Liderul greco-catolic ucrainean s-a rugat la groapa comună din Bucha
08.04.2022, Kiev (Catholica) - Capul Bisericii Greco-Catolice Ucrainene s-a rugat joi la locul unei gropi comune din orașul Bucha, recent eliberat. Arhiepiscopul Major Sviatoslav Șevciuc a descris vizita sa la locul aflat la aproximativ 25 km nord-vest de capitala ucraineană Kiev în mesajul său video zilnic din 8 aprilie. „Pentru a vedea, ieri am avut personal ocazia de a merge în orașul Bucha, în mod trist faimos, care este o rană deschisă pe trupul Ucrainei”, a spus el. „Și acolo, deasupra gropii comune deschise, văzând trupurile mutilate și fără suflare, ne-am rugat pentru odihna lor veșnică. Și în acea rugăciune m-am întrebat pe mine însumi și l-am întrebat pe Dumnezeu: «Doamne, ce înseamnă să te iubim pe Tine și să ne iubim aproapele?» Și lângă această groapă comună, privind mâinile fraților și surorilor noastre uciși, am înțeles un lucru foarte important: a-ți iubi aproapele înseamnă să te simți legat de el. Înseamnă să simți că suntem ființe umane împreună, că aparținem aceleiași rase umane. Iar acolo unde el sau ea se odihnește în groapa comună, aș fi putut să mă odihnesc și eu acolo.”
Groapa comună a fost descoperită lângă o biserică după ce forțele rusești și-au abandonat pozițiile din Bucha, pe care le ocupaseră după ce președintele rus Vladimir Putin a ordonat invazia la scară largă a Ucrainei, pe 24 februarie. Imaginile cu civili aparent executați pe străzile orașului au stârnit un val de proteste internaționale. La audiența generală de miercuri, Papa Francisc a deplâns „masacrul de la Bucha”, spunând că „sângele nevinovat al victimelor strigă către cer”. Kremlinul a insistat că soldații ruși nu au ucis civili în Bucha și a acuzat guvernul ucrainean că a înscenat imaginile. Adunarea Generală a ONU a votat la 7 aprilie pentru suspendarea Rusiei din cel mai important organism al organizației pentru drepturile omului. Rusia este a doua țară suspendată din Consiliul pentru Drepturile Omului, după Libia în 2011.
În mesajul său video, Arhiepiscopul Major Șevciuc a declarat că speră că omorurile de la Bucha vor întări unitatea rasei umane. „A iubi pe aproapele înseamnă a conștientiza și a trăi propria umanitate și, astfel, a arăta propria umanitate. De aceea, spune Cristos: «Iubește-l pe aproapele tău ca pe tine însuți»”, a spus el. „Astfel, fiecare creștin, indiferent unde trăiește pe pământ, fie că este italian sau german sau australian, văzând atrocitățile ocupanților de la Bucha, spune astăzi: «Eu sunt ucrainean». Simțind această unitate în rasa noastră umană cu acele victime nevinovate, ocupantul duce un război împotriva ta și a mea, pentru a ne pune mâine în acea groapă comună.” Și a adăugat: „Dar să îl iubim pe Dumnezeu, care este sursa vieții, nu a morții. Îi cerem iubitorului nostru Dumnezeu să simțim cu adevărat unitatea cu frații și surorile noastre, chiar să învățăm să ne iubim dușmanii. A-l iubi pe dușmanul tău înseamnă să îi oprești mâna ucigașă, să îi iei arma, să nu îi dai posibilitatea de a ucide. Cerem ca, în circumstanțele de ură și de crimă ale războiului, să știm să îl iubim pe Dumnezeu și pe aproapele nostru, să rămânem oameni.”
Gest creștinesc impesionant.