Liderii germani uimiți și contrariați de avertismentul Sfântului Scaun
23.07.2022, Berlin (Catholica) - Cel mai recent avertisment al Sfântului Scaun privind riscul unei noi schisme în Germania, provocată de „Calea sinodală”, a fost respins și întâmpinat cu „uimire” de organizatorii săi, care au acuzat la rândul lor Roma că nu acționează ca o Biserică sinodală. Cu toate acestea, cel puțin un Episcop german și un grup laic au salutat noua intervenție din partea Vaticanului, a relatat CNA Deutsch. În urma declarației de joi a Sfântului Scaun, președinții Conferinței Episcopale Germane și ai Comitetului Central al Catolicilor Germani (ZdK) s-au declarat uimiți de această intervenție.
„În concepția noastră, o Biserică sinodală este altceva!”, au declarat Episcopul Georg Bätzing de Limburg și Irme Stetter-Karp, ca răspuns la intervenția Vaticanului. „Acest lucru este valabil și pentru modul în care a fost tratată comunicarea de astăzi, care a fost o sursă de uimire pentru noi.” Ei au adăugat: „Nu este un bun exemplu de comunicare în cadrul Bisericii, dacă se publică declarații care nu sunt semnate nominal.” În timp ce un prelat german, Episcopul Bertram Meier de Augsburg, a salutat declarația Romei, scriind că preocuparea pentru unitate este în mod clar „virulentă”, a relatat CNA Deutsch, organizatorii „Căii sinodale” au acuzat Vaticanul de lipsă de dorință de comunicare: „Din nefericire, Comitetul Sinodal nu a fost invitat la o discuție [cu organismele Vaticanului] până în prezent”.
În declarația sa de joi, Sfântul Scaun a spus: „’Calea sinodală’ din Germania nu are puterea de a-i obliga pe Episcopi și pe credincioși să adopte noi forme de guvernare și noi orientări de doctrină și morală.” În nota Vaticanului se spune că pare „necesar să se clarifice” acest lucru, pentru a „proteja libertatea poporului lui Dumnezeu și exercitarea ministerului episcopal”. Declarația din 21 iulie avertiza: „Nu ar fi permisă introducerea de noi structuri sau doctrine oficiale în Dieceze înainte de a se ajunge la un acord la nivelul Bisericii Universale, căci ar constitui o încălcare a comuniunii ecleziale și o amenințare la adresa unității Bisericii.”
Ca reacție la răspunsul Mons. Bätzing și al Irmei Stetter-Karp, secretara generală a Conferinței Episcopale Nordice a ridicat întrebarea dacă procesul controversat nu a suferit el însuși de „o problemă de comunicare”. Sora Anna Mirijam Kaschner a subliniat percepția aparentă că procesul căuta să schimbe – sau să se îndepărteze, pe propria „Cale separată” – de învățătura Bisericii cu privire la o serie de aspecte, inclusiv celibatul, hirotonirea femeilor și moralitatea sexuală. Îngrijorările legate de riscul unei îndepărtări de învățătura Bisericii Universale pe „Calea sinodală” – Sonderweg în germană – au fost exprimate pentru prima oară în 2019, când Cardinalul Reinhard Marx a inițiat procesul. În cea mai recentă declarație, astfel de preocupări au fost din nou respinse de Mons. Bätzing și Irme Stetter-Karp: „Nu obosim niciodată să subliniem că Biserica din Germania nu va urma o cale germană ‘specială’”, au spus ei. „Cu toate acestea, considerăm că este de datoria noastră să afirmăm în mod clar unde credem că sunt necesare schimbări.”
În mod similar, a remarcat sr. Kaschner, Mons. Bätzing a respins până acum preocupările exprimate de sute de Episcopi; preocupări care au fost exprimate și de catolicii din Germania. Mons. Bätzing și-a exprimat anterior și dezamăgirea față de Papa Francisc. Imediat după publicarea acestui ultim avertisment, publicistul și co-fondatorul „Noului început”, o inițiativă germană care critică „Calea sinodală”, a declarat că Vaticanul a tras „frâna de urgență” asupra procesului: „Pericolul unei schisme a trecut”, a declarat Bernhard Meuser. Încă din 2019, Papa Francisc a avertizat asupra dezbinării în scrisoarea sa către catolicii germani.