Papa Francisc: Nu mi-a trecut deloc prin cap să îmi dau demisia
01.09.2021, Vatican (Catholica) - Papa Francisc a fost intervievat de Carlos Herrera pentru emițătorul radiofonic spaniol Radio COPE. În interviu, Pontiful vorbește despre intervenția chirurgicală din luna iulie și atinge și subiecte legate de Afganistan, China, eutanasie, reforma Curiei Romane. Vă prezentăm o sinteză a interviului, realizată de Salvatore Cernuzio, de la Vatican News.
În interviu, Pontiful răspunde la diferite întrebări, de la operația la colon – din 4 iulie, de la Spitalul Gemelli – la criza din Afganistan, la dialogul cu China. Se abordează, de asemenea, punctul de vedere cu privire la eutanasie și avort, la procesul din Vatican și la provocările pontificatului, precum reforma Curiei Romane și lupta împotriva corupției și a pedofiliei. Un pontificat care a ajuns aproape la al nouălea an și care, în ciuda zvonurilor circulate în presa italiană și argentiniană, nu se va întrerupe din cauza unei demisii. În interviu, Papa Francisc spune clar: „Nu mi-a trecut deloc prin cap să îmi dau demisia”. Interviul are durata de o jumătate de oră și a fost acordat, la sfârșitul săptămânii trecute, emițătorului radiofonic spaniol Radio COPE, al Conferinței Episcopale din Spania. Este primul interviu acordat după operația chirurgicală planificată la care a fost supus în data de 4 iulie pentru stenoza diverticulară a colonului.
În colocviul cu jurnalistul spaniol Carlos Herrera, care a avut loc la Casa Sfânta Marta, Papa Francisc a răspuns la întrebări de actualitate, fără a evita aspecte personale, precum starea sănătății, după intervenția chirurgicală la colon. „Cum vă simțiți?” „Sunt încă viu”, răspunde Papa Francisc cu un surâs, povestind că „i-a salvat viața” un asistent medical care își desfășoară activitatea în cadrul serviciului sanitar al Sfântului Scaun, „un om cu 30 de ani de experiență” care a insistat să se opereze, în ciuda opiniei contrare a celor care îi sugerau să se trateze cu antibiotice. După operație, revelează Pontiful, „am 33 de centimetri de intestin mai puțin”, lucru care nu îl împiedică să ducă o viață „total normală”. „Pot să mănânc orice” și să mențin completă agenda de lucru, inclusiv efectuarea călătoriei apostolice în Slovacia și Ungaria, între 12 și 15 septembrie.
Vorbind tot despre sănătate, Papa a negat în mod categoric speculațiile lansate de unele mijloace de comunicare cu privire la o posibilă renunțare la pontificat. „Nu mi-a trecut deloc prin cap să îmi dau demisia… Nu știu de unde au scos ideea că m-aș demite”, a spus Pontiful, adăugând că, ori de câte ori un Papă este bolnav, se ivește „o adiere sau chiar un uragan al Conclavului”.
Interviul dedică un amplu spațiu crizei din Afganistan. „O situație dificilă”, observă Papa Francisc, fără a intra în detalii cu privire la eforturile pe care le face Sfântul Scaun la nivel diplomatic, pentru a evita represaliile împotriva populației, elogiind însă munca Secretariatului de Stat. „Sunt sigur că ajută sau cel puțin își oferă sprijinul”, a spus, definindu-l pe Cardinalul Pietro Parolin, secretar de stat, „cel mai bun diplomat pe care l-am întâlnit vreodată”. Papa a citat-o pe cancelara Germaniei, Angela Merkel, care, în intervenția din 20 august, de la Moscova, a spus: „Este necesar să se pună capăt politicii neresponsabile de a interveni din exterior și a construi democrația în alte țări, ignorând tradițiile poporului”. „Lapidar… însă am perceput sensul de înțelepciune al cuvintelor sale”, a spus Papa Francisc. Pontiful consideră „licită” retragerea Statelor Unite din Afganistan, după 20 de ani de prezență în această țară, chiar dacă – a adăugat – „nu au fost luate în considerare toate eventualitățile”.
Răspunzând la o întrebare referitoare la dialogul cu China, Papa Francisc a spus că nu este ușor, dar și-a afirmat convingerea că nu trebuie renunțat la dialog, acesta fiind calea de urmat, chiar dacă nu se exclud erorile. Pontiful a spus că se inspiră din parcursurile de dialog stabilite de Cardinalul Agostino Casaroli care, în timpul pontificatului Papei Ioan al XXIII-lea, a avut misiunea de a construi punți cu Europa Centrală, cu țările comuniste. „Azi, într-un fel, trebuie să urmăm pas cu pas acele parcursuri de dialog în situațiile mai conflictuale”, a mai spus Pontiful în interviu. (Anca Mărtinaș pentru Vatican News România)