Un astronom de la Observatorul Vaticanului premiat pentru un articol despre Galileo
04.06.2022, Vatican (Catholica) - Chris Ganey, astronom și istoric în științe, de la Observatorul Vaticanului, a primit recent premiul Nelson H. Minnich 2021 pentru munca sa de investigare a nuanțelor din cazul Galileo. Premiul Minnich este acordat pentru cel mai bun articol publicat în „Catholic Historical Review”, o revistă trimestrială a Editurii Universității Catolice a Americii. Ganey, ofițer de relații publice la Fundația Observatorul Vaticanului, a primit premiul pentru articolul său „Galileo între iezuiți: Greșeala este în stele”. EWTN News a vorbit recent cu Graney despre această recunoaștere. „Cercetarea mea”, a explicat el, „se referă la Galileo Galilei […] și la unii dintre criticii săi astronomi iezuiți”. „Domeniul meu de interes este Galileo și oponenții săi – oamenii cu care se certa – ce aveau ei de spus? Se pare că ceea ce au ei de spus este mult mai interesant decât ceea ce am putea crede. Este un argument foarte complex și și dinamic.” „Ne spune ceva despre cum funcționează știința”, a declarat Ganey pentru EWTN News. „Vedem cât de complicat poate fi să răspunzi chiar și la întrebări științifice relativ simple.”
Comitetul care i-a acordat lui Ganey premiul Minnich a scris că „Graney demonstrează în mod strălucit că viziunea copernicană asupra naturii și mărimii stelelor, care a fost abandonată la scurt timp după moartea lui Galileo, a determinat mulți cercetători să respingă heliocentrismul. Astfel, Biserica s-a opus lui Galileo nu doar din motive teologice, ci și științifice. Graney este de lăudat pentru că arată că „există mai multe nuanțe în una dintre cele mai faimoase confruntări din istoria Bisericii decât au presupus cercetătorii până acum”. În timpul apariției sale la emisiunea EWTN News Nightly, Ganey a discutat și despre alte lucrări care se desfășoară la Observatorul Vaticanului. El a menționat un nou model propus de preoții Gabriele Gionti SJ și Matteo Galaverni, astronom, respectiv, astronom asociat al Observatorului Vaticanului, care încearcă să descrie, cu ajutorul matematicii, modul în care ar fi funcționat gravitația în mijlocul a ceea ce este cunoscut sub numele de „inflație cosmologică”, adică expansiunea rapidă a universului în timpul și după Big Bang. „Ei au descoperit unele probleme cu ideile existente despre gravitație la chiar începutul timpului, când universul era foarte compact”, a declarat Graney, adăugând că „au lucrat la aceste probleme și au propus o nouă alternativă”.
Cu rădăcini care datează din 1582, Observatorul de la Vatican este unul dintre cele mai vechi observatoare astronomice active din lume. Sediul său se află în Castel Gandolfo, un oraș aflat la periferia Romei și unde se află reședința de vară a Papilor. Observatorul Vaticanului operează, de asemenea, Telescopul Vatican cu Tehnologie Avansată, situat în zona rurală din Arizona, la aproximativ 320 km sud-est de Phoenix.