Papa Francisc îi avertizează pe liderii mișcărilor catolice să nu abuzeze de putere
18.09.2021, Vatican (Catholica) - Papa Francisc i-a avertizat joi pe reprezentanții mișcărilor catolice că dorința de putere și recunoaștere sunt ispite care împiedică chemarea de a sluji Biserica. Într-o întâlnire cu reprezentanți ai asociațiilor, mișcărilor și noilor comunități catolice laice, desfășurată în Sala Sinodului din Vatican, Sfântul Părinte a spus că este „nesinceritate” atunci când un lider „vrea să îl slujească pe Domnul, dar servește și alte lucruri care nu sunt Domnul”.
„Este ca un joc dublu! În cuvinte spunem că vrem să îl slujim pe Dumnezeu și pe ceilalți, dar în fapte slujim egoul nostru și ne plecăm în fața dorinței noastre de a fi vizibili, de a obține recunoașteri, aprecieri… Să nu uităm că adevărata slujire este gratuită și necondiționată, nu cunoaște nici calcule nici pretenții”, a afirmat Pontiful pe 16 septembrie. A subliniat că de fapt a conduce în Biserică nu este altceva decât a sluji. „Dorința de putere” și „nesinceritatea” sunt două obstacole care îi împiedică pe liderii creștini să devină „adevărați slujitori ai lui Dumnezeu și ai semenilor”.
„Dorința noastră de putere se exprimă în atâtea moduri în viața Bisericii; de exemplu, atunci când considerăm, în virtutea rolului pe care îl avem, că trebuie să luăm decizii cu privire la toate aspectele vieții asociației noastre, a Diecezei, a parohiei, a congregației”, a spus Papa Francisc. „Și cădem în capcana nesincerității când ne prezentăm altora ca unicii interpreți ai carismei, unicii moștenitori ai asociației sau mișcării noastre […] sau atunci când, considerându-ne indispensabili, facem totul pentru a ocupa funcții pe viață; sau și atunci când pretindem să decidem a priori cine trebuie să fie succesorul nostru. […] Nimeni nu este stăpân al darurilor primite pentru binele Bisericii […] nimeni nu trebuie să le sufoce.”
Sfântul Părinte a dat exemplul unui institut, condus de o persoană numită Amabilia, dar ironic i se spunea „Ura-bilia”, „pentru că membrii și-au dat seama că femeia aceea era un ‚Hitler’ în fustă”. „Chiar și în contextul vieții consacrate sunt institute călugărești care, ținând mereu aceleași persoane în funcțiile de conducere, nu pregătesc viitorul; au permis ca să se insinueze abuzuri și acum trec prin mari dificultăți.” A amintit că Vaticanul a dat un decret pe 11 iunie, care fixează termene limită pentru liderii asociațiilor internaționale de credincioși și ai noilor comunități, deoarece „realitatea ultimelor decenii ne-a arătat nevoia de schimbare”.
„Și vă voi spune ceva despre această experiență din ultimele decenii de după Conciliu”, a spus Papa. „În Congregația pentru Viața Consacrată se studiază congregațiile călugărești, asociațiile care s-au născut în această perioadă. Este curios, este foarte curios. Multe, multe, cu un grad deosebit de noutate, au ajuns în situații foarte dure: au ajuns sub vizită apostolică, au ajuns cu păcate urâte, au ajuns investigate…” Decretul limitează funcțiile în organismele centrale de conducere la maxim cinci ani, o persoană neputând să dețină astfel de funcții mai mult de 10 ani consecutiv. Re-alegerea este apoi posibilă după o pauză de un mandat. Decretul afirmă că fondatorii pot fi scutiți de limitele de mandat, după cum decide Dicasterul pentru Laici, Familie și Viață.
„Exercitarea conducerii în cadrul asociațiilor și al mișcărilor este o temă care se află în mod deosebit aproape de inima mea, mai ales luând în considerare cazurile de abuz de diferite feluri care s-au petrecut și în aceste realități și care mereu își au rădăcina în abuzul de putere”, a explicat Pontiful. „Adesea Sfântul Scaun, în acești ani, a trebuit să intervină, demarând procese de vindecare care nu sunt ușoare. Și mă gândesc nu numai la aceste situații atât de urâte, care fac zgomot; ci și la bolile care vin din slăbirea carismei întemeietoare, care devine lâncedă și pierde capacitatea de atracție.” Responsabilii s-au strâns în Roma pentru o discuție cu dicasterul amintit. Cei care din cauza pandemiei nu au putut participa fizic, au participat online.
Papa Francisc a spus că mișcările și asociațiile catolice sunt „un semn clar al vitalității Bisericii”. „Suntem membre vii ale Bisericii și pentru aceasta avem nevoie să ne încredem în Duhul Sfânt, care acționează în viața fiecărei asociații, a fiecărui membru, acționează în fiecare dintre noi. De aici, încrederea în discernământul carismelor încredințat autorității Bisericii. Fiți conștienți de forța apostolică și de darul profetic care vă sunt încredințate astăzi în manieră reînnoită.”