Papa Francisc: Să te plângi că lumea este rea „nu este creștinește”

29.07.2022, Québec (Catholica) - Adresându-se joi unui grup de preoți, Episcopi, diaconi, persoane consacrate, seminariști și lucrători pastorali la Catedrala Bazilică Notre-Dame de Québec, Papa Francisc i-a îndemnat pe cei prezenți să ofere un model de bucurie și fraternitate creștină celor pe care îi slujesc. „Bucuria creștină se referă la experiența unei păci care rămâne în inimile noastre, chiar și atunci când suntem loviți de încercări și suferințe, pentru că atunci știm că nu suntem singuri, ci însoțiți de un Dumnezeu care nu este indiferent la soarta noastră. Când marea este agitată, furtuna este întotdeauna la suprafață, dar adâncurile rămân calme și liniștite. Acest lucru este valabil și pentru bucuria creștină: este un dar gratuit, certitudinea de a ști că suntem iubiți, susținuți și îmbrățișați de Cristos în orice situație din viață”, a spus Sfântul Părinte în predica sa din cadrul celebrării Vesperelor în Catedrală.
Pontiful a amintit că primul Episcop de Québec, Sfântul François de Laval, a deschis un seminar în 1663 și și-a dedicat întreaga slujire formării de preoți. „Dragi frați și surori, Evanghelia trebuie să fie proclamată dacă vrem să comunicăm bucuria credinței bărbaților și femeilor de astăzi”, a spus el. „Totuși, această proclamare nu este în primul rând o chestiune de cuvinte, ci de o mărturie care abundă în iubire gratuită, pentru că acesta este stilul lui Dumnezeu cu noi. O vestire care ar trebui să se concretizeze într-un stil de viață personal și eclezial care să reaprindă dorința pentru Domnul, să insufle speranță și să radieze încredere și credibilitate.”
Papa Francisc a vorbit despre provocările contemporane la adresa credinței, inclusiv despre conceptul de secularizare, pe care l-a descris ca fiind „retrimiterea lui Dumnezeu, ca să spunem așa, în rândurile din spate”. A avertizat, totuși, că „trebuie să fim atenți să nu cădem pradă pesimismului sau resentimentelor, trecând imediat la judecăți negative sau la o nostalgie deșartă”. A te plânge „cu amărăciune” că „lumea este rea, păcatul domnește” nu este „creștinește”, a afirmat Sfântul Părinte. „Suntem chemați, în schimb, să avem o viziune asemănătoare cu cea a lui Dumnezeu, care discerne ceea ce este bun și îl caută cu perseverență, îl vede și îl hrănește”, a spus Pontiful. „Dacă cedăm în fața viziunii negative și judecăm lucrurile cu superficialitate, riscăm să transmitem un mesaj greșit, ca și cum critica secularizării ar ascunde din partea noastră nostalgia unei lumi sacralizate, a unei societăți trecute în care Biserica și slujitorii ei aveau o putere și o relevanță socială mai mare”, a spus Sfântul Părinte. „Și acesta este un mod greșit de a vedea lucrurile… secularizarea ne cere să reflectăm asupra schimbărilor din societate care au influențat modul în care oamenii gândesc și își organizează viața”, a continuat el. „Dacă luăm în considerare acest aspect al problemei, ajungem să ne dăm seama că ceea ce este în criză nu este credința, ci unele dintre formele și modurile în care o prezentăm”.
Papa a oferit trei „provocări” lucrătorilor pastorali despre care a spus că le pot modela rugăciunea și slujirea pastorală într-o lume modelată de secularizare. Prima provocare este aceea de „a-l face cunoscut pe Isus”, proclamându-l în mod similar apostolilor din cartea Faptele Apostolilor, printr-o „creativitate pastorală capabilă să ajungă la oameni acolo unde trăiesc, găsind oportunități de ascultare, dialog și întâlnire”. A doua provocare pe care a oferit-o este „mărturia”. În această parte a discursului său, Papa Francisc a recunoscut din nou și a cerut iertare pentru abuzurile suferite de elevii indigeni în școlile rezidențiale administrate de Biserică în Canada. „Evanghelia este predicată în mod eficient atunci când viața însăși vorbește și dezvăluie libertatea care îi eliberează pe alții, compasiunea care nu cere nimic în schimb, milostivirea care vorbește în tăcere despre Cristos”, a spus Papa Francisc.
„Biserica din Canada a pornit pe un nou drum, după ce a fost rănită și devastată de răul săvârșit de unii dintre fiii și fiicele sale”, a observat Papa. „Mă gândesc în special la abuzurile sexuale asupra minorilor și a persoanelor vulnerabile, scandaluri care necesită o acțiune fermă și un angajament ireversibil. Împreună cu voi, aș dori încă o dată să cer iertare tuturor victimelor. Durerea și rușinea pe care le simțim trebuie să devină un prilej de convertire: Niciodată din nou!”, a spus el. „Și, gândindu-ne la procesul de vindecare și reconciliere cu frații și surorile noastre indigene, niciodată comunitatea creștină nu se mai poate lăsa infectată de ideea că o cultură este superioară alteia sau că este legitim să se recurgă la modalități de constrângere a altora”, a promis el. „Să ne recăpătăm zelul primului vostru Episcop, Sfântul François de Laval, care s-a revoltat împotriva celor care îi înjoseau pe indigeni determinându-i să se îmbuibe cu băuturi tari pentru a-i înșela apoi”, a mai spus Papa. „Să nu permitem nici unei ideologii să înstrăineze sau să inducă în eroare obiceiurile și modurile de viață ale popoarelor noastre, ca mijloc de a le supune sau de a le controla.”
Cea de-a treia provocare pe care a oferit-o este „fraternitatea”. Papa i-a încurajat pe operatorii pastorali să examineze cum se descurcă în ceea ce privește construirea unor „relații de fraternitate cu toată lumea”. „Suntem frați, sau concurenți împărțiți în partide? Și cum sunt relațiile noastre cu cei care nu sunt ‘de-ai noștri’, cu cei care nu cred, cu cei care au tradiții și obiceiuri diferite? Aceasta este calea: să construim relații de fraternitate cu toată lumea, cu frații și surorile indigene, cu fiecare soră și frate pe care îl întâlnim, pentru că prezența lui Dumnezeu se reflectă în fiecare din fețele lor.” Sfântul Părinte a vorbit după o introducere și un cuvânt de bun venit din partea Mons. Raymond Poisson, Episcop de St-Jérôme-Mont-Laurier. Pontiful a fost ovaționat în picioare după predică. Ulterior, Cardinalul Arhiepiscop de Québec, Mons. Gérald Lacroix, l-a însoțit pe Papă la mormântul Sfântului Francisc de Laval, unde s-au rugat în tăcere. Continuând ceea ce el a numit „un pelerinaj penitențial” în Canada, Papa Francisc urmează să zboare spre nord vineri, 29 iulie, la Iqaluit, pentru a se întâlni în particular cu elevii fostelor școli rezidențiale. Se va întoarce la Roma în aceeași zi, ajungând sâmbătă, 30 iulie.