Papa Francisc: Folosirea în război a energiei atomice este o crimă
27.09.2022, Vatican (Catholica) - Un tweet publicat pe contul @Pontifex luni, 26 septembrie 2022, dimineața, sintetizează gândirea Papei Francisc de condamnare a folosirii energiei nucleare pentru scopuri nepașnice: „Doresc să reafirm că folosirea energiei atomice pentru scopuri de război este, astăzi mai mult ca oricând, o crimă, nu numai împotriva omului și a demnității sale, ci împotriva oricărei posibilități de viitor în casa noastră comună. #Pace #DisarmoNucleare #TempodelCreato”. Mesajul Papei Francisc vine pentru Ziua internațională pentru eliminarea totală a armelor nucleare și subliniază încă o dată urgența unei soluții alternative și imediate la amenințarea produsă de acest tip de armamente, pe care comunitatea internațională este solicitată să o găsească. Războiul din Ucraina a înăsprit un sistem unde armele nucleare au ocupat, și continuă să o facă, un rol de prim plan pe tabla de șah geopolitică mondială. Un drum care poate duce întreaga omenire la abisul autodistrugerii. Ziua internațională, celebrată din inițiativa Națiunilor Unite începând din 2013, în fiecare an în 26 septembrie, este un stimulent în plus pentru a accelera reflecția.
Niciodată ca în 2022 dezarmarea nucleară nu este o temă de actualitate mai stringentă. În urmă cu două zile s-au împlinit șapte luni de la începutul războiului în Ucraina – țară care de altfel în 1994 a renunțat la al treilea arsenal nuclear ca mărime. Un conflict unde, ca urmare a referendumului dorit de Kremlin în regiunile ucrainene ocupate și nerecunoscut de cea mai mare parte a comunității internaționale, recurgerea la armele nucleare a fost amintită din nou de Moscova. Într-o lume în care oamenii trăiesc „sub presiune”, în proiecția unui viitor făcut din mașini și roboți care dăruiesc iluzia unei „tinereți veșnice”, se impune ideea „unei catastrofe finale care ne va stinge” și este „ceea ce se întâmplă cu un eventual război atomic”, spunea Papa Francisc în timpul catehezei sale de la audiența generală din 16 martie 2022, cu referință la repetatele amenințări nucleare reieșite în primele săptămâni ale conflictului din Ucraina.
După trei luni, la 21 iunie 2022, Papa relansa apelul său într-un mesaj adresat ambasadorului Alexander Kmentt, președinte al primei reuniuni a statelor membre ale Tratatului despre interzicerea armelor nucleare, în desfășurare în acele zile la Viena. Papa Francisc cerea în acea ocazie încă o dată „să se reducă la tăcere armele și să se elimine cauzele conflictelor printr-o recurgere neobosită la negocieri”. „Cei care fac războiul uită umanitatea”, reafirma el, subliniind că „pacea este indivizibilă și, pentru a fi cu adevărat dreaptă și durabilă, trebuie să fie universală. Este un raționament înșelător și mazochist a crede că siguranța și pacea câtorva nu este legată de siguranța și pacea colectivă a altora”. Pentru Pontif, așadar, nuclearul se poate defini un „multiplicator de riscuri” care „furnizează numai iluzia unei păci oarecare: încercarea de a se apăra și a garanta stabilitatea și pacea printr-un fals simț de siguranță și un echilibru al terorii, susținut de o mentalitate de frică și neîncredere, ajunge în mod inevitabil la a otrăvi raporturile dintre popoare și a împiedica orice formă posibilă de dialog real”. În afară de aceasta, posesia de arme atomice duce cu ușurință la amenințarea folosirii lor: așadar, spunea Papa Francisc, devine „un soi de șantaj care ar trebui să fie repugnant pentru conștiințele umanității”.
Mai recent, în discursul adresat participanților la Adunarea Plenară a Academiei Pontificale de Științe, Sfântul Părinte a amintit invocația pe care Sfântul Ioan Paul al II-lea a adresat-o Fecioarei pentru că planeta nu a cunoscut oroarea conflictului nuclear: „Numeroasele conflicte armate care sunt în desfășurare îngrijorează în mod serios. Am spus că este un al treilea război mondial «pe bucăți». Astăzi poate că putem spune «total», iar riscurile pentru persoane și pentru planetă sunt tot mai mari. Sfântul Ioan Paul al II-lea i-a mulțumit lui Dumnezeu pentru că, prin mijlocirea Mariei, lumea a fost ferită de războiul atomic. Din păcate trebuie să continuăm să ne rugăm pentru acest pericol, care deja de mult timp ar fi trebuit să fie evitat”. Apoi Pontiful a subliniat că „cuceririle științifice din acest secol trebuie să fie orientate mereu de exigențele fraternității, dreptății și păcii, contribuind la rezolvarea marilor provocări pe care omenirea și habitatul său trebuie să le înfrunte”.
Sunt nenumărate ocaziile în care Sfântul Scaun a exprimat nu-ul său ferm față de folosirea și față de posesia de arme nucleare. De exemplu, cu puțin peste un an în urmă, Cardinalul secretar de stat Pietro Parolin amintea că pandemia „ne învață o lecție prețioasă”, adică „este necesar să reconsiderăm conceptul nostru de siguranță”, care „nu se poate baza pe amenințarea distrugerii reciproce și pe frică, ci trebuie să își găsească propriul fundament în dreptate, în dezvoltarea umană integrală, în respectarea drepturilor umane, în îngrijirea creației, în promovarea de structuri educative și sanitare, în dialog și în solidaritate”. Făcea aceasta inaugurând cu un video-mesaj întâlnirea „Convertirea armelor nucleare? Convenabilă!”, organizată de „Comitetul pentru o civilizație a iubirii”, desfășurată în sala de presă a Conventului din Assisi.
Academia Pontificală de Științe a publicat în aprilie 2022 o declarație lungă despre prevenirea războiului nuclear, prezentând riscurile pe care el le-ar aduce întregii omeniri. Nouă puncte de acțiune și patru apeluri adresate liderilor naționali și religioși, oamenilor de știință și oamenilor din orice parte a lumii pentru ca știința să ajute la a trăi în pace, să frâneze pervertirea cuceririlor sale. Mai recent, Vaticanul a cerut ca statele să colaboreze în urmărirea folosirilor pașnice a energiei nucleare. Intervenind la 8 august la New York la Conferința ONU de revizuire a Tratatului de non-proliferare a armelor nucleare, Arhiepiscopul Gabriele Caccia, șef al delegației Sfântului Scaun, a reafirmat convingerea că energia atomică trebuie să fie utilizată numai pentru scopuri pașnice.
„Folosirea energiei atomice pentru scopuri de război este imorală, așa cum este imorală posesia de arme atomice, cum am spus deja în urmă cu doi ani. Vom fi judecați pentru aceasta”. Acesta este cu siguranță unul dintre pasajele cele mai puternice din discursul rostit de Papa la Memorialul Păcii din Hiroshima. El subliniase deja la audiența din 2017 acordată participanților la întâlnirea „Perspective pentru o lume liberă de armele nucleare și pentru o dezarmare integrală” că trebuie „condamnată cu fermitate” folosirea bombelor nucleare precum și „însăși posesia lor”, și cuvinte asemănătoare au fost rostite tot în acel an în conferința de presă în zborul de întoarcere din călătoria apostolică în Myanmar și Bangladesh. Cu ocazia celei de-a 53-a Zile Mondiale a Păcii, celebrată la 1 ianuarie 2020, Papa Francisc a făcut iarăși o referință la periculozitatea armelor nucleare. „Nu putem pretinde să menținem stabilitatea în lume prin frica eliminării, într-un echilibru deosebit de instabil, suspendat pe marginea prăpastiei nucleare și închis în interiorul zidurilor indiferenței, unde se iau decizii socio-economice care deschid calea spre dramele rebutării omului și a creației, în loc să ne păzim unii pe alții”. (material Vatican News, tradus de pr. dr. Mihai Pătrașcu pentru Ercis.ro)