Papa Francisc: Studiul istoriei poate oferi un mod valoros de a promova pacea
28.05.2022, Vatican (Catholica) - Papa Francisc s-a întâlnit sâmbătă dimineață cu membrii Comitetului Pontifical pentru Științe Istorice, reuniți la Roma pentru sesiunea plenară. Papa Pius al XII-lea a înființat Comitetul în 1954, cu scopul de a promova studiul istoriei, în special în ceea ce privește Biserica, ca un serviciu adus Papei, Sfântului Scaun și Bisericilor locale. Membrii provin din 14 țări și de pe trei continente, exprimând o dinamică multiculturală, internațională și multidisciplinară. În cadrul întâlnirii cu aceștia, Papa a adus un omagiu contribuției valoroase pe care Comitetul îl oferă, în special prin dialogul și colaborarea cu istoricii și instituțiile academice care studiază istoria Bisericii și modul în care se împletesc creștinismul și istoria lumii.
Pontiful a subliniat necesitatea ca istoricii să acorde importanță realităților ferm documentate, fără evadări idealiste într-un trecut „presupus” consolator. Istoricul creștinismului în special, a remarcat el, ar trebui să fie atent să înțeleagă bogăția diferitelor realități istorice de-a lungul secolelor în care Evanghelia a fost trăită și experimentată, oferind mari exemple care dezvăluie acțiunea rodnică a Duhului Sfânt în istorie. Iar istoria Bisericii este un loc de întâlnire și deliberare în care se dezvoltă dialogul dintre Dumnezeu și umanitate. Sfântul Părinte a remarcat modul în care Comitetul își propune să promoveze studiul istoriei, ca un laborator indispensabil al păcii, oferind o cale de dialog în căutarea unor soluții concrete și pașnice pentru rezolvarea dezacordurilor, precum și pentru a cunoaște mai profund oamenii și societățile. A subliniat că speră ca istoricii să contribuie cu cercetările lor, cu analiza dinamicilor care marchează afacerile umane, la a da un impuls curajos la studierea și împărtășirea istoriei concrete a popoarelor și statelor.
Papa a recunoscut că situația din Europa de Est a întrerupt temporar posibilitatea de a se întâlni cu colegii istorici, așa cum se făcea în ultimele decenii și care presupunea colaborarea atât cu Academia Rusă de Științe din Moscova, cât și cu istoricii din Patriarhia Ortodoxă din Moscova. Și-a exprimat speranța că se va putea găsi ocazia potrivită pentru a relua această muncă și colaborare comună, care oferă o contribuție valoroasă menită să promoveze pacea. În timp ce istoria este adesea marcată de războaie și conflicte, studiul istoriei ar putea fi considerat, de asemenea, ca o inginerie a podurilor, a spus Pontiful, dacă ne concentrăm asupra elementelor și evenimentelor care fac posibile relații fructuoase între oameni, între credincioși și necredincioși, precum și între creștinii de diferite confesiuni. Cercetările și descoperirile istoricilor sunt bogate în învățăminte care pot fi împărtășite, a adăugat el, spunând că trebuie să le cunoaștem pentru că pot oferi memoria istorică necesară pentru a înțelege miza în alcătuirea istoriei Bisericii și a istoriei umane. De exemplu, acest lucru este valabil mai ales când se are în vedere a oferi o deschidere spre reconcilierea fraților și surorilor, vindecarea rănilor, reintegrarea dușmanilor de ieri în grupul națiunilor, așa cum au reușit să facă Părinții fondatori ai Europei unite după cel de-al doilea război mondial.
În concluzie, Papa i-a încurajat pe membri să fie mereu deschiși la orizontul istoriei mântuirii în cadrul domeniului și metodologiei activității lor, fie că este vorba de predare universitară, cercetare, publicare și participare la conferințe academice. A spus că acest orizont este ca atmosfera în care „respiră” afacerile umane, prinzând lumina, dezvăluind un sens mai larg: cel care vine de la Cristos, „care este Domn al Bisericii și Domn al istoriei omului din cauza misterului Răscumpărării” (Papa Ioan Paul al II-lea, enciclica Redemptor hominis, 4 martie 1979, 22).