Papa Francisc le-a scris Episcopilor greco-catolici ucraineni
14.07.2022, Vatican (Catholica) - Papa Francisc a declarat că se roagă pentru Ucraina și că lucrează în spatele scenei pentru a-i ajuta pe ucrainenii aflați în suferință. „Mă unesc spiritual cu suferința voastră, asigurându-vă de rugăciunile și implicarea mea, care, având în vedere situația actuală, nu apare în mass-media”, a spus Sfântul Părinte într-o scrisoare din 11 iulie către Episcopii Bisericii Greco-Catolice Ucrainene. „Mă rog ca Biserica voastră și poporul vostru, care sunt animați de puterea Sacramentelor și privesc la Inima Imaculată a Mariei, să nu își piardă speranța creștină într-un viitor mai bun”.
Scrisoarea Pontifului a fost adresată liderului Bisericii Greco-Catolice Ucrainene, Arhiepiscopul Major Sviatoslav Șevciuc, și Episcopilor Bisericii, în timp ce aceștia sunt reuniți în Sinod între 7 și 15 iulie. Biserica Catolică Răsăriteană sui iuris de rit bizantin are în prezent aproximativ 51 de Episcopi în cadrul Sinodului ei. Aceștia desfășoară o slujire pastorală în întreaga lume, inclusiv în SUA și Ucraina. Întâlnirea din această lună are loc la Przemyśl, un oraș din sud-estul Poloniei, la doar 14 km de granița de vest a Ucrainei și la 96 km de Lviv. Sinodul urma să se desfășoare în capitala Ucrainei, Kiev, înainte de invazia Rusiei și de izbucnirea războiului în urmă cu aproape cinci luni.
Papa Francisc afirmă că „Sinodul dedicat temei «Sinodalitate și universalitate: experiența Bisericii Greco-Catolice Ucrainene» trebuie să aibă ca scop binele Bisericii și al fiecărui credincios”. „Mai mult decât atât”, a sfătuit el, „trebuie să fie un loc de întâlnire și de ajutor reciproc pe drumul comun al vieții, în căutarea de noi mijloace de însoțire a credincioșilor”. A amintit exemplul martirilor din secolul XX ai Bisericii Greco-Catolice Ucrainene, care au fost beatificați de Papa Ioan Paul al II-lea în 2001, în timpul călătoriei sale la Lviv. „Chiar în acest moment înțelegem mai bine circumstanțele în care au trăit și au murit acei martiri, printre care se aflau Episcopi, preoți, călugări și călugărițe, precum și laici care au devenit victime ale regimului comunist sovietic”, a spus el. „Astăzi, din ceruri, ei își apără propriul popor suferind”. „În grija lor îi încredințez pe toți membrii Sinodului”, a spus Sfântul Părinte.