A șasea serie a cursurilor de formare a preoților din Dieceza de Iași
29.10.2021, Iași (Catholica) - În perioada 25-29 octombrie 2021, la Centrul „Gaudium et spes” de la Traian, a avut loc cea de-a șasea serie de cursuri de formare a preoților din Dieceza de Iași. Inițiativa face parte din ceea ce Biserica numește „formare permanentă” și vine întâmpinarea preoților care slujesc în pastorație, fiind o ocazie potrivită și bine venită pentru a se actualiza cu învățătura lui Isus propusă de către Magisteriul Bisericii.
Programul a ținut cont de necesitățile pastorale de astăzi și a căutat să integreze o arie cât mai largă de propuneri, de provocări și situații prin care poate trece un păstor de sufletele astăzi. De la paternitatea preotului, prezentată cu mult tact și răbdare de către pr. Marius Taloș, SJ, s-a trecut la apatia din viața preotului, temă propusă de către pr. Cristinel Fodor, profesor și spiritual la Seminarul mare din Iași. Nu putem să nu ținem cont de fraternitatea care în Cristos ne unește pe toți, așa cum au subliniat la unison Mons. Petru Sescu, ales Episcop auxiliar de Iași și pr. Damian Patrașcu, ministrul provincial al Fraților Minori Conventuali din România. Frați, spuneau relatorii, nu trebuie să fim doar atunci când ne este bine sau doar la bine, ci mai ales atunci când trecem prin momente de dificultate, fie umană, fie pastorală.
În ceea ce privește relația preot-laici, pr. Lucian Păuleț, profesor la Seminarul mare din Iași, împreună cu prof. Alois Gherguț, de la Univ. „Al.I. Cuza” din Iași ne-au introdus în lumea destul de complicată, dar pe cât de complicată pe atât de frumoasă a ceea ce înseamnă nevoia omului obișnuit de a fi susținut și încurajat de către preot. „Pandemia, spuneau relatorii, ne-a arătat cât de vulnerabili suntem și câtă nevoie avem unii de alții, preotul de popor și poporul de preot”. La rândul lor, pr. Egidiu Condac, Vicarul general al Diecezei de Iași, împreună cu pr. Petru-Sebastian Tamaș, profesor la Școala Normală din Iași și responsabil cu învățământul religios în dieceză ne-au îndemnat că trebuie să ne aplecăm cu mult tact, pedagogie și răbdare asupra acelor cazuri care necesită o atenție specială, fie din punct de vedere social, fie educativ. „Fără o educație pe măsură nu putem avea o societate pe măsură”, spunea pr. Petru.
Nu putea lipsi din desfășurătorul de teme al acestor zile nici problematica familiei, cu tot ceea ce presupunea această celulă de bază a societății, ci lipsurile, dar și cu plusurile ei. „Ce facem cu acele persoane divorțate și recăsătorite civil, dar care vor să participe la sacramente? Ce facem cu persoanele divorțate în general, cu acei tineri care conviețuiesc fără căsătorie, cu acele persoane care vor să fie nași la botez sau la mir sau martori la căsătorie, dar nu îndeplinesc toate criteriile de idoneitate?” Toate acestea și multe altele au fost unele din provocările propuse de către pr. Romeo Neculai, vicar judecătoresc în cadrul Episcopiei de Iași.
Concluzia a revenit ca de fiecare dată PS Iosif Păuleț, Episcop de Iași, care a ținut să amintească preoților cele trei „munus” (datorii), de a învăța, de a sfinți și de a conduce. „Vă mulțumesc, a spus Preasfințitul, vă mulțumesc și pentru efortul pe care îl depuneți în folosul poporului lui Dumnezeu, pentru că împreună și în comuniune cu noi îl slujiți pe Cristos în cei încredințați vouă spre păstorire”. Folosindu-se de cuvintele sfintei Tereza de Calcuta, PS Iosif a amintit preoților prezenți că, printre altele, patru trebuie să fie prioritățile de astăzi în slujire: bucuria de a iubi, respectul față de persoane, măreția și valoarea lucrurilor mărunte și prietenia cu Dumnezeu.
La rândul lor, preoții prezenți, ca semn de prețuire pentru conferențiari, pentru inițiativa de a se organiza astfel de cursuri de formare, au răsplătit totul prin aplauze sincere și evident prin promisiunea că se vor ruga atât pentru ei înșiși, pentru episcop, cât și pentru binele poporului lui Dumnezeu. (pr. Felician Tiba pentru Ercis.ro)