Cursuri de formare permanentă pentru preoți la Luncani

25.09.2021, Luncani (Catholica) - Conștient fiind de importanța formării permanente a clerului, păstorul Diecezei de Iași, PS Iosif Păuleț, a organizat și anul acesta cursuri de formare pentru preoți. Astfel, în perioada 20-24 septembrie 2021, la mănăstirea carmelitană din Luncani, județul Bacău, a avut loc întâlnirea unui grup de preoți care s-au bucurat de roadele acestor cursuri.
Temele prezentate au fost actuale și variate. În prima zi, dimineața, pr. Marius Taloș ne-a vorbit despre „paternitatea preotului”, oferind informații și mijloace prin care putem să ne îndeplinim această frumoasă și nobilă misiune. După-amiază, pr. Cristinel Fodor, având o experiență bogată în domeniu, ne-a vorbit despre „apatia în viața preotului”. Părintele ne-a prezentat cauzele apatiei cât și soluțiile depășirii unei astfel de crize. A doua zi, dimineața, pr. Petru Sescu, împreună cu pr. Damian Patrașcu, ne-au vorbit despre „Fraternitatea sacerdotală”. Ambii prezentatori ne-au impresionat prin modul frumos, clar și practic cu care ne-au prezentat această temă atât de importantă din viața preotului. După amiază, pr. Lucian Păuleț și prof. Alois Gherguț ne-au prezentat tema „relația preot-laici”. În expunerea acestui subiect, ambii au subliniat insistența magisteriului Bisericii asupra valorizării prezenței laicilor în Biserică.
A treia zi, dimineața, pr. Egidiu Condac ne-a vorbit despre importanța implicării preotului în viața socială a comunității pe care o păstorește. Pr. Sebastian Tamaș, la rândul său, ne-a vorbit despre rolul școlilor catolice într-o lume în care, adevăratele valori, sunt înlocuite cu paradisurile artificiale ale acestei lumi vremelnice. După amiază, pr. Romeo Neculai, ne-a prezentat concret și practic învățătura sfintei Biserici referitor la o anumită categorie de credincioși, categorie cu care, preoții, se întâlnesc adesea în activitatea lor pastorală. În ultima zi, PS Iosif Păuleț, ne-a prezentat o temă pe cât de frumoasă pe atât de importantă pentru viața noastră sacerdotală: „Implicarea pastorală a preotului în contextul actual”. Având o bogată experiență pastorală, călăuzit de iubirea și grija față de turma încredințată, păstorul Diecezei noastre ne-a îndrumat și ne-a încurajat să ne îndeplinim cu spirit de responsabilitate misiunea care ne-a fost încredințată de Cristos, Marele Preot.
Pe lângă toate acestea, un loc important l-au avut momentele de rugăciune: Sfânta Liturghie, Breviarul și Sfântul Rozariu. Totul s-a desfășurat într-un climat în care a predominat fraternitatea preoțească însoțită de bucuria de a fi împreună și de a ne susține în această fascinantă aventură a predicării Cuvântului lui Dumnezeu. Mulțumim păstorului Diecezei noastre pentru grija și iubirea pe care o are față de noi preoții și față de tot poporul lui Dumnezeu. Mulțumim, de asemenea, tuturor celor care, în aceste zile, prin expunerile și îndemnurile date, ne-au făcut să ne întoarcem acasă mai bogați. (pr. Irinel Iosif Iosub pentru Ercis.ro)