Calea Crucii celebrată din nou la Coloseum
15.04.2022, Roma (Catholica) - Peste 10.000 de oameni adunați în fața Coloseumului din Roma s-au rugat în Vinerea Sfântă, împreună cu Papa Francisc, pentru pacea în lume. La una dintre stațiuni, o ucraineancă și o rusoaică au ținut împreună crucea în Calea Crucii celebrată în seara zilei de 15 aprilie. Sfântul Părinte le-a cerut unor familii să scrie seria de rugăciuni și reflecții pentru cele 14 stațiuni, în baza experiențelor lor reale de a purta „cruci” dificile în viață, cum ar fi pierderea unui membru al familiei, infertilitatea, boala și handicapul, precum și migrația, dar care, de asemenea, caută speranța în credința lor. Cea de-a 13-a stațiune – Isus moare pe cruce – a reflectat asupra tragediei morții, a pierderilor și a războiului, cu o reflecție scrisă de o familie ucraineană și una rusă. Meditația, care a fost publicată cu câteva zile înainte de eveniment, spunea că ei văd „moartea peste tot”, iar familiile se întreabă: „Unde ești, Doamne? … Vrem ca viața noastră să revină ca înainte. … Ce rău am făcut? … De ce ne-ai destrămat familiile în felul acesta? Știm că ne iubești, Doamne, dar nu simțim această iubire, iar acest lucru ne împinge la disperare”, se spunea în meditația scrisă, care se încheia cu un apel ca Dumnezeu „să ne învețe să fim făcători de pace, frați și surori, și să reconstruim ceea ce bombele au încercat să distrugă”.
Această meditație a fost schimbată după unele controverse apărute atunci când meditațiile au fost publicate. Arhiepiscopul Sviatoslav Șevciuc, Arhiepiscopul Major al Bisericii Greco-Catolice ucrainene, i-a cerut Papei Francisc să renunțe la planurile de a avea o femeie ucraineană și o femeie rusă care să poarte crucea împreună în timpul celebrării Căii Crucii, spunând pe 12 aprilie că consideră ideea „inoportună, ambiguă și de așa natură încât nu ia în considerare contextul agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei”. Noua meditație citită pe 15 aprilie a cerut un moment de reculegere: „În fața morții, tăcerea este mai elocventă decât cuvintele. Să ne oprim într-o tăcere rugătoare și fiecare persoană să se roage în inima ei pentru pacea în lume.” Cu toate acestea, crucea a fost ținută în continuare de o ucraineancă și de o rusoaică. Cele două femei s-au cunoscut și s-au împrietenit în timp ce studiau asistența medicală și lucrau într-un campus universitar medical din Roma. Ele au declarat pentru Vatican News, pe 11 aprilie, că astfel de prietenii sunt comune și că multe familii sunt formate din cele două naționalități. Războiul „este o tragedie care lovește ambele popoare. Sunt sigură că nici poporul ucrainean, nici poporul rus nu doresc acest război. Toată lumea își dorește o viață normală”, a declarat Irina, care este din Ucraina.
Calea Crucii, prezidată de Papa Francisc, a revenit la Coloseumul din Roma după doi ani de restricții din cauza pandemiei Covid-19. Sfântul Părinte a oferit o rugăciune la final, spunând: „Părinte milostiv, Tu faci să răsară soarele atât peste cei buni, cât și peste cei răi. Nu abandona lucrarea mâinilor Tale, pentru care nu ai ezitat să îl predai pe singurul Tău Fiu, născut din Fecioară și răstignit sub Ponțiu Pilat. […] Ia-ne de mână, ca un Tată, ca să nu ne îndepărtăm de Tine. Întoarce inimile noastre răzvrătite către inima Ta, pentru ca noi să învățăm să urmăm planuri de pace. Inspiră-i pe adversari să își dea mâna și să guste iertarea reciprocă. Dezarmează mâna fratelui ridicată împotriva fratelui, pentru ca acolo unde este ură să înflorească înțelegerea. Fă ca niciodată să nu acționăm ca dușmani ai crucii lui Cristos, pentru ca să putem participa la gloria învierii Sale”, a spus el.
Tradiția romană de a ține Calea Crucii la Coloseum în Vinerea Mare datează din timpul pontificatului Papei Benedict al XIV-lea, care a condus Biserica din 1740 până în 1758. După ce s-a stins pentru o perioadă, tradiția a fost reluată în 1964 de Papa Paul al VI-lea, în timp ce sub Papa Ioan Paul al II-lea Calea Crucii la Coloseum a devenit un eveniment televizat la nivel mondial. În trecut, Papa însuși obișnuia să poarte crucea de la o stațiune la alta, în jurul Coloseumului, dar acum este purtată de diverse persoane. Printre cei ce au purtat crucea în acest an s-au numărat o văduvă, o familie care a pierdut un copil, un tânăr cuplu căsătorit și o familie de misionari. Potrivit Vaticanului, au fost selectate 15 familii care să scrie meditațiile de la Calea Crucii, pentru a marca Anul familiei Amoris Laetitia, ce se va încheia pe 26 iunie, cu cea de-a zecea ediție a Întâlnirii Mondiale a Familiilor, care va avea loc la Roma. (informații combinate din materiale CNS și CNA)