Papa Francisc a sosit în Malta, făcând apel la pace și la protejarea vieții
02.04.2022, Valletta (Catholica) - La sosirea sa în Republica Malta, sâmbătă, Papa Francisc a îndemnat autoritățile guvernamentale locale să protejeze viața și a făcut apel către comunitatea internațională să conlucreze pentru pace în contextul războiului, despre care a spus că „s-a abătut cu putere asupra vieților multor oameni și ne-a afectat pe toți”. „Malta, care strălucește puternic în inima Mediteranei, ne poate servi drept sursă de inspirație, pentru că este urgent să redăm frumusețea pe chipul unei umanități marcate de război”, a declarat Sfântul Părinte pe 2 aprilie, în Palatul Marelui Maestru, din La Valletta. Aflat în prima sa călătorie internațională din 2022, Pontiful a aterizat în țara insulară mediteraneeană la ora 9:50, pentru începutul unei călătorii de două zile care îl va duce prin arhipelagul de insule la un Sanctuar marian de pe insula Gozo, la un centru de primire a migranților din Hal Far și la locul unde se spune că Sfântul Paul ar fi petrecut trei luni în anul 60 d.C.
Aproximativ 2.000 de persoane au așteptat ore întregi dansând și cântând în fața clădirii guvernamentale înainte de întâlnirea privată a Papei cu autoritățile civile de acolo. Papa Francisc a fost întâmpinat de președintele George Vella și de premierul recent reales Robert Abela la Palatul Marelui Maestru, din capitala Valletta, la scurt timp după sosirea sa. În discursul său adresat autorităților civile, Sfântul Părinte a făcut aluzie la războiul din Ucraina, făcând apel la „moderație umană în fața agresiunii infantile și distructive care ne amenință, în contextul riscului unui război rece lărgit care poate sufoca viața unor popoare și generații întregi”. „Această infantilitate, din păcate, nu a dispărut. Ea a reapărut cu putere în seducțiile autocrației, în noile forme de imperialism, în agresivitatea generalizată și în incapacitatea de a construi punți și de a porni de la cei mai săraci dintre noi”, a spus el. „Încă o dată, un potentat oarecare, prins din păcate în pretenții anacronice de interese naționaliste, provoacă și alimentează conflicte, în timp ce oamenii obișnuiți simt nevoia de a construi un viitor care fie va fi împărtășit, fie nu va fi deloc”, a spus el. „Acum, în noaptea războiului care s-a abătut asupra umanității, vă rog să nu permitem ca visul păcii să se stingă.”
De asemenea, Pontiful a îndemnat poporul maltez să continue să „apere viața de la începutul ei până la sfârșitul ei natural”. Malta este singurul stat membru al Uniunii Europene care mai interzice complet avortul. „Baza oricărei creșteri solide este respectul pentru persoana umană, respectul pentru viața și demnitatea fiecărui bărbat și a fiecărei femei”, a spus el. „Sunt conștient de angajamentul poporului maltez de a îmbrățișa și proteja viața. Deja în Faptele Apostolilor, oamenii din această insulă erau cunoscuți pentru salvarea multor vieți. Vă încurajez să continuați să apărați viața de la începutul ei până la sfârșitul ei natural, dar și să o protejați în orice moment de a fi dată la o parte și lipsită de îngrijire”, a spus el.
Papa Francisc a preluat un verset din Faptele Apostolilor ca temă a călătoriei din acest sfârșit de săptămână: „Ne-au arătat o bunăvoință neobișnuită” (28,2). „Mă gândesc în special la demnitatea cuvenită muncitorilor, bătrânilor și bolnavilor. Și la acei tineri care riscă să risipească tot binele pe care îl au în ei urmând miraje care lasă în urma lor doar gol. Acestea sunt roadele consumismului radical, ale indiferenței față de nevoile celorlalți și ale flagelului drogurilor, care suprimă libertatea și creează dependență. Haideți să protejăm frumusețea vieții!” Mai mult de 85% din populația Maltei, de 478.000 de locuitori, sunt catolici botezați, însă țara se confruntă de zeci de ani cu un declin constant al participării la Liturghie. Malta a cunoscut, de asemenea, schimbări sociale și politice semnificative în ultimul deceniu. Guvernul maltez a legalizat în 2011 divorțul pe motive de diferențe ireconciliabile, în 2017 căsătoria între persoane de același sex și în 2018 înghețarea embrionilor. Guvernul laburist recent reales s-a angajat, de asemenea, să înceapă o discuție națională cu privire la potențiala legalizare a eutanasiei.
De asemenea, Papa Francisc a făcut apel la autoritățile malteze să protejeze demnitatea migranților care ajung pe coastele insulei. „Astăzi, când cei care traversează Mediterana în căutarea salvării sunt întâmpinați cu teamă și cu narațiunea «invaziei», iar protejarea propriei securități cu orice preț pare a fi obiectivul principal, să ne ajutăm unii pe alții să nu privim migrantul ca pe o amenințare și să nu cedăm tentației de a ridica baraje și ziduri”, a spus el. „Ceilalți oameni nu sunt un virus de care trebuie să ne protejăm, ci persoane care trebuie acceptate”, a adăugat el. Potrivit Agenției ONU pentru refugiați, în ultimii ani populația de refugiați care a sosit în Malta a fost compusă în principal din refugiați libieni, sirieni și somalezi. Peste 800 de migranți au sosit în Malta pe mare în 2021, o scădere semnificativă față de 2019, când 3.406 migranți au ajuns pe țărmurile malteze. Copiii neînsoțiți au reprezentat 24% dintre migranții sosiți în Malta în 2020. Acești copii proveneau în principal din Sudan, Somalia, Bangladesh și Eritreea. Mulți migranți care sosesc în Malta încearcă să ajungă apoi în alte țări din Europa continentală.
În discursul său, Sfântul Părinte a făcut, de asemenea, apel către țările care vor ajuta refugiații ucraineni ce fug de război. A spus: „Urgența crescândă privind migrația – aici ne putem gândi la refugiații din Ucraina, devastată de război – necesită un răspuns larg și comun. Unele țări nu pot răspunde la întreaga problemă, în timp ce altele rămân spectatori indiferenți.” Și a continuat: „Țările civilizate nu pot aproba, în propriul interes, acorduri sordide cu criminali care înrobesc alte ființe umane… Mediterana are nevoie de coresponsabilitate din partea Europei, pentru a deveni un nou teatru al solidarității și nu vestitorul unui naufragiu tragic al civilizației.” Înainte de a pleca spre aeroport sâmbătă dimineață, Papa Francisc a salutat un grup de refugiați ucraineni la Vatican. Când un jurnalist aflat în avionul papal l-a întrebat dacă ia în considerare invitația de a se deplasa la Kiev, Papa a răspuns: „Da, este în discuție”, potrivit corespondentului NBC News, Claudio Lavanga. Cu o dimensiune de aproximativ o zecime din cea a statului american Rhode Island, Malta este cea mai mică țară din Uniunea Europeană, atât din punct de vedere geografic, cât și al populației. Este, de asemenea, una dintre cele mai dens populate țări din lume.
Se așteaptă ca această călătorie papală să evidențieze moștenirea catolică a Maltei, legătura sa cu Sfântul Apostol Paul și rolul ei în primirea migranților în Europa. După întâlnirea cu liderii guvernamentali la Marele Palat al Cavalerilor de Malta, Papa Francisc urmează să călătorească cu un catamaran (ambarcațiune cu pânze) între Malta și Gozo, cele mai mari două insule din arhipelag. Nu este prima oară când un Papă călătorește pe un catamaran. Papa Ioan Paul al II-lea a fost transportat cu catamaranul în timpul vizitei sale din 1990 în Malta, inspirând numele celui mai mare catamaran de mare viteză din Marea Mediterană. „Datorită poziției sale geografice, Malta poate fi numită inima Mediteranei”, a spus Papa Francisc. „Nu doar prin geografia sa: de mii de ani, interacțiunea evenimentelor istorice și întâlnirea diferitelor popoare a făcut din această insulă un centru de vitalitate și de cultură, spiritualitate și frumusețe, o răscruce de drumuri care a primit și armonizat influențe din multe părți ale lumii.”