Misiunea Română Unită din Londra la zece ani de activitate

29.03.2022, Londra (Catholica) - Așa precum numele de Botez aduce fiecărui creștin atât un sfânt ocrotitor în ceruri cât și un exemplu în urmarea lui Cristos prin mijlocirea acelui sfânt, tot astfel sărbătorile patronale, hramurile bisericilor oferă o ocrotire cerească și o menire spirituală comunităților creștine, un har și o binecuvântare speciale. Misiunea Română Unită din Londra este așezată sub ocrotirea Sărbătorii Bunei Vestiri pentru a urma exemplul Maicii Domnului de a-l aduce și a-l binevesti pe Cristos în lume spre bucuria tuturor.
Misiunea Română Unită din Londra a avut bucuria de a-l avea în mijlocul ei pe Preasfințitul Părinte Cristian, Episcopul auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș și Vizitatorul Apostolic pentru credincioșii greco-catolici români din Europa occidentală, care a slujit duminică, 27 martie a.c., în mijlocul credincioșilor greco-catolici din Londra. Alături de sutele de români care au umplut biserica, făcând-o neîncăpătoare, la Sfânta Liturghie Arhierească a fost prezentă și Daniela Laura Popescu, ambasadorul României în Marea Britanie, Mons. John Armitage a adus salutul și aprecierea Episcopiei romano-catolice locale iar pr. Ciprian Budău, custodele Provinciei Franciscanilor Conventuali din Marea Britanie și Irlanda a concelebrat. Prin prezența lor, înalții oaspeți au dorit să marcheze cu bucurie cei zece ani de prezență slujitoare a Misiunii Române Unite din Londra, fondată în anul 2012.
Părintele Eduard-William Fărtan, rectorul Misiunii din Londra, împreună cu un grup de copii îmbrăcați în frumoase costume tradiționale românești din Țara Oașului și Maramureș l-au întâmpinat pe Preasfințitul Părinte Cristian la poarta bisericii cu Sfânta Evanghelie și cu Sfânta Cruce dar și cu o prezentare a bucuriei lor de a frecventa săptămânal Școala Românească organizată în jurul bisericii de prof. Anamaria Ardel și de grupul de entuziaști profesori coordonați de aceasta. Corul bisericii, condus și îndrumat de tânărul și talentatul muzician Tudor Marcu, a dat răspunsurile la Sfânta Liturghie și a fost nucleul care a însuflețit rugăciunea și cântarea întregii biserici.
În cuvântul său, pornind de la sensul sărbătorii hramului Bunei Vestiri dar și al Duminicii a treia (a Sfintei Cruci) din Postul Mare în care ne aflăm, Preasfințitul Cristian a subliniat importanța bucuriei dar și a primirii crucii în viețile noastre atât personal cât și comunitar. Cristos a purtat Crucea Sa dar a fost ajutat și de Simon Cirineul – a spus Episcopul – și ne-a invitat să devenim și noi Cirineii care ajută în greutățile lumii, făcând o referire directă la războiul din Ucraina. Episcopul Cristian și-a exprimat recunoștința pentru implicarea credincioșilor din Londra în ajutorarea refugiaților ucraineni și a mulțumit pr. Eduard Fărtan pentru toate eforturile pastoral-misionare din acești primi zece ani ai misiunii, eforturi pe care Dumnezeu le-a făcut să fie rodnice. În încheierea cuvântului, Preasfinția Sa i-a încurajat pe credincioșii din Londra încredințându-i că îi poartă în rugăciunile lui și i-a asigurat de tot sprijinul Bisericii din țară.
Excelența Sa Ambasador Daniela Laura Popescu și-a exprimat bucuria de a fi în mijlocul credincioșilor greco-catolici din Londra și de a constata și de aproape realizările acestei comunități. Domnia Sa a afirmat că Biserica este cea mai puternică organizație a românilor din Diaspora și cel mai important loc de referință al acestora și și-a exprimat disponibilitatea de a sprijini și pe mai departe comunitatea noastră românească cu toate activitățile specifice Ambasadei și Consulatului propunând întâlniri de consiliere și asistență a cetățenilor chiar în spațiile Misiunii. Rectorul Misiunii, pr. Eduard-William Fărtan, a mulțumit atât PS Cristian și oaspeților pentru bucuria de a fi în mijlocul comunității cât și celor peste 600 de credincioși prezenți, pentru modul în care au știut să facă luminoasă celebrarea hramului bisericii lor. Pr. Eduard a prezentat tuturor darurile primite cu ocazia aniversării a zece ani de Misiune la Londra din partea Preafericitului Părinte Cardinal Lucian, Întâistătătorul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, prin mijlocirea Preasfințitului Cristian: un antimis cu moaștele Fericiților Episcopi Greco-Catolici Martiri, un Sfânt Potir folosit la Liturghia papală de Beatificare a Episcopilor noștri martiri de către Papa Francisc, o icoană a Episcopilor Martiri și o Diplomă de aleasă cinstire semnată de Preafericirea Sa Cardinal Lucian și de Episcopul Cristian. Prezentarea acestor daruri s-a transformat într-o veritabilă cateheză liturgică și a fost foarte apreciată de cei prezenți.
La sfârșitul Sfintei Liturghii, ca la orice hram din patrie, și la Londra s-a organizat o agapă frățească unde credincioșii au avut un moment plăcut de a se apropia și de a se întreține cu oaspeții. (text: dr. Sergiu Barna; foto: Anastasia Fărtan)