare de 15 milioane de Euro pentru a restitui imobilul legitimilor proprietari, acuzat de extorcare, speculă, fraudă, însușire necuvenită, spălare de bani și auto-spălare de bani.
Cererea de citare în judecată a fost prezentată, de asemenea, pe numele următoarelor societăți: HP Finance LLC, legată de Enrico Crasso, cu acuzația de fraudă; Logsic Humanitarne Dejavnosti, D.O.O., legată de Cecilia Marogna, cu acuzația de speculă; Prestige Family Office S.A., legată de Enrico Crasso, cu acuzația de fraudă; în fine, Sogenel Capital Investment, legată de același Enrico Crasso, cu acuzația de fraudă. Unele delicte sunt considerate „concurente”. Comunicatul menționează că „au ieșit la iveală elemente pe numele Cardinalului Giovanni Angelo Becciu, în dreptul căruia procedura, după cum este prevăzut în normele aflate în vigoare, este declanșată pentru acuzațiile de speculă și abuz în serviciu. Anchetele au început în luna iulie a anului 2019 în urma denunțului înaintat de Institutul pentru Operele Religioase (IOR) și de Oficiului Revizorului General, fiind efectuate în deplină sinergie între Oficiul Publicului Minister și secția de Poliție Judiciară a Corpului Jandarmeriei. Activitățile de strângere a documentației au fost efectuate în urma unei strânse și eficace colaborări cu Procuratura din Roma și Nucleul de Poliție Economico-Financiară a Gărzii Financiare din Roma. Comunicatul menționează drept „apreciabilă” cooperarea cu Procuraturile din Milano, Bari, Trento, Cagliari și Sassari, cu respectivele secții ale poliției judiciare.
Activitățile de culegere a documentației, desfășurate alături de comisiile rogatorii din numeroase țări (Emiratele Arabe Unite, Marea Britanie, Jersey, Luxemburg, Slovenia, Elveția) au permis scoaterea la lumină a unei vaste rețele de relații cu operatori ai piețelor financiare care, se precizează în comunicatul amintit, „au generat pierderi consistente pentru finanțele Vaticanului, folosindu-se chiar de resursele destinate operelor de caritate personală ale Sfântului Părinte”. Inițiativa judecătorească, se subliniază în comunicat, are legătură directă cu orientările și reformele Papei Francisc în efortul de transparență și însănătoșire a finanțelor Vaticanului. Ipoteza părții acuzatoare este că aceste eforturi au fost contrastate de activități speculative ilicite, aducând prejudicii pe planul reputației în termenii indicați în cererea de trimitere în judecată. (pr. Adrian Dancă pentru Vatican News România)