Un editorial al Vaticanului în apărarea Papei emerit
26.01.2022, Vatican (Catholica) - Un editorial al Vaticanului apără istoria Papei emerit Benedict al XVI-lea de luptă împotriva abuzurilor sexuale comise de clerici în contextul publicări unui raport care îl acuză că a gestionat greșit patru cazuri în perioada în care a fost Arhiepiscop de München. Andrea Tornielli, director editorialist al Dicasterului pentru Comunicații, a declarat că raportul privind gestionarea cazurilor din Arhidieceza de München și Freising reprezintă o contribuție importantă la „căutarea dreptății în adevăr și la o examinare colectivă a conștiinței asupra erorilor din trecut”. Cu toate acestea, a avertizat el, „reconstrucțiile cuprinse în raportul de la München, care – trebuie amintit – nu este o anchetă judiciară și nici o sentință definitivă, vor ajuta la combaterea pedofiliei în Biserică doar dacă nu se reduc la căutarea unor țapi ispășitori accesibili și la sentințe sumare”.
Raportul de 1.900 de pagini a fost dat publicității pe 20 ianuarie și analizează gestionarea cazurilor din Arhidieceză între 1945 și 2019. Cardinalul Joseph Ratzinger a condus Arhidieceza de München din 1977 până în 1982. Raportul a identificat 497 de victime și 235 de agresori în cei peste 70 de ani acoperiți de anchetă, dar avocații care au condus studiul au declarat că sunt convinși că numărul real este mult mai mare. În raport, avocații au spus că, în patru rânduri, Cardinalul Ratzinger a gestionat greșit acuzațiile de abuz. În editorialul său, Tornielli subliniază că în faza inițială a anchetei, Papa Benedict „nu s-a sustras întrebărilor” și a oferit un răspuns de 82 de pagini cu privire la perioada în care a condus Arhidieceza de München. „Previzibil, cei patru ani și jumătate ai (pe atunci) Cardinalului Ratzinger la cârma Arhidiecezei bavareze au fost cei care au monopolizat atenția comentatorilor”, a spus el.
Deși se așteaptă ca Papa emerit să emită o declarație după examinarea constatărilor raportului, Tornielli a spus că măsurile luate de Biserica Catolică pentru a lupta împotriva abuzului sexual clerical pot fi reconstituite „pornind de la pontificatul său.” „Abuzul asupra copiilor este o crimă îngrozitoare. Abuzul comis împotriva minorilor de către clerici este posibil o crimă și mai revoltătoare, iar acest lucru a fost repetat neobosit de ultimii doi Papi”, a scris Tornielli. El a mai menționat că, în calitate de prefect al Congregației pentru Doctrina Credinței, Cardinalul Ratzinger „a promulgat norme foarte dure împotriva agresorilor clericali”, precum și „legi speciale pentru combaterea pedofiliei”. În timpul pontificatului său, a continuat editorialistul, Papa Benedict a deschis calea pentru o schimbare de mentalitate în modul în care Biserica tratează supraviețuitorii abuzurilor care, în loc să fie primiți și însoțiți, au fost adesea „distanțați și chiar arătați ca «dușmani» ai Bisericii și ai numele ei bun”.
„Joseph Ratzinger a fost primul Papă care s-a întâlnit de mai multe ori cu victimele abuzurilor în timpul călătoriilor sale apostolice. Papa Benedict al XVI-lea, chiar împotriva opiniei multor autointitulați «ratzingerieni», a fost cel care a susținut, în mijlocul furtunii scandalurilor din Irlanda și Germania, chipul unei Biserici penitențiale, care se smerește prin a-și cere iertare, care simte consternare, remușcare, durere, compasiune și apropiere”, a spus Tornielli. Amintind afirmația Papei Benedict că „suferințele Bisericii vin tocmai din interiorul Bisericii, din păcatul care există în Biserică”, Tornielli a spus că Papa german a subliniat necesitatea ca Biserica Catolică să ceară iertare victimelor și lui Isus, „care a fost întotdeauna de partea victimelor și niciodată a călăilor”. „Aceste cuvinte au fost precedate și urmate de fapte concrete în lupta împotriva flagelului pedofiliei clericale”, a scris el. „Toate acestea nu pot fi nici uitate, nici șterse.”