Pelerinajul anual de toamnă la Sanctuarul marian de la Scăiuș

27.09.2021, Lugoj (Catholica) - Credincioși greco-catolici, ortodocși și romano-catolici de pe cuprinsul Eparhiei de Lugoj, a Eparhiei de Oradea și Eparhiei de Maramureș și din alte Eparhii, s-au reunit în acest an la 25 septembrie 2021, cu prilejul pelerinajului de toamnă la Sanctuarul Marian „Maica Domnului, Apărătoarea noastră” de la Scăiuș. Pelerinajul anual de toamnă de la Scăiuș este organizat pentru a comemora semnul miraculos al lăcrimării icoanei Sfintei Fecioare Maria care a avut loc în anul 1934, la 30 septembrie și respectiv 15 octombrie.
Pelerinajul la Sanctuarul „Maica Domnului, Apărătoarea noastră” de la Scăiuș din acest an, a adus împreună credincioși din județele Timiș, Caraș-Severin și Arad. Drumul la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului l-au făcut și credincioșii din Sântandrei (Eparhia de Oradea) și Satu Mare. La sosire, Preasfinția Sa Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj și Preasfinția Sa Ioan Călin Bot, Episcop auxiliar de Lugoj, au fost întâmpinați cu Sfânta Cruce și Sfânta Evanghelie de către pr. ic. stavr. Iulian Hasciar, parohul locului. Credincioșii au oferit buchete de flori celor doi ierarhi. Întregul program religios s-a desfășurat pe esplanada din fața bisericii. La orele 10.00 a început rugăciunea Sfântul Rozar, care a fost recitat cu evlavie de femeile din grupul de rugăciune. Icoana Maicii Domnului care a lăcrimat a fost adusă din biserică și a fost expusă afară pe platoul din fața bisericii, înaintea credincioșilor, spre venerare.
Programul a continuat cu celebrarea Sfintei Liturghii arhierești. Alături de Preasfințiile lor Alexandru Mesian și Ioan Călin Bot, au concelebrat opt preoți din parohiile Eparhiei de Lugoj, Eparhia de Oradea și Eparhia de Maramureș. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul „Reînvierea” al Catedralei din Lugoj, dirijat de prof. Olimpia Drăgan. În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Alexandru a prezentat pelerinilor câteva motive pentru care Maica Domnului este cinstită în acest loc de pelerinaj de la Scăiuș. A făcut un rezumat al istoriei acestei parohii și a amintit despre lăcrimarea Icoanei la 30 septembrie și 15 octombrie 1934. „Pentru noi”, a spus Preasfințitul Alexandru, „este un dar al lui Dumnezeu, un semn al providenței, lăcrimarea acestei icoane”.
„Maica Domnului”, a spus în continuare PS Alexandru, „se roagă permanent pentru noi; chiar și atunci când cădem în păcat, ea se roagă pentru mântuirea noastră a tuturor. Noi o rugăm de fiecare dată prin intermediul rugăciunii Născătoare de Dumnezeu, ca Ea să se roage pentru noi păcătoșii acum și în ora morții noastre.” Preasfinția Sa a subliniat faptul că textul rugăciunii nu are un aspect individual și vrea să arate că toți suntem ca o familie care, indiferent de confesiune, etnie, de cât de sfinți sau păcătoși am fi, mergem împreună și îi cerem Maicii Domnului să se roage pentru noi păcătoșii ca să ne mântuim cu toții pentru că acesta e scopul vieții noastre: mântuirea sufletelor.
Preasfințitul Alexandru a mulțumit preoților și pelerinilor care au venit din diferite zone ale țării pentru a ne ruga împreună. A mulțumit gazdei, părintelui paroh Iulian Hasciar și credincioșilor locali, care au pregătit și de data aceasta cu multă dăruire buna desfășurare a pelerinajului. În încheiere, PS Alexandru a dorit să reamintească pelerinilor de frumoasa și istorica zi de 27 septembrie 2014, când a avut loc solemnitatea sfințirii acestui Sanctuar marian de către PF Părinte Cardinal Lucian Mureșan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, însoțit de Excelența Sa Petru Gherghel, Episcop de Iași și de Preasfinția Sa Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj.
Părintele paroh Iulian a mulțumit Preasfințitului Alexandru și Preasfințitului Ioan pentru vizită. A mulțumit, corului, confraților preoți care au participat la eveniment, credincioșilor din parohie și pelerinilor. După Sfânta Liturghie s-a rostit, în fața icoanei care a lăcrimat, rugăciunea de Consfințire la Inima Neprihănită a Preacuratei Fecioare Maria și s-au cântat cântece mariane. (ipod. Raimondo-Mario Rupp pentru EpiscopiaLugoj.ro)