Optimism privitor la relațiile dintre catolicii și ortodocșii sârbi
02.12.2021, Vatican (Catholica) - Arhiepiscopul Paul Gallagher, „ministrul de externe” al Vaticanului, a spus că este „în cele din urmă foarte optimist” în ceea ce privește relațiile dintre catolicii și ortodocșii sârbi. Prelatul a făcut această remarcă în timpul unei vizite în Serbia, o țară din sud-estul Europei, fără ieșire la mare, cu o populație de aproape 7 milioane de locuitori, dintre care aproximativ 85% sunt creștini ortodocși. Secretarul Vaticanului pentru Relațiile cu Statele s-a întâlnit pe 23 noiembrie cu PF Porfirije, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Sârbe.
„Acesta este, evident, un semn bun și credem că există un dialog care trebuie să continue, să meargă înainte”, a spus prelatul într-un interviu publicat pe 25 noiembrie în săptămânalul catolic croat Glas Koncila („Vocea Conciliului”). „Există o istorie care trebuie confruntată, dar în cele din urmă sunt foarte optimist. Privim foarte pozitiv semnele și comentariile noului Patriarh și, de asemenea, pot spune că Sfântul Părinte are mare respect și stimă față de el și îl consideră deja un frate în cadrul Bisericii Creștine Universale”. PF Porfirije a fost ales ca lider al Bisericii Ortodoxe Sârbe, o Biserică Ortodoxă Răsăriteană autocefală, în luna februarie a anului curent, în timpul unei adunări a Episcopilor în capitala sârbă, Belgrad. Într-un interviu după alegerea sa, Patriarhul și-a exprimat îngrijorarea cu privire la cauza de canonizare a Fer. Aloysius Stepinac, care este considerat un erou de către catolici din Croația vecină.
Mons. Gallagher, care a vizitat și Rusia la începutul acestei luni, a spus pentru Glas Koncila: „Cred că, evident, există o cale de urmat și aceasta este calea reconcilierii. Trebuie să ne uităm evident la istoria comună a regiunii. Trebuie să ne consolidăm identitatea mai ales ca creștini și să interpretăm istoria, prezentul și viitorul în lumina voinței lui Cristos. Acesta este lucrul care contează cu adevărat.” Arhiepiscopul englez, în vârstă de 67 de ani, a adăugat: „Sunt multe alte lucruri, cum ar fi răni, există o istorie contestată și sunt multe alte probleme. În cele din urmă, ceea ce contează pentru ucenicii lui Cristos este să facă voia Lui”. Nici un Papă nu a vizitat Serbia, dar alegerea PF Porfirije a stârnit speranțe la Roma că Papa Francisc ar putea fi invitat într-o zi în țară, unde aproximativ 5% din populație este catolică. În timpul unei vizite în Serbia în 2018, Cardinalul Pietro Parolin, secretarul de stat al Vaticanului, a spus că o vizită papală poate avea loc doar „în condiții potrivite și când toată lumea este de acord”.