Papa Francisc în sărbătoarea Ss. Petru și Paul: Aveți grijă de cei vulnerabili
29.06.2022, Vatican (Catholica) - Papa Francisc le-a cerut miercuri, 29 iunie 2022, catolicilor să nu se retragă în propriile grupuri, ci să deschidă ușile bisericii și să lucreze împreună pentru a avea grijă de cei vulnerabili din lume. „Ce putem face împreună, ca Biserică, pentru a face lumea în care trăim mai umană, mai dreaptă și mai solidară, mai deschisă către Dumnezeu și către fraternitatea între oameni? Cu siguranță nu trebuie să ne retragem în cercurile noastre ecleziale și să rămânem înțepeniți în unele dintre dezbaterile noastre sterile”, a spus el la Liturghia din 29 iunie, cu ocazia sărbătorii Sfinților Petru și Paul. „Împreună putem și trebuie să continuăm să avem grijă de viața umană, de protejarea creației, de demnitatea muncii, de problemele familiilor, de bătrâni și de toți cei care sunt abandonați, respinși sau tratați cu dispreț”, a spus el. „Într-un cuvânt, suntem chemați, ca Biserică, să promovăm cultura grijii, a tandreței și a compasiunii față de cei vulnerabili.”
În cadrul Liturghiei din Bazilica San Pietro, Papa Francisc a binecuvântat, de asemenea, paliumurile pentru Arhiepiscopii Mitropoliți numiți în ultimul an. Paliumurile sunt fâșii albe de lână împodobite cu șase cruci de mătase neagră, oferite Arhiepiscopilor Mitropoliți. Ele simbolizează autoritatea Mitropolitului și unitatea cu Sfântul Scaun. Titlul de „Arhiepiscop Mitropolitan” se referă la Arhiepiscopul unei metropole, care este orașul principal al unei provincii sau regiuni ecleziastice. Au fost prezenți la Roma 32 de Arhiepiscopi Mitropoliți din 24 de țări pentru a primi paliumul binecuvântat de la Papa Francisc la 29 iunie. „În comuniune cu Petru, [Arhiepiscopii Mitropoliți] sunt chemați să se ‚trezească repede’, să nu doarmă și să slujească drept santinele vigilente asupra turmei”, a spus Papa. „Să se ridice și să ‘lupte lupta cea bună’, niciodată singuri, ci împreună cu tot poporul sfânt și credincios al lui Dumnezeu.”
Anterior, noii Mitropoliți erau învestiți cu paliumul de către Papă în cadrul aceleiași Liturghii din 29 iunie, în care au fost binecuvântate acestea, dar în 2015, Papa Francisc a schimbat această politică, pentru ca Episcopii să fie învestiți cu paliumul în Dieceza lor de către Nunțiul apostolic local. La finalul Liturghiei de miercuri, Papa Francisc a înmânat fiecărui Arhiepiscop paliumul său într-o cutie mică legată cu o panglică maro. Papa Francisc a prezidat riturile de deschidere a Liturghiei, cu binecuvântarea paliumurilor și Liturghia Cuvântului. De asemenea, a ținut predica și a primit darurile de la ofertoriu.
Cardinalul Giovanni Battista Re, decanul Colegiului Cardinalilor, a celebrat a doua parte a Liturghiei, Liturghia Euharistică. În predica sa, Papa Francisc a vorbit despre drumul sinodal în curs al Bisericii Catolice, care duce la Sinodul despre sinodalitate, ce va avea loc în octombrie 2023. „Sinodul pe care îl celebrăm acum ne cheamă să devenim o Biserică ce se ridică, ce nu este întoarsă pe sine, ci capabilă să meargă înainte, lăsând în urmă propriile închisori și ieșind în întâmpinarea lumii, cu curajul de a deschide porțile”, a spus el. „Să deschidem poarta. Domnul ne cheamă”. Papa a spus că, uneori, Biserica are uși deschise, dar numai pentru a condamna oamenii și a-i trimite departe.
„O Biserică ce nu zăbovește în interiorul său sacru, ci este animată de entuziasmul pentru propovăduirea Evangheliei și de dorința de a întâlni și accepta pe toată lumea. Să nu uităm acest cuvânt: toată lumea”, a spus el. „Mergeți la răscruci și aduceți-i pe toți, pe orbi, pe surzi, pe șchiopi, pe bolnavi, pe cei drepți și pe cei păcătoși: pe toți”, a continuat el. „Acest cuvânt al Domnului ar trebui să continue să răsune în inimile și mințile noastre: în Biserică există un loc pentru toată lumea.” Papa Francisc a condamnat o atitudine de lene în Biserică. „Adesea suntem ca Petru în lanțuri, întemnițați de obiceiurile noastre, ne temem de schimbare și suntem legați de lanțurile rutinei noastre. Acest lucru duce liniștit la mediocritate spirituală: riscăm să ‚o luăm ușor’ și să ne ‚descurcăm’, inclusiv în activitatea noastră pastorală”, a spus el. „Entuziasmul nostru pentru misiune se diminuează și în loc să fie un semn de vitalitate și creativitate, sfârșește prin a părea călduț și apatic”.
Papa a făcut referire la „Drama umanismului ateu”, scrisă de teologul din secolul al XX-lea Henri de Lubac. „Atunci, marele curent de noutate și de viață care este Evanghelia devine în mâinile noastre – pentru a folosi cuvintele părintelui de Lubac – o credință care ‚cade în formalism și obișnuință…, o religie de ceremonii și devoțiuni, de ornamente și consolări triviale… un creștinism care este clerical, formalist, anemic și insensibil’”, a spus el. La finalul Liturghiei, corul Catedralei Patriarhale Preasfânta Treime din Tbilisi, un cor ortodox din Georgia, a intonat „Ave Maria” de Ilia al II-lea. Corul din Tbilisi a mai susținut un spectacol de două ore în Capela Sixtină în 26 iunie. O delegație a Patriarhiei Ecumenice Ortodoxe de Constantinopol a participat la slujba din sărbătoarea Sfinților Petru și Paul. Papa Francisc și delegația s-au rugat împreună în fața mormântului Sfântului Petru, după Liturghie.