Nicolas Diat: Fericirea cea mare. Viața călugărilor. Prezentare

10.12.2021, Iași (Catholica) - La Editura Sapientia din Iași a apărut recent cartea: „Fericirea cea mare. Viața călugărilor. Prezentare”, scrisă de Nicolas Diat și tradusă în limba română de Augusta-Maria Flonta. Cartea apare în colecția „Spiritualitate”, în formatul 14×20, are 274 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 25 lei.
„Veniți și vedeți Fontgombault… Oh, nu se va întâmpla nimic spectaculos. Dar inimile noastre se vor încălzi. Va sufla peste noi o grație mică, misterioasă. Vom privi lumina care trece prin biserică, copacii livezii care dansează în vânt, călugării mergând în depărtare, spre coline. Cântecele gregoriene se vor ridica în înălțimile mistice. Vom fi niște copii captivați de procesiunile splendide. Vom rămâne tăcuți. Și vom vedea frumosul, minunatul, blândul surâs al călugărilor.” Cu aceste cuvinte Nicolas Diat începe „Fericirea cea mare”. Această carte este un îndemn la bucurie, un îndemn făcut nouă de a descoperi viața călugărilor pentru a ne ajuta să înțelegem pacea care îi caracterizează.
Vom pătrunde într-o lume atemporală, un oraș interzis, o societate ideală. Timp de un an, îi vom urmări pe benedictinii unei mănăstiri pierdute în Bas-Berry, de la fermă în refectoriu, din atelierele de artă în sălile de clasă, din infirmerie în casa de oaspeți, din tipografie în bibliotecă, din biserică în clauzură, din sacristie în scriptorium. Această existență limitată, pe care am putea să ne-o închipuim monotonă, este, în realitate, extraordinar de bogată. Conduși la Fontgombault prin penița evocatoare și delicată a lui Nicolas Diat, nu vom mai fi aceeași închizând cartea și porțile abației.