Pelerinajul la Ciofliceni și încheierea Anului „Familia Amoris Laetitia”

13.09.2022, București (Catholica) - Anul „Familia Amoris Laetitia” propus de Sfântul Părinte Papa Francisc începând cu data de 19 martie 2021 s-a încheiat la data de 25 iunie 2022, în cadrul celei de-a X-a Întâlniri Mondiale a Familiilor desfășurată la Roma, care a avut ca temă „Iubirea în familie, vocație și cale către sfințenie”. Din cauza situației sanitare prin care am trecut, anul special dedicat familiei a fost deschis în Arhidieceza noastră la data de 17 iulie 2021 la Sanctuarul diecezan dedicat Sfintei Fecioare Maria de pe Muntele Carmel. Cu acea ocazie, ÎPS Aurel Percă a sfințit icoana pelerină a Sfintei Familii de la Nazaret, icoană care a trecut prin bisericile noastre parohiale ca semn al comuniunii dintre familiile răspândite în toate comunitățile, dar și al comuniunii dintre toți credincioși de toate vârstele.
Acestui „pelerinaj” al icoanei i-au răspuns un număr însemnat de familii, care în ziua de sâmbătă, 10 septembrie 2022 au venit din nou la Mănăstirea fraților carmelitani, răspunzând astfel chemării Înaltpreasfințitului Aurel de a celebra împreună încheierea Anului Familia Amoris Laetitia la nivel diecezan. Un număr frumos de familii, însoțite de mai mulți preoți, printre care părinții carmelitani Marco Secchi și Mihai Lauș și persoane consacrate cărora li s-au alăturat un mare număr de copii și tineri, elevi la Colegiul Romano-Catolic „Sfântul Iosif”, coordonați de sora directoare Rodica Miron, s-au pus în mișcare de dimineață, deplasându-se cu autocarele ori cu mașinile personale către Monumentul Eroilor din Balotești, de unde s-a organizat procesiunea.
Cum este deja tradiția, ca în fiecare an coloana pelerinilor a străbătut Baloteștiul, satul Dumbrava pentru a intra apoi în pădurea care istoric face parte din Codrii Vlăsiei, pentru a se înfățișa după aproape patru ore de mers la Sanctuarul Fraților Carmelitani desculți. În drumul spre mănăstire, pelerinii au făcut un popas la umbra deasă a codrilor pentru a se întrema și trupește cu gustările puse la pachet de acasă. În fruntea coloanei procesionale a fost purtată crucea și icoana pelerină de către tineri și familii. De-a lungul întregii procesiuni s-a cântat rugăciunea Laudelor și s-au recitat toate misterele Sfântului Rozariu de bucurie, de lumină, de durere și de slavă. După fiecare categorie de mistere s-a recitat o litanie în cinstea Maicii Domnului.
Înaltpreasfințitul Aurel Percă, alături de Preasfințitul Cornel Damian, de preoții viețuitori la mănăstirea carmelitană, pr. Antonio Prestipino, superiorul acestei comunități, și pr. Tarcisio Favaro, de preoți veniți din parohiile din București și din provincie, au întâmpinat pelerinii la sosire. De pe esplanada din fața bisericii, Păstorul Arhidiecezei le-a adresat tuturor cuvântul de bun venit și a reamintit că anul dedicat familiei de către Papa Francisc este doar începutul unei etape de a regândi pastorația în parohii, care, deși a avut mereu în centru familia ca loc de primire și de transmitere a credinței, are nevoie de un nou imbold, iar faptul de a ne reuni atâtea familii împreună la încheierea Anului „Familia Amoris Laetitia” este semnul vădit al deschiderii față de suflul Duhului Sfânt și față de mijlocirea Sfintei Maria, Regina Familiei.
Pelerinajul a atins punctul culminat cu celebrarea Sfintei Liturghii la ora 14.30, care fost transmisă și de către Angelus TV. Odată cu deschiderea celebrării euharistice, Arhiepiscopul nostru a încredințat pelerinii, familiile și pe toții elevii și dascălii, pe părinții lor cu ocazia începerii noului an școlar ocrotirii Maicii Sfinte. Predicator a fost pr. Felician Tiba, responsabilul Oficiului pentru Pastorația Familiilor din Dieceza de Iași și coordonator al centrului Gaudium et spes de la Traian-Roman. În predică părintele a pus în valoare mesajul documentului „criticat, controversat, iubit” „Amoris Laetitia”, care a provocat atâta interes, dar și atâtea polemici – spunea părintele – „comparabile cu cele stârnite de enciclica Humanae Vitae” a Sfântului Papă Paul al VI-lea.
În predică s-au atins două teme. Prima s-a axat pe paralela dintre sublimul iubirii din sânul Preasfintei Treimi și iubirea de tată, de mamă, de părinte, de copil întâlnită în sânul familiei. Cea de-a doua a pornit de la realitatea concretă a familiei din zilele noastre cu „luminile și umbrele sale”. Paralela a subliniat strânsa legătură dintre tandrețea Tatălui Ceresc și tandrețea unui tată care cu respect, fermitate, hărnicie, susține familia. În același timp, a subliniat legătura dintre gingășia unei mame care știe să sufere pentru binele familiei, așa cum Cristos a arătat maximul de gingășie prin suferința sa pe Cruce. În continuare, s-a evidențiat legătura dintre Duhul Sfânt, care este izvor de viață, de iubire și de mișcare și dinamismul relațiilor dintre soț și soție, părinți și copii.
Frumoasele cuvinte de la predică au fost astfel o excelentă meditație asupra icoanei pelerine, icoană care oglindește împletirea dintre taina Preasfintei Treimi, a Sfintei Familii de la Nazaret și a fiecărei familii din toate timpurile și toate locurile. Cea de-a doua temă ne-a îndemnat să deschidem ochii la situația uneori precară, fragilă, chiar de faliment cu care se confruntă multe persoane de azi, dar care, în ciuda îndepărtării de acel sublim al iubirii, rămân necondiționat copii ai Tatălui Ceresc și fii ai Bisericii, care în loc de a fi judecați „ori trimiși în fundul iadului”, au nevoie să fie primiți, ascultați, să li se panseze rănile sângerânde și să dobândească vindecare pentru suferințele uneori adânci pe care le au în suflet.
Invocațiile de la Rugăciunea universală, ori Rugăciunea credincioșilor, au fost rostite de enoriași copii, tineri și adulți proveniți din diferite parohii ale Arhidiecezei, pentru a oglindi astfel spiritul de comuniune dintre diferitele parohii și împreuna unire în rugăciune. La fel și procesiunea ofertorială, la care s-au adus la altar pâinea și vinul, crucea și rozariul, icoana pelerină și florile a scos în evidență bogăția de participanți din diferite parohii. Înainte de binecuvântarea finală, Înaltpreasfințitul Aurel le-a mulțumit părinților carmelitani și tuturor participanților pentru prezența la pelerinaj și la Sfânta Liturghie de încheiere a Anului Familia Amoris Laetitia, cu precizarea că anul s-a încheiat, dar drumul Bisericii care trece prin familie continuă. (pr. Fabian Măriuț, responsabil al Oficiului pentru Pastorația Familiei al ARCB)