Papa Francisc: Când ești bătrân, nu mai ai controlul asupra corpului tău

15.06.2022, Vatican (Catholica) - Papa Francisc a declarat miercuri că persoanele în vârstă trebuie să își accepte limitările fizice, amintind că el trebuie să meargă acum cu un baston. În discursul său de la audiența generală din 15 iunie, Sfântul Părinte a spus că bătrânețea este marcată invariabil de fragilitate. „Când ești bătrân, nu mai ai controlul asupra corpului tău. Trebuie să înveți să alegi ce să faci și ce să nu faci”, a spus el. „Vigoarea trupului cedează și ne abandonează, chiar dacă inima noastră nu încetează să tânjească. Trebuie atunci să înveți să purifici dorința: să ai răbdare, să alegi ce să ceri trupului și vieții.” A adăugat: „Când suntem bătrâni, nu putem face aceleași lucruri pe care le făceam când eram tineri: corpul are un alt ritm, iar noi trebuie să ascultăm corpul și să îi acceptăm limitele. Cu toții le avem. Și eu trebuie să folosesc acum un baston de mers.” Pelerinii au răspuns cu aplauze la referirea sa la recentele sale probleme de sănătate.
Papa, în vârstă de 85 de ani, a parcurs distanțele scurte la audiențele generale recente cu ajutorul unui baston. Din cauza unor dureri persistente la genunchi, începând cu 5 mai a apărut într-un scaun cu rotile la diverse evenimente publice. Cateheza a fost a 14-a dintr-un ciclu despre bătrânețe pe care Sfântul Părinte l-a început în februarie. El a intrat în Piața Sfântul Petru într-un jeep, oprindu-se pentru a invita copii să i se alăture pentru o parte din călătoria sa printre pelerini. Vehiculul a mers până la o platformă ridicată în fața Bazilicii San Pietro, unde a fost ajutat să meargă până la scaunul alb de unde și-a ținut discursul. Cateheza s-a axat pe vindecarea de către Isus a soacrei lui Simon Petru, descrisă în Marcu 1,29-31. Pontiful a remarcat că autorul Evangheliei nu a spus dacă ea suferea de o afecțiune ușoară sau de ceva mai grav, observând că „la bătrânețe, chiar și o simplă febră poate fi periculoasă”.
Sfântul Părinte a subliniat semnificația deciziei lui Isus de a o vizita pe femeia bolnavă împreună cu ucenicii Săi și nu singur. „Tocmai comunitatea creștină este cea care trebuie să se ocupe de persoanele în vârstă: rudele și prietenii, comunitatea. Vizitarea bătrânilor trebuie să fie făcută de mulți, împreună și des”, a spus el. „Nu trebuie să uităm niciodată aceste trei rânduri din Evanghelie [Marcu 1,29-31], mai ales acum când numărul persoanelor în vârstă a crescut considerabil, și în raport cu tinerii, deoarece ne aflăm în această iarnă demografică, avem mai puțini copii, iar bătrânii sunt mulți și tinerii puțini. Trebuie să simțim responsabilitatea de a-i vizita pe bătrânii care de multe ori sunt singuri și de a-i prezenta Domnului cu rugăciunile noastre. Isus însuși ne va învăța cum să îi iubim.”
A subliniat apoi o temă constantă a reflecțiilor sale despre bătrânețe: faptul că „cultura rebutului” caută să „anuleze” persoanele în vârstă. „Da, nu îi ucide, dar din punct de vedere social îi anuleze, ca și cum ar fi o povară de purtat: este mai bine să îi ascundă”, a spus el. „Aceasta este o trădare a propriei noastre umanități, acesta este cel mai rău lucru, aceasta este alegerea vieții în funcție de utilitate, după tinerețe și nu după viață așa cum este ea, cu înțelepciunea vârstnicilor, cu limitele vârstnicilor.” Și a continuat: „Persoanele în vârstă au multe să ne dea: există înțelepciunea vieții. Au multe să ne învețe: de aceea trebuie să îi învățăm pe copii că bunicii lor trebuie îngrijiți și vizitați”. „Dialogul dintre tineri și bunici, dintre copii și bunici, este fundamental pentru societate, este fundamental pentru Biserică, este fundamental pentru sănătatea vieții. Acolo unde nu există un dialog între tineri și bătrâni, ceva lipsește și o generație crește fără trecut, adică fără rădăcini.”
Papa Francisc a spus că femeia vindecată le-a oferit discipolilor o lecție, ridicându-se de pe patul ei de boală și slujindu-i. „Chiar și la bătrânețe se poate – sau mai degrabă trebuie – să servești comunitatea”, a comentat el. „Este bine ca persoanele în vârstă să cultive responsabilitatea de a sluji, depășind tentația de a sta deoparte. Domnul nu îi respinge, dimpotrivă, le redă puterea de a sluji.” În încheierea discursului său, Sfântul Părinte a spus: „Vă rog, să facem în așa fel încât bătrânii, bunicii, să fie aproape de copii, de tineri, pentru a transmite această memorie a vieții, pentru a transmite această experiență de viață, această înțelepciune a vieții. În măsura în care ne asigurăm că tinerii și bătrânii sunt conectați, în această măsură va exista mai multă speranță pentru viitorul societății noastre.”
Un rezumat al catehezei a fost apoi citit în șapte limbi. Înainte de a oferi ultimele sale remarci, Pontiful i-a îndemnat pe pelerini să se roage pentru victimele războiului din Ucraina. „Și vă rog, să nu uităm de poporul martir al Ucrainei aflat în război. Să nu ne obișnuim să trăim ca și cum războiul ar fi ceva îndepărtat”, a spus el. „Fie ca amintirea noastră, afecțiunea noastră, rugăciunea noastră și ajutorul nostru să fie întotdeauna aproape de acest popor care suferă atât de mult și care trăiește un adevărat martiriu”. Adresându-se pelerinilor italieni la finalul audienței, a remarcat că credincioșii catolici din întreaga lume se pregătesc să celebreze sărbătoarea Corpus Christi. „Mâine sărbătorim Solemnitatea Preasfântului Trup și Sânge al lui Cristos, care în Italia este transferată pentru duminica viitoare”, a spus el. „Fie ca Euharistia, mister de iubire, să fie pentru voi toți o sursă de har și lumină care să lumineze căile vieții, sprijin în mijlocul dificultăților, mângâiere sublimă în suferința fiecărei zile.”
Sf. Fecioară Maria să-l ocrotească pe Papa Francisc. 🙏💕