Mons. Pizzaballa: pelerinajele fac parte din ADN-ul Ierusalimului
07.07.2021, Ierusalim (Catholica) - Patriarhul Ierusalimului, Arhiepiscopul Pierbattista Pizzaballa, a salutat primul grup de pelerini în Țara Sfântă venit după peste un an și jumătate de când au fost puse în aplicare restricțiile impuse de pandemie. Prelatul a reînnoit invitația către credincioși să se întoarcă în țara lui Isus și a reamintit legătura dintre Roma și Orașul Sfânt. „Întoarcerea pelerinilor înseamnă că Ierusalimul respiră din nou cu doi plămâni”, a spus Arhiepiscopul Pizzaballa într-un interviu pentru Radio Vatican. După ce a deschis cu bucurie ușile Patriarhiei Ierusalimului pentru credincioșii, preoții și jurnaliștii care se află în Țara Sfântă, ca prim grup al Operei Romane de Pelerinaje, prelatul și-a reînnoit invitația vizitării Țării Sfinte.
Ideea pelerinajului în Țara Sfântă este că „ne permite să experimentăm cu ochii noștri”. Este întotdeauna o experiență extraordinară, pe care acest prim grup o trăiește într-o dimensiune și mai specială a amintirii: la locurile sacre de fapt nu există cozile obișnuite la intrare sau agitația normală a turiștilor. Este un moment de durere pentru absența pelerinilor, subliniază Patriarhul, dar și un prilej de reflecție. „Nu avem nevoie de înghesuieli”, spune Arhiepiscopul Pizzaballa, explicând că acest moment de gol, după ce a adus atâtea probleme tuturor și mai ales numeroaselor familii care trăiesc din turism în acest ținut, poate fi o oportunitate de regândire. „Putem încerca să regândim ritmul și modul de călătorie pentru a ne asigura că ele răspund mai bine nevoilor pelerinilor, dar și ale celor care fac turism religios, să poată fi atinși spiritual de întâlnirea cu locurile, cu faptele lui Isus și, prin urmare, cu persoana lui Cristos.
După Liturghia de la Ghetsimani și vizita la Betleem, a urmat momentul de rugăciune la Sfântul Mormânt, cu îmbrățișarea dintre frații Custodiei și Cardinalul Feroci, care conduce grupul de pelerini. Au fost întâmpinați la sosire cu o rugăciune cântată de frații minori ai Custodiei. Părintele Sinisa a amintit că Bazilica Sfântului Mormânt nu a fost niciodată închisă cu adevărat. A subliniat acest lucru explicând că a fost surprins și îndurerat de știrile din presă despre o presupusă redeschidere odată cu încetarea situației de lockdown. Nu a existat niciodată o închidere a Sfântului Mormânt, nici ziua, nici noaptea, a explicat călugărul, asigurând că rugăciunea este constantă pentru toți creștinii din întreaga lume și cerând ca să fie făcute rugăciuni pentru Țara Sfântă.