Papa Francisc va merge în Cipru și Grecia în decembrie
08.11.2021, Vatican (Catholica) - Vaticanul a anunțat oficial vineri că Papa Francisc va călători în Cipru și Grecia în perioada 2-6 decembrie. Călătoria de patru zile în cele două țări mediteraneene va include opriri în Nicosia, capitala Ciprului, Atena, capitala Greciei și insula greacă Lesbos. Sfântul Părinte va vizita Cipru în 2-4 decembrie, înainte de a zbura la Atena pe 4 decembrie și Lesbos pe 5 decembrie. Va fi a doua călătorie a Papei Francisc la Lesbos, cunoscută și sub numele de Lesvos, o insulă care găzduiește tabăra de refugiați Moria, care a suferit din cauza unui incendiu anul trecut. Pontiful a făcut o vizită de o zi în 2016, împreună cu Patriarhul ecumenic Bartolomeu I, liderul spiritual al creștinilor ortodocși răsăriteni, pentru a atrage atenția asupra situației dificile a migranților de pe insulă.
Logoul pentru călătoria apostolică a Papei în Grecia este „o corabie care traversează apele tulburi ale lumii noastre, cu crucea lui Cristos drept catarg și pânzele ei suflate de vântul Duhului Sfânt”, se spune într-o declarație publicată de Vatican pe 5 noiembrie. „În contextul în care Grecia simte efectele pandemiei și ale recentei crize financiare, motoul exprimă speranța că vizita Papei va aduce o rază de lumină pentru viitorul Greciei, o țară cu credință cu rădăcini adânci și cu un trecut glorios”, se spune în declarația Vaticanului. Papa Francisc va fi al doilea Papă care va vizita Cipru după ce Papa Benedict al XVI-lea a călătorit pe insula mediteraneeană în 2010. Tema oficială a călătoriei Papei în Cipru este „A ne mângâi reciproc în credință”. A fost inspirată de numele apostolului Barnaba, care poate însemna fiul mângâierii. Atât Cipru, cât și Grecia au populații care sunt în majoritate greco-ortodocși. Aproximativ 72% dintre oamenii din Cipru sunt creștini și 25% din populație este musulmană, potrivit Centrului de Cercetare Pew. Țările mediteraneene sunt apoi legate prin faptul că Sf. Paul a călătorit în ambele locuri. Faptele Apostolilor consemnează că Sf. Paul s-a oprit în Cipru și l-a convertit la creștinism pe proconsulul roman Sergius Paulus. De asemenea, apostolul a predicat pe străzile Atenei. Astăzi, Cipru are aproximativ 11.000 de catolici, conform serviciului național de statistică, iar Grecia are aproximativ 50.000 de catolici (0,5% din populație).
Patriarhul Pierbattista Pizzaballa a salutat anunțul călătoriei Papei Francisc în Cipru, care intră sub jurisdicția sa ca Patriarh latin al Ierusalimului. Patriarhul a menționat că Sfântul Părinte urmează să se întâlnească cu Arhiepiscopul ortodox Chrysostomos al II-lea, cu catolici locali și cu un grup de migranți și refugiați în Cipru, pe lângă faptul că va celebra Liturghia pe un stadion de pe insulă. „Suntem recunoscători și onorați de această vizită, care își propune să fie atât un pelerinaj, cât și o oportunitate de întâlnire”, a spus PF Pizzaballa pe 5 noiembrie. „Este un pelerinaj pe urmele apostolului Barnaba, apostolul neamurilor, împreună cu Paul, părintele Bisericii din Cipru. Este o oportunitate de întâlnire cu realitatea Orientului Mijlociu care revarsă în Marea Mediterană – și în Cipru – drama familiilor care caută refugiu în fața războiului, sărăciei, luptei pentru putere și a sectarismului religios.” Călătoria apostolică va fi a treia a Papei de la începutul pandemiei de Covid-19. Călătoriile sale anterioare au fost în Irak în martie și în Ungaria și Slovacia în septembrie. Papa în vârstă de 84 de ani, care a suferit o intervenție chirurgicală la colon în iulie, și-a exprimat dorința de a călători în Canada, Congo, Ungaria, Papua Noua Guinee și Timorul de Est în anul viitor.