Un studiu făcut în România pe tema familiilor numeroase
20.09.2022, București (Catholica) - În perioada 15 mai – 15 iunie 2022, ASFANU (Asociația Familiilor Numeroase) a desfășurat un studiu despre familiile numeroase din România, adresat atât membrilor, cât și familiilor numeroase care nu sunt membre ale asociației. Este prima cercetare realizată până la acest moment pe acest subiect. Scopul principal al studiului este de a contribui la elaborarea unor politici în favoarea familiilor cu 3 sau mai mulți copii bazate pe cercetări, care să ofere informații despre condițiile de viață și nevoile familiilor numeroase din România. ASFANU este o organizație non-profit care luptă pentru crearea unor condiții mai bune de trai pentru familiile numeroase.
Studiul a urmărit să determine tipologia familiei numeroase, care este mai puțin cunoscută în România. De asemenea a urmărit să identifice principalele nevoi ale familiei cu 3 sau mai mulți copii din România; starea politicilor dedicate familiei cu 3 sau mai mulți copii; dacă în România există stereotipuri legate de familiile numeroase. Concluziile acestui studiu vor fi prezentate guvernanților și mediului privat cu scopul de a contribui la crearea sau îmbunătățirea programelor dedicate familiei, în special familiilor cu 3 sau mai mulți copii. Informațiile dobândite prin acest studiu, au scopul de a ajuta factorii de decizie să ia în considerare nevoile familiilor numeroase în eforturile lor de a asigura bunăstarea familiilor cu copii, de a crește rata natalității și de a promova dezvoltarea durabilă a societății.
Studiul arată că cele mai multe familii numeroase au 3 copii (45,7%), urmate apoi de familiile cu 4 copii în proporție de 30,3%. Cu cât crește numărul de copii din familie, cu atât scade și numărul familiilor respondente: 10,7% familii cu 5 copii, 5% familii cu 6 copii, 7,7% familiile cu 7 sau mai mulți copii. Vârsta mamei și a tatălui este situată în intervalul 36-41 de
ani. Următoarele intervale de vârstă ale părinților care au 3 sau mai mulți copii se situează în categoriile 30-35 de ani pentru mamă, respectiv 42-47 de ani pentru tată. Ponderea mamei și a tatălui în intervalul de vârstă sub 30 de ani este foarte mică. Analizând numărul de nașteri ale celui de-al treilea copil la nivel național în perioada 2015-2021, studiul constată că începând cu anul 2018, în România s-a înregistrat o creștere anuală consecventă a numărului de copii care au rangul al treilea cu 1-2 procente/an. Numărul de copii născuți cu rangul al treilea în familie a crescut cu 10% în anul 2021,
față de nivelul anului 2015.
Studiul ASFANU indică și că există un procent destul de ridicat al mamelor inactive pe piața muncii (24,6%). Pentru cea mai mare parte a mamelor, timpul alocat familiei este majoritar, atât în mediul urban (43,7%), cât și în mediul rural (65,1%). Tatăl unei familii numeroase, indiferent de mediul de rezidență urban/rural, petrece mai mult timp la serviciu decât în familie (46,7% urban și 44,3% rural). Există o discrepanță destul de mare între familiile numeroase în ceea ce privește venitul obținut, astfel: pentru 10% din familiile cu 3 copii, venitul pe familie depășește 9000 de lei, iar pentru 9,7% câștigul este situat între 3000-4500 de lei. S-a mai observat că o creștere a numărului de copii în familie nu conduce direct la o creștere a venitului.
Participanții la studiul ASFANU au văzut într-o majoritate covârșitoare (95,9%) utilitatea lansării în România a unui card de reduceri cu oferte dedicate exclusiv familiilor cu 3 sau mai mulți copii. Un asemenea card de reduceri pentru familiile numeroase există deja în multe state europene: Croația, Polonia, Spania, Lituania, Italia, Estonia, Portugalia, Letonia și Germania. Pentru a motiva susținerea acestor familii, studiului remarcă faptul că familiile cu 3 sau mai mulți copii joacă un rol important din punct de vedere demografic, deoarece acoperă parte din echilibrul general al numărului de copii pentru cuplurile care nu au copii. În anul 2021 conform INSSE, ponderea gospodăriilor care nu au copii era de 72.2% din totalul gospodăriilor din România, adică peste 5,4 milioane de familii.