Administrarea Mirului în parohia Bârlad

13.10.2022, Iași (Catholica) - Cinci candidați din parohia Bârlad au primit Sacramentul Mirului duminică, 9 octombrie 2022, în ziua hramului parohiei: Sfânta Fecioară Maria, Regina Rozariului, prin impunerea mâinilor și rugăciunea PS Petru Sescu, Episcop auxiliar. De două mii de ani, promisiunea lui Isus continuă să se realizeze fără încetare. Dacă Duhul Sfânt continuă să se manifeste și să opereze în diferite forme, fiind Domnul și de viață dătătorul, cu siguranță l-am văzut și la Bârlad duminică, 9 octombrie 2022, la Sfântul Mir. Un Sacrament orânduit de Isus prin care, cu semnele vizibile ale impunerii mâinilor Episcopului și a ungerii cu Sfântul Mir, cei cinci candidați au primit haruri nevăzute. Într-o notă de sărbătoare, chiar dacă e vorba de o comunitate mică, fiecare membru al comunității, mișcat de însuflețirea Duhului, a contribuit la frumusețea evenimentului vizibil participând cu siguranță și la darurile invizibile primite prin „pecetea darului Sfântului Duh” de cei care au primit Mirul, iar împreună cu ei și cei prezenți la marele eveniment.
Întâmplarea, sau alegerea fostului paroh, a făcut să se realizeze o curioasă coincidență. La fel ca și acum două mii de ani, „Rusaliile” de duminică s-au realizat în timp ce comunitatea era în rugăciune în „Cenacolul” din Bârlad cu Maria și pentru a o onora pe Maria. În duminica în care comunitatea sărbătorea hramul parohiei: Sfânta Fecioară Maria Regina Rozariului, nu numai că a fost conferit Sfântul Mir tinerilor ce s-au pregătit, dar Duhul și-a făcut simțită prezența reală dacă nu prin limbi de foc care erau, dar reprezentate doar artistic în prezbiter, nici prin vuiet care se auzea, dar era de la circulația de pe bulevardul din fața bisericii, ci printr-un aspect particular. Cum relatează în Faptele Apostolilor (2,8), în timp ce vorbea Sfântul Petru, fiecare dintre cei prezenți îl auzea în propria limbă. Și acum, un alt Petru, Episcop auxiliar de Iași, în timp ce vorbea după evanghelie, deși cei prezenți erau din toate părțile: Bârlad, Tecuci, Iași, Huși, Vaslui etc. toți îl ascultau cu atenție și plăcere pentru că vorbea în „limba lor”, pe înțelesul lor și în sintonie cu sensibilitatea lor. A îmbinat în mod maestral și cu un limbaj accesibil tuturor celor prezenți, norocul de a avea o patroană așa de puternică care prin mijlocirea Rozariului ne obține capacitatea de a fii soldați ai lui Cristos care înving dușmanul ca la Lepanto, mai ales că prin darurile Duhului Sfânt devenim luptători neînfricați împotriva unui dușman și mai aprig, dușmanul mântuirii noastre.
Chiar dacă participanții erau din diferite comunități, s-a realizat încă o dată un „anti Babel” = „noi Rusalii” unde limbile și vocile tuturor, în rugă și cânt, i-au unit pe toți într-o celebrare frumoasă, plăcută fie celor prezenți cât și lui Dumnezeu. Și pentru ca așa este tradiția, după celebrările din biserică, s-a continuat cu o mică agapă organizată „ca de hram” de către enoriașii gazde, în dorința de a prelungi frumusețea darurilor primite în suflet în timpul celebrării cu cele pentru trup, așa după cum e datina din străbuni. (pr. Valerian Țîmpu pentru Ercis.ro)