Papa Francisc binecuvântează apa și pelerinii de la Lac Ste. Anne

27.07.2022, Vatican (Catholica) - Papa Francisc și-a încheiat cea de-a doua zi întreagă în Canada cu o vizită la Lac Ste. Anne, locul unuia dintre cele mai faimoase pelerinaje catolice din Canada și un loc cu semnificație spirituală pentru populația indigenă a națiunii. Sfântul Părinte a celebrat o Liturgie a Cuvântului la Sanctuarul Ste. Anne, la care a participat o mulțime de oameni, în majoritate indigeni – conform estimărilor aproximativ 10.000 de persoane. Lacul mare, puțin adânc și noroios – aflat la aproximativ o oră de mers cu mașina de Edmonton – este de secole considerat un loc cu semnificație spirituală și de vindecare. Cunoscut sub numele de Wakamne, „Lacul lui Dumnezeu”, de către Nakota Sioux și „Lacul Spiritului” de către poporul Cree, a primit numele de „Lac Ste. Anne” de la părintele Jean-Baptiste Thibault, primul preot care a înființat o misiune catolică permanentă în Alberta, în 1842.
Înainte de Liturgie, făcând semnul crucii spre cele patru puncte cardinale – conform obiceiului indigen -, Pontiful a binecuvântat un bol cu apa lacului, care a fost adus până la o mică structură de lemn, în formă de cort, cu vedere spre lac. După ce a petrecut un moment de rugăciune stând pe marginea apei în scaunul său cu rotile, Papa a stropit mulțimea cu apa binecuvântată. În predica din timpul Liturgiei Cuvântului, Sfântul Părinte a remarcat că o mare parte din slujirea lui Isus s-a desfășurat lângă un lac – Marea Galileii – un loc unde „diferite popoare atunci, ca și astăzi, se adunau din diferite locuri; într-un teatru natural ca acesta, [Isus] a predicat tuturor”. „Dumnezeu a ales acel context bogat în diversitate pentru a anunța lumii ceva revoluționar: ‘Întoarceți și celălalt obraz, iubiți-i pe vrăjmașii voștri, trăiți ca frați și surori, pentru a fi copiii lui Dumnezeu, Tatăl care face să strălucească soarele Său atât peste cei buni, cât și peste cei răi și trimite ploaie peste cei drepți și peste cei nedrepți’ (Matei 5,38-48). Acest lac, cu toată diversitatea sa, a devenit astfel locul unei proclamări fără precedent a fraternității; nu o revoluție care să aducă în urma ei moarte și răni, ci o revoluție a iubirii.”
Lac Ste. Anne, în 2022, oferă un context similar. „Aici, pe malul acestui lac, sunetul tobelor, care traversează secolele și unește diferite popoare, ne aduce înapoi în acel timp. Ne amintește că fraternitatea este autentică dacă îi unește pe cei care sunt departe, că mesajul de unitate pe care cerul îl trimite pe pământ nu se teme de diferențe, ci ne invită la comuniune, pentru a o lua de la capăt împreună, pentru că suntem cu toții pelerini în călătorie.” Reiterându-și lauda și recunoașterea bunicilor din predica sa de la Liturghia din aceeași zi, Sfântul Părinte a vorbit despre importanța transmiterii credinței prin mărturia plină de iubire a bunicilor. „Credința vine rareori din citirea unei cărți, singuri, într-un colț; în schimb, ea se răspândește în cadrul familiilor, transmisă în limbajul mamelor, în accentele dulce lirice ale bunicilor. Îmi încălzește inima să văd atât de mulți bunici și străbunici aici. Vă mulțumesc și aș vrea să le spun tuturor familiilor care au bătrâni acasă: posedați o comoară! Păstrați această sursă de viață în casele voastre: aveți grijă de ea, ca de o moștenire prețioasă care trebuie iubită și prețuită”, a spus el.
Prima biserică de la Lac Ste. Anne a fost construită în 1844, iar primul pelerinaj catolic a avut loc în 1889, de sărbătoarea Sfinților Ioachim și Ana. De atunci, în fiecare an are loc un pelerinaj, sub îngrijirea Oblaților Mariei, la acest loc. Potrivit Vaticanului, pelerinajul a devenit una dintre cele mai importante întâlniri spirituale pentru pelerinii din America de Nord și este deosebit de drag membrilor Primelor Națiuni, care continuă să participe la el în fiecare an. Biserica, complet distrusă de un incendiu în 1928, a fost reconstruită în 2009. Comentând reputația lacului pentru apele sale vindecătoare, Papa a făcut apel la puterea vindecătoare a lui Cristos. „În această seară, să ne imaginăm în jurul lacului cu Isus, în timp ce se apropie, se apleacă și, cu răbdare, compasiune și tandrețe, îi vindecă pe mulți bolnavi cu trupul sau cu spiritul: pe cei posedați, pe cei paralizați, pe cei orbi și pe leproși, dar și pe cei cu inima frântă și descurajați, pe cei pierduți și pe cei care suferă. Isus a venit atunci, și vine și acum, pentru a se îngriji de noi, pentru a consola și a vindeca familia noastră umană singuratică și obosită.”
„Mulțimile de la Marea Galileii care se înghesuiau în jurul lui Isus erau formate în cea mai mare parte din oameni obișnuiți, simpli, care îi aduceau nevoile și durerile lor. Dacă vrem să ne îngrijim și să vindecăm viața comunităților noastre, trebuie să începem cu cei săraci și cu cei mai marginalizați. Prea adesea ne lăsăm ghidați de interesele câtorva persoane care se simt confortabil. Trebuie să privim mai mult spre periferii și să ascultăm strigătul celor mai mici dintre frații și surorile noastre.” O temă majoră a „pelerinajului penitențial” al Sfântului Părinte a fost reconcilierea. Luni, Papa Francisc și-a cerut scuze în mod public pentru rolul Bisericii Catolice în gestionarea unei mari părți a sistemului de școli rezidențiale coordonat de guvernul canadian, care a lucrat pentru a elimina aspecte ale culturii și limbii indigene și în care mulți foști elevi au afirmat că au fost abuzați și maltratați. „O parte din moștenirea dureroasă cu care ne confruntăm acum provine din faptul că bunicile indigene au fost împiedicate să transmită credința în propria lor limbă și cultură”, a declarat el marți. „Această pierdere a fost cu siguranță tragică, dar prezența voastră aici este o mărturie a rezistenței și a unui nou început, a pelerinajului spre vindecare, a unei inimi deschise către Dumnezeu care vindecă viața comunităților. Noi toți, ca Biserică, avem acum nevoie de vindecare: vindecarea de tentația de a ne închide în noi înșine, de a apăra instituția mai degrabă decât de a căuta adevărul, de a prefera puterea lumească în locul slujirii Evangheliei.”
Papa Francisc i-a încurajat pe cei prezenți să întindă mâna cu iubire către ceilalți și să îi însoțească în nevoile lor, pentru ca din inimile lor să curgă „izvoare de apă vie”. „Dragi frați și surori indigene, am venit aici ca pelerin și pentru a vă spune cât de prețioși sunteți pentru mine și pentru Biserică”, și-a încheiat el discursul. „Vreau ca Biserica să fie împletită cu voi, la fel de strâns împletită ca firele benzilor colorate pe care mulți dintre voi le purtați. Fie ca Domnul să ne ajute să mergem înainte în procesul de vindecare, spre un viitor tot mai sănătos și mai reînnoit. Cred că aceasta este și dorința bunicilor voștri. Fie ca bunicii lui Isus, Sfinții Ioachim și Ana, să ne binecuvânteze în călătoria noastră.” Miercuri, Papa Francisc va pleca din Edmonton și va zbura spre Quebec City, capitala provinciei Quebec. El urmează să fie întâmpinat de guvernatorul general al Canadei și se va întâlni cu Justin Trudeau, prim-ministrul. Ulterior, se va întâlni cu autoritățile civile, cu reprezentanți ai popoarelor indigene și cu membri ai corpului diplomatic.
În Canada s-au produs sacrilegii, nu prin vina Bisericii, ci prin vina acelora care au făcut cu tot dinadinsul să înjosească Biserica. Cei care au făcut sacrilegii nu au fost catolici…
Dar aici, o parte de vină o poartă și episcopii catolici canadieni care, atunci când au știut că se deschide un așezământ catolic, trebuiau să vadă de el, nu să-l lase nesupravegheat ca în acest fel să se întineze imaginea Bisericii.