Dr. Marius Oanță: Despre instrumente de catehizare destinate pavlichenilor

30.05.2022, București (Catholica) - „Instrumente de catehizare destinate pavlichenilor din Bulgaria de Nord și Țara Românească”, din secolele XVII-XIX, este titlul unui studiu realizat și prezentat de dr. Marius Oanță, în cadrul conferinței naționale „Cartea veche românească și străină”, organizată de secțiunea „Carte veche. Conservare. Restaurare” a Asociației Bibliotecarilor din România, sub coordonarea dr. Silviu-Constantin Nedelcu, în 25-26 mai 2022, la București și Mănăstirea Comana.
Cercetarea pune în evidență instrumente relevante de catehizare utilizate în spațiul balcanic, publicate la Roma, sub îndrumarea Congregației „De Propaganda Fide”, între secolele XVII-XIX. Aceste tipărituri au fost destinate catehizării credincioșilor catolici – creștini bulgari aparținând ritului latin – cu precădere a celor din Bulgaria de Nord și din Țara Românească. În Regiunea Plevna, în apropierea Dunării, se afla, sub jurisdicția Episcopului de Nicopole, o minoritate confesională și lingvistică, comunitate de credință care, sub influența nefastă a Imperiului Otoman, se va stabili în proximitatea Bucureștiului. Pavlichienii vor beneficia de catehizare, nu doar în Bulgaria, ci și în Țara Românească, spațiu unde vor apărea, în etape succesive, și alte catehisme elaborate de misionarii catolici, pentru edificarea acestei populații endogame. Toate aceste tipărituri sunt analizate în cadrul studiului prezentat în cadrul conferinței, urmând a fi publicat în volum.
Observăm și că, în prima zi a conferinței, studiul „Mișcarea Rugului Aprins în urma Sf. Paisie Velicicovski” a fost pregătit de pr. Elio Citterio, din congregația Fratelli Contemplativi di Gesù, din Capriata d’Orba (Italia), în lectura pr. Silvestru Bejan, de la Facultatea Pontificală „Sf. Bonaventura” din Roma, alături de multe alte teme care atrag atenția: importanța operei tipiconale și pravilnice a Sf. Paisie Velicicovski pentru organizarea mănăstirilor Dragomirna, Secu și Neamț, reflectarea vieții și operei lui Paisie Velicikovski în opera lui Andronic Popovici, biblioteca preotului Armașu, documente de arhivă ale Institutului Batthyaneum, tipograful sas Petrus Barth, Biblioteca Mănăstirii Sinaia, Sf. Ierarh Sava Brancovici, tipărituri românești vechi apărute la Mănăstirea Neamț, dosarul de anchetă din 20 octombrie 1876 privitor la Mihai Eminescu, fondul de carte al Academiei Domnești din Iași; Biblioteca Facultății de Teologie Ortodoxă din București, Fondul de carte veche românească de la Centrul eparhial ortodox Roman, arta monumentală, un muzeu al artelor grafice în România; conferențiari au fost și de la Alba Iulia, Bacău, Bălți, Cluj, Constanța, Iași, Sibiu, Sinaia, Suceava, Vaslui. (Maria Buturugă)