Papa Francisc: Legea ca pedagog
19.08.2021, Vatican (Catholica) - Reluând tema Legii la Paul, după Scrisoarea către Galateni, Papa Francisc a spus că „Legea există, dar există cu un alt mod: aceeași Lege, cele Zece Porunci, dar cu un alt mod, pentru că de la sine însăși nu poate justifica o dată ce a venit Domnul Isus”. Afirmația a fost făcută la cateheza din cadrul audienței generale de miercuri, 18 august 2021. „Pornind de la credința în Cristos există un ‘înainte’ și un ‘după’ față de Legea însăși, pentru că legea există, Poruncile există, însă există o atitudine înainte de venirea lui Isus și apoi după venirea Lui.”
Sfântul Părinte a explicat că „Legea duce la definirea încălcării și la a face persoanele conștiente de propriul păcat: ‘Ai făcut asta, de aceea legea – cele Zece Porunci – spune aceasta: tu ești în păcat’.” Apoi s-a oprit mai amplu la figura pedagogului. „Legea este pedagogul, care te duce, unde? La Isus. În sistemul școlar din antichitate, pedagogul nu avea funcția pe care i-o atribuim noi astăzi, adică aceea de a susține educația unui băiat sau a unei fete. În acea vreme era vorba în schimb de un sclav care avea funcția de a însoți la învățător pe fiul stăpânului și după aceea de a-l aduce acasă. Astfel trebuia să îl protejeze de pericole, să îl supravegheze pentru ca să nu asume comportamente incorecte. Funcția sa era mai curând disciplinară. Când copilul devenea adult, pedagogul înceta din funcțiile sale. Pedagogul la care se referă Paul nu era învățătorul, ci era cel care însoțea la școală, îl supraveghea pe copil și îl aducea acasă.”
Spunând deci că Legea a fost un pedagog, Paul a clarificat funcția ei în istoria Israelului. „A fost un act de mărinimie din partea lui Dumnezeu față de poporul Său. […] Desigur, a avut funcții restrictive, dar în același timp a protejat poporul, l-a educat, l-a disciplinat și l-a susținut în slăbiciunea sa, mai ales protecția în fața păgânismului; existau atâtea atitudini păgâne în acele timpuri.” Și a explicat în continuare: „Convingerea apostolului este că Legea are desigur o funcție pozitivă – deci ca pedagog în a duce înainte -, dar este o funcție limitată în timp. Nu se poate extinde durata sa peste măsură, pentru că este legată de maturizarea persoanelor și de alegerea lor de libertate. Odată ce se ajunge la credință, Legea epuizează valența sa propedeutică și trebuie să cedeze locul unei alte autorități.”
Pontiful și-a încheiat cateheza spunând: „Această învățătură despre valoarea Legii este foarte importantă și merită să fie privită cu atenție pentru a nu cădea în echivocuri și a face pași falși. Ne va face bine să ne întrebăm dacă mai trăim în perioada în care avem nevoie de Lege, sau dacă în schimb suntem foarte conștienți că am primit harul de a fi devenit fii ai lui Dumnezeu pentru a trăi în iubire. Cum trăiesc eu? În teama că dacă nu fac aceasta voi merge în iad? Sau trăiesc și cu acea speranță, cu acea bucurie a gratuității mântuirii în Isus Cristos? Este o întrebare frumoasă. Precum și a doua: disprețuiesc Poruncile? Nu. Le respect, dar nu ca absolute, pentru că știu că acela care mă justifică este Isus Cristos.”