Ziua de Rugăciune Împotriva Traficului de Persoane celebrată la București

15.02.2022, București (Catholica) - În fiecare an, în jurul datei de 8 februarie, când celebrăm Ziua Internațională de Rugăciune și Reflecție Împotriva Traficului de Persoane, ne unim în rugăciune pentru victimele acestei sclavii moderne și pentru toți cei care le ajuta să scape de trauma trăită. Tema rugăciunii din acest an, propusă pentru Biserica Universală a fost: „Puterea îngrijirii. Femei, economie, trafic de persoane”.
În acest an ne-am rugat împreună în Catedrala Sfântul Iosif, duminică, 13 februarie, la Sfânta Liturghie de la ora 18.30, prezidată de ÎPS Aurel Percă. Alături de Păstorul Arhidiecezei au fost prezenți: pr. Antonio Prestipino OCD – Vicar episcopal pentru viața consacrată în ARCB, pr. Claudiu Eva și pr. Eugen Răchiteanu – preoți de la Catedrală, împreună cu pr. Eduard Giurgi, care a fost implicat mult timp în sprijinirea comunității filipineze. Au fost prezente și numeroase persoane consacrate și laici implicați în luptă împotriva traficului de persoane și în ajutorul victimelor: pr. Luc Duquenne SJ, reprezentant al Serviciului Iezuit pentru Refugiați în România; Shawn Kohl, director pentru Europa Centrală și de Est al International Justice Mission; Surorile Congregatio Jesu, Surorile Carmelitane Misionare și Surorile FCJ, care colaborează împotriva traficului de persoane în România.
Celebrarea euharistică a fost marcată de câteva momente de sensibilizare și reflecție asupra acestui fenomen, mai ales în introducerea de la început, în rugăciunea credincioșilor în care am repetat rugăciunea: „Doamne, vindecă rănile umanității noastre”. La predică, pr. Eduard Giurgi a pus accent la demnitatea fiecărei persoane, care trebuie respectată și îngrijită. Din păcate, această demnitate de multe ori este încălcată de persoane care pentru interesul propriu profită de vulnerabilitatea victimelor. Nu putem fi indiferenți, această dramă cere de la noi sensibilitate, rugăciune și fapte concrete de ajutor. La ofertoriu, au fost aduse în procesiune în fața altarului câteva simboluri ca semn al angajamentului nostru pentru aceia care suferă din cauză traficului de persoane: o lumânare aprinsă pentru demnitatea fiecărei femei; mesajele „Țin la tine”, „Te văd”, „Ia-mă de mână”, „Mă rog pentru tine”; apă, benzi, ulei, vin, care reprezintă puterea îngrijirii, având ca inspirație pilda bunului samaritean.
După împărtășanie, am ascultat câteva mărturii ale unor persoane care au ieșit dintr-o situație dificilă, dar și ale celor care oferă sprijin și însoțire. Judith din Filipine a împărtășit experiența dificilă în care s-a găsit la sosirea în România, fiind victima exploatării prin muncă și cum, datorită ajutorului pr. Eduard Giurgi și sr. Juliet, a reușit să se elibereze. Iar Greta Kohl, fiica lui Shawn Kohl din SUA, a povestit cum implicarea părinților ei în lupta împotriva traficului de persoane în SUA, continentul african și în România, a inspirat-o pentru a o lua ca patronă în Sacramentul Mirului pe Sfânta Iosefina Bakhita, patroana Zilei Internaționale de Rugăciune și Reflecție Împotriva Traficului de Persoane. La sfârșitul celebrării, ÎPS Aurel Percă a mulțumit tuturor persoanelor implicate în lupta împotrivă traficului de persoane și în ajutorului victimelor. Ne-a încurajat pentru a ne ruga în continuare pentru cei care suferă și sunt loviți de această dramă. Înainte de a primi binecuvântarea ne am rugat și pentru pace în Ucraina. Sfânta Liturghie a fost transmisă live de Angelus TV și poate fi urmărită aici. (sr. Marzena Maj CM pentru ARCB.ro)