Vizita ÎPS Aurel Percă în comunitatea romano-catolică din Filipeștii de Pădure

24.01.2022, București (Catholica) - Duminică, 23 ianuarie 2022, ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, a venit cu bucurie în mijlocul comunității romano-catolice din Filipeștii de Pădure, jud. Prahova, unde a prezidat Sfânta Liturghie, la care au concelebrat pr. Gabriel Popa, secretar arhidiecezan, și pr. Dominic Bucur, administratorul comunității. Biserica din Filipeștii de Pădure este filiala parohiei romano-catolice din Câmpina. La început comunitatea a fost formată pentru minerii catolici din Filipești, dar în prezent credincioșii vin și din localitățile învecinate (Sat Miner, Florești, Nedelea, Măgureni, Moreni).
În lumina Duminicii Bibliei, a Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor și a parcursului sinodal, Păstorul Arhidiecezei i-a îndemnat pe credincioși să citească și să mediteze cuvântul lui Dumnezeu, care vorbește fiecăruia în parte în funcție de diferitele momente ale vieții. După cum Sf. Augustin a auzit un glas care îi spunea să citească (Tolle, lege!) și, în mod providențial, lectura pasajul din Scrisoarea către Romani 13,13 i-a schimbat viața, tot așa Dumnezeu poate vorbi fiecărui om. Singura condiție pentru a intra în acest dialog cu Dumnezeu este să luăm Sfânta Scriptură și să o citim. Dacă în Vechiul Testament, după cum ne arată prima lectură a Liturghiei, preotul Esdra și leviții citeau poporului evreu cuvântul lui Dumnezeu, noi, astăzi, pe lângă citirea din cadrul Sfintei Liturghii, avem acces total la această comoară a credinței noastre. Însă cuvântul lui Dumnezeu nu trebuie să rămână în afara noastră, ci trebuie să fie prezent în interiorul nostru, în inima și mintea noastră, după care să îl punem în practică.
La sfârșitul predicii, ÎPS Aurel Percă a ilustrat importanța studiului biblic printr-o mică parabolă, cea a examenului bunicii, care ne subliniază că Biblia este hrană pentru întreaga viață de credință. Nepotul din parabolă nu înțelegea de ce bunica lui citește mereu din Sfânta Scriptură și îi întreabă nedumerit pe părinți dacă bunica are vreun examen de dat. Nu, bunica nu are nici un examen de dat, dar poate că examenul vieții este cel al credinței noastre vii. În acest sens, la sfârșitul Sfintei Liturghii, păstorul nostru a dăruit fiecărei familii o Biblie, ca amintire și ca mijloc de a avea o credință vie. La sfârșitul vizitei, ÎPS Aurel Percă a urcat la Crucea din Filipești, de unde se poate admira întreg ținutul, cu orașul Ploiești în zare, după care a binecuvântat ferma unei familii tinere din comunitate. (pr. Dominic Bucur pentru ARCB.ro)