Gabriela Mitu-Bulăreanu, prezență notabilă din Cioplea la Seminarul Internațional „The Unknown”

16.10.2022, București (Catholica) - La 30 septembrie 2022, Gabriela Mitu-Bulăreanu, membră a comunității și o pasionată cercetătoare a fondului etnografic din Cioplea, a fost prezentă în cadrul Seminarului Internațional „The Unknown”, organizat de către Academia de Muzică, Dans și Arta „Assen Diamandiev” din Plovdiv, cu sprijinul Fondului Național „Cultura” al Institutului de Folclor și Etnografie din Sofia.
În cadrul secțiunii „Heritage. Community Knowledge and Sustainability”, printre alți reprezentanți din Bulgaria, Grecia, Finlanda și Turcia, membra comunității din București a susținut o comunicare cu tema: „Bulgarii catolici din Cioplea – păstrarea identității culturale în era digitală”. Cu aceeași ocazie s-a dorit schițarea contextului în care urmașii bulgarilor din vechea comunitate bulgară se manifestă în mediul on-line și își prezervă cultura populară în spațiul virtual, prin intermediul instrumentelor de comunicare moderne.
Bulgarii catolici au reprezentat una din temele predilecte ale seminarului, fiind descrise aspecte importante legate de literatura bulgarilor bănățeni, care trăiesc pe teritoriul canonic al Diecezei de Timișoara (prezentare susținută de Svetlana Karadzhova), importanța monumentelor istorice din Belene, oraș în Dieceza de Nicopolis ad Hystrum (prezentare susținută de asist. univ. dr. Vanya Ivanova), precum și costumele populare, obiceiurile și tradițiile bulgarilor catolici din Asenovo, Dieceza omonimă (printr-o prezentare a colecționarului de costume populare Radoslav Radkov, căruia i s-a alăturat comunitatea catolică din Asenovo). În cadrul concertului de închidere, un grup de dansatori din Bardanski Geran, au prezentat dansuri și cântece populare tradiționale ale bulgarilor bănățeni.
De asemenea, au fost prezentate comunicări științifice pe teme subumate domeniului folcloric, fiind evidențiate dansurile populare, costumele tradiționale, precum și literatura comunităților de tătari, găgăuzi și vlahi, prezente în Bulgaria. (text: Marius Oanță; foto: Slavyan Stoyanov)