Papa Francisc îl va declara pe Sf. Irineu Doctor al Bisericii, Doctor al Unității
07.10.2021, Vatican (Catholica) - Papa Francisc a spus joi, 7 octombrie că intenționează să îl declare pe Sf. Irineu de Lyon Doctor al Bisericii, cu titlul „Doctor unitatis”, însemnând „Doctor al unității”. Papa a anunțat aceasta într-un discurs adresat Grupului de lucru Sf. Irineu, un grup de teologi catolici și ortodocși, de la Institutul pentru Studii Ecumenice al Universității Pontificale Angelicum din Roma, care realizează împreună un studiu despre sinodalitate și primat. „Patronul vostru, Sf. Irineu din Lyon, pe care cu bucurie îl voi declara în curând Doctor al Bisericii, cu titlul de Doctor unitatis, a venit din Răsărit și a exercitat slujirea sa episcopală în Apus, și a fost o mare punte spirituală și teologică între creștini răsăriteni și apuseni.”
Sf. Irineu a fost Episcop și scriitor din secolul al II-lea venerat de creștinii atât catolici cât și ortodocși și cunoscut pentru combaterea ereziilor gnosticismului, apărând umanitatea și divinitatea lui Cristos. Episcopii americani au votat anul trecut în favoarea numirii Sf. Irineu Doctor al Bisericii, la cererea Cardinalului Philippe Barbarin, Arhiepiscopul de atunci de Lyon, din sudul Franței, și au trimis acordul lor la Vatican pentru a fi analizat de Sfântul Părinte. Papa Francisc l-a declarat în 2015 Doctor al Bisericii pe Sf. Grigore de Narek, un călugăr armean din secolul al X-lea. Papa Benedict al XVI-lea i-a numit în 2012 Doctori ai Bisericii pe Sf. Ioan de Avila și pe Sf. Hildegard de Bingen. 17 dintre cele 36 de figuri declarate Doctori ai Bisericii de către Biserica Catolică au trăit înainte de Marea Schismă din 1054 și sunt venerate și de creștinii ortodocși.
Sfântul Irineu va fi primul martir care va primi titlul. „Numele său, Irineu, conține cuvântul pace”, a spus Papa Francisc în discursul său din 7 octombrie. „Știm că pacea Domnului nu este o pace ‚contractuală’, rod al acordurilor pentru a ocroti interese, ci o pace care reconciliază, care aduce împreună în unitate. Aceasta este pacea lui Isus.” Papa a vorbit despre sinodalitate și primat: „O abordare rodnică a primatului în dialogurile teologice și ecumenice nu poate decât să se întemeieze pe o reflecție asupra sinodalității: nu există alt drum. De fapt, am exprimat de mai multe ori convingerea mea că‚ într-o Biserică sinodală, și exercitarea primatului petrin va putea primi lumină mai mare’”.
Primatul petrin se referă la autoritatea absolută a Pontifului Roman ca păstor și conducător cu jurisdicție imediată și directă asupra întregii Biserici. Primatul papal este unul dintre punctele majore de dezacord care țin creștinii ortodocși separați de Biserica Catolică. Bisericile Ortodoxe au un model conciliar de Biserică, și nu o autoritate centralizată. Papa Francisc a mulțumit grupului pentru recentul său studiu publicat: „A sluji comuniunea: regândirea relației dintre primat și sinodalitate”. „Prin răbdarea constructivă a dialogului, în special cu Bisericile Ortodoxe”, a spus Papa, „înțelegem mai bine că primatul și sinodalitatea în Biserică nu sunt două principii concurente de ținut în echilibru, ci două realități care se constituie și se susțin reciproc în slujba comuniunii. Așa cum primatul presupune exercitarea sinodalității, tot așa sinodalitatea include exercitarea primatului.”
Papa Francisc și-a exprimat speranța ca apropiatul Sinod al Bisericii Catolice pe tema sinodalității să le permită catolicilor din întreaga lume să reflecteze asupra sinodalității și primatului petrin. Papa va inaugura procesul sinodal de trei ani al Bisericii cu o Sfântă Liturghie celebrată în 10 octombrie. Toate Diecezele au fost invitate să celebreze o Liturghie de deschidere în următoarea duminică, 17 octombrie. „Am încredere că, având ajutorul lui Dumnezeu, drumul sinodal care se va inaugura peste câteva zile în toate Diecezele catolice va fi ocazia pentru a aprofunda și acest aspect important împreună cu ceilalți creștini.” Pornind de la faptul că grupul de teologi ortodocși și catolici l-au ales pe Sf. Irineu ca patron, Papa i-a îndemnat: „Dragi prieteni, și voi, cu ajutorul lui Dumnezeu, lucrați pentru a dărâma ziduri despărțitoare și pentru a ridica punți de comuniune”.