Celebrarea a 139 de ani de la înființarea Arhidiecezei de București
29.04.2022, București (Catholica) - Miercuri, 27 aprilie 2022, s-au împlinit 139 de ani de la înființarea Arhidiecezei Romano-Catolice de București (27 aprilie 1883). când Papa Leon al XIII-lea, prin bula apostolică „Praecipuum munus”, a separat Vicariatul Apostolic al Valahiei de Episcopia de Nicopole, Vicariatul Valahiei devenind, astfel, Arhiepiscopia de București, cu sediul la București. Pentru a marca această aniversare, ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, a prezidat Sfânta Liturghie solemnă în Catedrala Sf. Iosif, la ora 18.30. Au concelebrat ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit emerit, PS Cornel Damian, Episcop Auxiliar de București și preoții Catedralei. Au fost prezenți la Sf. Liturghie, împreună cu pr. Claudiu Bărbuț, membri din „Misiunea Ruah” din Spania.
ÎPS Aurel Percă a subliniat importanța conștientizării acestui reper istoric al Bisericii locale: „Ne rugăm pentru viitorul Arhidiecezei noastre, pentru ca Bunul Dumnezeu să reverse harurile asupra Episcopilor, preoților, persoanelor consacrate și asupra întregului popor creștin. Să fim plini de recunoștință că Domnul ne-a însoțit cu harul Său”. Vorbind în cadrul omiliei despre începuturile Bisericii primare, Arhiepiscopul de București a comentat: „Această celebrare vrea să ne reamintească și de ceea ce trebuie să facem noi: să rămânem membre vii ale Bisericii, ale Arhidiecezei noastre, toate comunitățile de pe întinsul Arhidiecezei, din cele 66 de parohii sau comunități parohiale, toate congregațiile religioase, toate asociațiile, toți credincioșii, fiecare cu carisma proprie, cu darul propriu participă la bunul mers al Bisericii. Acest lucru este și un răspuns la ceea ce Dumnezeu a făcut pentru noi. În această Arhidieceză fiecare își poate găsi locul în care poate face mult bine”. ÎPS Aurel Percă a încheiat cu îndemnul de a o invoca mereu în rugăciune pe Sfânta Fecioară Neprihănit Zămislită, patroana Arhidiecezei de București.
La finalul Sfintei Liturghii, Mons. Ieronim Iacob, director al Departamentului de Cercetare Istorică al ARCB, a prezentat ultimul număr al revistei „Pro Memoria” și lucrarea „Biserica și Cultura”, apărută recent la Editura ARCB sub egida Departamentului de cercetare „Biserica și Istoria” și a Arhivei „Vladimir Ghika” și coordonată de dr. Dănuț Doboș și dr. Iulia Cojocariu, ambele bucurându-se de un „cuvânt înainte” semnat de ÎPS Aurel Percă. Mons. Ieronim Iacob a făcut o trecere în revistă a autorilor lucrării „Biserica și Cultura”, pe care a descris-o ca „o prezentare a vectorilor principali prin care Biserica noastră locală a făcut cultură de bună calitate, în chiar actul ei de mărturisire a credinței”, menționând și faptul că acest număr omagia al revista Pro Memoria, acum la cel de-al 20-lea an de apariție, oferă o privire de ansamblu asupra tuturor articolelor și autorilor publicați în revistă de-a lungul timpului.
După Sfânta Liturghie, a urmat Concertul Pascal dedicat aniversării a 139 de ani de la înființarea Arhidiecezei Romano-Catolice de București, susținut de Orchestra Inginerilor „Petru Ghenghea” din cadrul Asociației Generale a Inginerilor din România (AGIR), sub bagheta dirijorului Andrei Iliescu.Salutând muzicienii și publicul, ÎPS Aurel Percă și-a exprimat bucuria pentru acest concert ce se înscrie în tradiția unei vechi colaborări artistice între Orchestra Inginerilor „Petru Ghenghea” și Catedrala Sf. Iosif. Sfânta Liturghie și Concertul Pascal au fost transmise live de Angelus TV și pot fi urmărite aici.