Cardinalul Kasper avertizează privitor la calea sinodală germană

25.06.2022, Berlin (Catholica) - Un teolog considerat apropiat al Papei Francisc a avertizat despre calea sinodală germană că riscă „să își frânge gâtul” dacă nu va ține cont de obiecțiile ridicate de un număr tot mai mare de Episcopi din întreaga lume. Cardinalul Walter Kasper a mai spus că organizatorii folosesc o „înșelăciune” care, de fapt, constituie o „lovitură de stat”, ce ar putea duce la o demisie colectivă, informează CNA. Cardinalul german, în vârstă de 89 de ani, este președinte emerit al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor și a fost Episcop de Rottenburg-Stuttgart din 1989 până în 1999. El a luat cuvântul în cadrul unei zile de studiu online, din 19 iunie, a inițiativei „New Beginning” (Neuer Anfang), o mișcare reformatoare care critică procesul sinodal.
Cardinalul Kasper a avertizat că Biserica nu este o substanță care să fie „remodelată în funcție de situație”. În aprilie, peste 100 de Cardinali și Episcopi din întreaga lume au publicat o „scrisoare deschisă fraternă” adresată Episcopilor din Germania, avertizând că schimbările radicale ale învățăturii Bisericii susținute de acest proces pot duce la schismă. În martie, o scrisoare deschisă din partea Episcopilor nordici a exprimat îngrijorarea față de procesul german, iar în februarie, o scrisoare ferm formulată de președintele Conferinței Episcopilor Catolici din Polonia a exprimat îngrijorări serioase. Astfel de îngrijorări „vor fi repetate și reafirmate și, dacă nu le vom lua în seamă, calea sinodală își va frânge gâtul”, a avertizat Cardinalul Kasper în discursul său. A fost „păcatul originar al căii sinodale” faptul că nu a ținut cont de scrisoarea Papei adresată Bisericii din Germania, a spus el, cu „propunerea de a se lăsa ghidată de Evanghelie și de misiunea fundamentală de evanghelizare”. În schimb, procesul german, inițiat de Cardinalul Reinhard Marx, „a urmat propria cale, cu criterii parțial diferite”, a spus Cardinalul Kasper.
În iunie 2019, Papa Francisc a trimis o scrisoare de 19 pagini catolicilor din Germania, îndemnându-i să se concentreze pe evanghelizare în fața unei „eroziuni și deteriorări crescânde a credinței”. Președintele Conferinței Episcopale Germane, Episcopul Georg Bätzing din Limburg, a respins în mod repetat toate îngrijorările, exprimându-și în schimb dezamăgirea față de Papa Francisc în mai 2022. Într-un interviu publicat la începutul acestei luni, Papa Francisc a reiterat că i-a spus liderului Episcopilor catolici din Germania că țara are deja „o Biserică Evanghelică foarte bună” și că „nu avem nevoie de două”. „Problema apare atunci când calea sinodală vine din partea elitelor intelectuale, teologice, și este foarte mult influențată de presiuni externe”, a spus Sfântul Părinte. Mons. Bätzing, care ocupă funcția de președinte al căii sinodale, este, de asemenea, semnatar al „Declarației de la Frankfurt”. Această petiție cere ca Episcopii germani să își declare angajamentul de a pune în aplicare rezoluțiile adoptate în cadrul procesului, informează CNA.
Duminică, Mons. Kasper a denunțat această presiune pentru un „angajament”, spunând că este „un truc și, mai mult, un truc înșelător”. „Imaginați-vă un funcționar public care își permite să fie numit, apoi renunță la exercitarea obligațiilor sale legale”, a spus Cardinalul. „El ar fi sigur că ar avea de răspuns unei proceduri în conformitate cu legislația privind funcția publică. În cele din urmă, un astfel de auto-angajament ar echivala cu o demisie colectivă a Episcopilor. Din punct de vedere constituțional, totul nu ar putea fi numit decât o lovitură de stat, adică o tentativă de lovitură de stat.” Biserica nu poate fi niciodată guvernată sinodal, a subliniat Cardinalul Kasper: „Sinoadele nu pot fi făcute instituțional permanente”. În schimb, a spus el, un Sinod constituie „o întrerupere extraordinară” a procedurilor obișnuite. Calea sinodală se descrie ca fiind un proces ce reunește Episcopii germani și laici aleși pentru a dezbate și a adopta rezoluții cu privire la modul în care se exercită puterea în Biserică, la moralitatea sexuală, la preoție și la rolul femeilor. Participanții au votat în favoarea unor proiecte de documente care solicită hirotonirea întru preoție a femeilor, binecuvântarea persoanelor de același sex și modificarea învățăturii Bisericii cu privire la actele homosexuale.
Cardinalul Kasper și-a exprimat în mod repetat îngrijorarea cu privire la acest proces. Duminică, prelatul a folosit cuvinte care în germană sună apropiat, Neuerung („reînnoire”) și Erneuerung („inovație”), pentru a spune că nu se poate „reinventa Biserica”, ci mai degrabă ar trebui să se contribuie la reînnoirea ei în Duhul Sfânt: „reînnoirea nu înseamnă inovație. Nu înseamnă pur și simplu să încerci ceva nou și să inventezi o nouă Biserică.” În schimb, a continuat el, adevărata reformă înseamnă „să lăsăm Duhul lui Dumnezeu să ne facă noi și să ne dea o inimă nouă”. În mod analog, a spus el, termenul „reformă” se aplică pentru a readuce Biserica „în formă”, „și anume, în forma pe care Isus Cristos a dorit-o și pe care a dat-o Bisericii. Isus Cristos este temelia, nimeni nu poate pune alta (1Corinteni 3,10); El este în același timp piatra de temelie care ține totul laolaltă (Efeseni 2,20). El este etalonul, Alfa și Omega oricărei reînnoiri”.
Sunt scrise invers cuvintele in germana folosite de Cardinalul Kasper.
Corect ar fi pe dos de cum apare in articol, adică:
Erneuerung = reînnoire
Neuerung = inovație