Alegătorii elvețieni susțin „căsătoria” între persoane de același sex
27.09.2021, Berna (Catholica) - Elveția a votat duminică pentru legalizarea „căsătoriei” între persoane de același sex. Aproximativ 64% dintre alegători au susținut măsura într-un referendum desfășurată pe 26 septembrie, făcând din Elveția a 30-a țară din lume care aprobă „căsătoriile” homosexuale. Țara, care se învecinează cu Italia, Franța, Germania, Austria și Liechtenstein, a recunoscut uniunile civile pentru cuplurile de același sex din 2007, în urma unui referendum din 2005. În decembrie 2020, Parlamentul elvețian a aprobat un proiect de lege, numit „Căsătoria pentru toți”, care legalizează „căsătoria” între persoane de același sex și l-a introdus în codul civil elvețian. În luna aprilie a acestui an, militanții au strâns suficiente semnături pentru a asigura un referendum. Peste 61.000 de semnături valabile au fost depuse în favoarea acordării unui ultim cuvânt de spus populației de 8,5 milioane de locuitori a țării cu privire la lege.
CNA Deutsch a raportat că rezultatul referendumului a fost strâns în unele zone din Elveția, o republică federală cunoscută oficial sub numele de Confederația Elvețiană. În cantonul Appenzell Innerrhoden, care este în mod tradițional catolic, 50,8% dintre alegători au susținut propunerea, care va intra în vigoare din iulie 2022. CNA Deutsch a declarat că Simone Curau-Aepli, președinta Federației Femeilor Catolice Elvețiene (SKF), a salutat rezultatul referendumului. „Sunt foarte fericită că toată lumea a spus ‚da’ căsătoriei pentru toți. Pentru noi este un moment extrem de emoționant”, a comentat ea. „Noi, cei de la Asociația Femeilor Catolice Elvețiene, luptăm pentru acest lucru de 20 de ani și susținem demnitate egală și drepturi egale.”
Episcopii catolici din Elveția au declarat în decembrie că legalizarea „căsătoriei” între persoane de același sex a fost „plină de numeroase dificultăți administrative, juridice și etice”. „Bisericii Catolice i-a fost încredințat Sacramentul Căsătoriei. Ea celebrează în fața lui Dumnezeu unirea dintre un bărbat și o femeie într-o viață comună, stabilă și reproductivă, oferită din iubire”, a declarat Conferința Episcopilor Elvețieni pe 4 decembrie anul trecut. „Acesta este motivul pentru care suntem convinși, inclusiv în ceea ce privește căsătoria civilă, că utilizarea termenului «căsătorie» nu ar trebui extinsă la nici o legătură între două persoane, indiferent de sex. O astfel de utilizare a termenului ar aduce o egalitate care, în opinia noastră, nu poate exista.”