Papa Francisc a creat 20 de noi Cardinali pentru Biserica Catolică

27.08.2022, Vatican (Catholica) - Papa Francisc a creat 20 de noi Cardinali pentru Biserica Catolică în timpul unei celebrări liturgice care a avut loc sâmbătă, în Bazilica San Pietro. „Isus ne cheamă pe nume, ne privește în ochi și ne întreabă: «Pot să contez pe voi?»”, a spus Sfântul Părinte într-o predică adresată Colegiului Cardinalilor și noilor săi membri pe 27 august. „Domnul”, a spus el, „vrea să ne dăruiască propriul Său curaj apostolic, zelul Său pentru mântuirea fiecărei ființe umane, fără excepție. El vrea să ne împărtășească mărinimia Sa, iubirea Sa nemărginită și necondiționată, pentru că inima Sa este înflăcărată de milostivirea Tatălui.”
Reflecția Pontifului a fost legată de lectura din Evanghelia după Luca, capitolul 12, versetele 49-50: „În vremea aceea, Isus le-a spus ucenicilor Săi: «Foc am venit să arunc pe pământ și ce altceva vreau decât să se aprindă! Trebuie să fiu botezat cu un botez și cât sunt de îngrijorat până se va împlini!»” „Cuvintele lui Isus, chiar în mijlocul Evangheliei după Luca, ne străpung ca o săgeată”, a spus Papa. „Domnul ne cheamă încă o dată să îl urmăm pe calea misiunii Sale. O misiune înflăcărată – precum cea a lui Ilie – nu doar pentru ceea ce a venit să realizeze, ci și pentru modul în care a realizat-o. Iar pentru noi, cei care în Biserică am fost aleși dintre oameni pentru o slujire specială, este ca și cum Isus ne înmânează o torță aprinsă și ne spune: «Luați-o; cum m-a trimis Tatăl, așa vă trimit și Eu acum».” Și a continuat: „Acest foc arde într-un mod special în rugăciunea de Adorație, când stăm în tăcere în fața Euharistiei și ne scăldăm în prezența umilă, discretă și ascunsă a Domnului. La fel ca acel foc, prezența Sa devine căldură și hrană pentru viața noastră de zi cu zi”.
Sfântul Părinte și-a încheiat predica amintind că unul dintre Cardinalii aleși, Mons. Richard Kuuia Baawobr de Wa, Ghana, nu a fost prezent. A cerut rugăciuni pentru prelatul african, explicând că Mons. Baawobr s-a îmbolnăvit. La începutul Consistoriului, Papa Francisc a pronunțat rugăciunea de deschidere a ceremoniei în limba latină. În timpul ceremoniei, noii Cardinali au făcut o profesiune de credință prin recitarea Crezului. Ei au rostit apoi un jurământ de fidelitate și supunere față de Papă și succesorii săi. Fiecare Cardinal s-a apropiat apoi de Papa Francisc, îngenunchind în fața sa pentru a primi însemnele specifice. Pontiful l-a îmbrățișat pe fiecare nou Cardinal, spunându-i: „Pax Domini sit semper tecum”, ceea ce în latină înseamnă „pacea Domnului să fie cu tine în toate zilele”. Fiecare Cardinal a răspuns: „Amin”. De asemenea, noii Cardinali au schimbat un semn de pace cu o parte dintre membrii colegiului Cardinalilor, reprezentativ pentru întregul colegiu.
În timp ce a așezat bereta roșie pe capul fiecărui Cardinal, Papa a spus aceste cuvinte: „Pentru gloria lui Dumnezeu atotputernic și onoarea scaunului apostolic, primiți bereta roșie ca semn al demnității de Cardinal, semnificând disponibilitatea voastră de a acționa cu curaj, chiar până la vărsarea sângelui vostru, pentru sporirea credinței creștine, pentru pacea și liniștea poporului lui Dumnezeu și pentru libertatea și creșterea Sfintei Biserici Romane”. Dând fiecărui nou Cardinal un inel, Papa Francisc a spus: „Primiți acest inel din mâna lui Petru și să știți că, odată cu iubirea Prințului apostolilor, se întărește și iubirea voastră pentru Biserică”. „Un cardinal iubește Biserica, întotdeauna cu același foc spiritual, fie că se ocupă de marile întrebări, fie că se ocupă de problemele de zi cu zi, de cei puternici din această lume sau de acei oameni obișnuiți, care sunt mari în ochii lui Dumnezeu”, a spus el. A amintit trei bărbați ca exemple pe care Cardinalii să le urmeze: Sfântul Charles de Foucauld, Cardinalul Agostino Casaroli și Cardinalul Van Thuân.
Consistoriul de creare de Cardinali a inclus și un salut și mulțumiri adresate Papei Francisc, exprimate de Cardinalul Arthur Roche, prefectul dicasterului liturgic, în numele tuturor noilor Cardinali. „Noi toți, venind din diferite părți ale lumii, cu istoriile noastre personale și cu diferite situații de viață, ne desfășurăm slujirea în via Domnului. Ca preoți diecezani și consacrați, suntem în slujba propovăduirii Evangheliei în multe moduri diferite și în culturi diferite, dar întotdeauna uniți în unica credință și în unica Biserică”, a spus Mons. Roche. „Acum, manifestându-vă încrederea în noi, ne chemați la această nouă slujire, într-o colaborare și mai strânsă cu ministerul Dvs, în orizontul larg al Bisericii universale”, a continuat el. „Dumnezeu cunoaște țărâna din care suntem făcuți cu toții și știm bine că, fără El, putem cădea.”
Mons. Roche l-a citat pe Sfântul Grigore cel Mare, care i-a scris odată unui Episcop: „Cu toții suntem slabi, dar cel mai slab dintre toți este cel care își ignoră propria slăbiciune”. „Cu toate acestea, ne luăm puterea de la dumneavoastră, Sfinte Părinte”, a spus el, „din mărturia dumneavoastră, din spiritul dumneavoastră de slujire și din apelul dumneavoastră adresat întregii Biserici de a-l urma pe Domnul cu o mai mare fidelitate; trăind bucuria Evangheliei cu discernământ, curaj și, mai presus de toate, cu o deschidere a inimii care se manifestă prin primirea tuturor, în special a celor care suferă nedreptatea sărăciei care marginalizează, suferința durerii care caută un răspuns de sens, violența războaielor care transformă frații în dușmani. Împărtășim cu Dvs dorința și angajamentul pentru comuniune în Biserică.” La finalul Consistoriului cu creare de Cardinali, Papa Francisc a convocat un Consistoriu pentru aprobarea de către Cardinali a canonizărilor Fericitului Artemide Zatti și a Fericitului Giovanni Battista Scalabrini.