Pe drum în Bucovina, precum ucenicii spre Emaus

10.08.2022, București (Catholica) - Timp de o săptămână, la sfârșit de iulie, pentru 55 de drumeți din Franța, Polonia, România, Spania, Bulgaria și Belgia, inima Europei creștine a bătut în Bucovina, iar Biserica a respirat prin cei „doi plămâni” ai săi, apusean și răsăritean (așa cum se descria Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea Biserica).
Un clan de drumeți din Polonia, unul din Franța și o tabără de formare au parcurs împreună 100 km din Ruta de vară: de la Moldovița la Sihăstria Putnei, prin Secrieș, de la Sihăstria Putnei – la Sucevița, poposind desigur pentru reculegere de la Mănăstirea Putna; din Sucevița în Poiana Micului – cu o puternică comunitate poloneză, iar de aici la Sanctuarul marian de la Cacica. La venirea și plecarea din București, clanul francez a descoperit liturghia greco-catolică și micuța Catedrală de pe strada Polonă.
Ștefan Ciucă, drumeț, șef al trupei de cercetași a Grupului Sfântul Francisc din Râmnicu Vâlcea, descria astfel această experiență: „Liturghia din fiecare zi a reprezentat, cel puțin pentru mine, momentul important al zilei fără de care nu ar mai fi funcționat această tabără mobilă. Am participat și la o adorație în ultimele zile alături de toți ceilalți din tabără, la biserica din Cacica. Am înțeles cu adevărat că orice acțiune, fie că durează 5 minute sau o săptămână, nu poate funcționa fără prezența lui Dumnezeu. Ne-am rugat pe tot parcursul taberei: înainte și după masă, după trezire, înainte de somn, mergând pe drum și, inclusiv, în timp ce râdeam și ne bucuram împreună.”
În rugăciunea sa, Drumețul cere prezența lui Cristos: „Doamne Isuse Cristoase, cel care ni te dăruiești drept Cale a Vieții învăluită de lumina cerească, călătorește împreună cu noi pe drumul vieții noastre precum ai făcut-o odinioară cu ucenicii, spre Emaus.” O rugăciune a drumeților împlinită. Însoțirea Lui discretă, smerită, constantă, a fost mărturisită prin actele de caritate, bunăvoință și iubire ale celor care au făcut ca acest Drum să fie lin: Elena de la magazinul din Poiana Micului, Erwin din Gura Humorului, sora Teodora de la Moldovița, Marcel Dupri de la Ocolul Silvic Secrieș, pr. Maxim de la Sihăstria Putnei, pr. Anton, Mitică și Sebastian de la Cacica, Carmil de la Siret și Alin din Poiana Micului.
Mulțumim Episcopiei greco-catolice Sfântul Vasile cel Mare pentru generozitate și găzduire la București, Asociației Protsilva din Câmpulung Moldovenesc, primarului Virgil Saghin (Vatra Moldoviței), lui Claudiu (Cluj), lui Marius și Felix (București).