Meditații biblice săptămânale la Claudianum

20.10.2022, București (Catholica) - Iezuiții din București vă invită la meditații biblice săptămânale la Claudianum (Aleea Zânelor 9A) în fiecare joi de la ora 19.30. „Scriba Mansuetudinis”: sub acest titlu începem o serie de meditații pe marginea Evangheliei după Sf. Luca, cel numit de Dante Scriba mansuetudinis Christi (Scriitorul blândeții lui Cristos). Evanghelia după Luca ni se prezintă ca o mare cateheză, ce pornește de la dorința de a-l vedea pe Domnul și ne trasează calea spre împlinire prin ascultarea cuvântului său.
Evanghelia după Luca este o evanghelie „istorică”: ia în seama ei întreaga istorie a omului concret și o deschide spre mântuire, mai întâi promisă, iar acum realizată în Isus. El este centrul timpului, veșnicia unui prezent al lui Dumnezeu pentru om. Prin intermediul lui, „astăzi s-a făcut mântuire pentru această casă” (19,9). În prolog, Luca vine cu toate acreditările lui de „istoric al mântuirii”. Vorbește despre acele fapte „care s-au împlinit printre noi”, așa cum le-au transmis „cei care de la început au fost martori oculari” și au devenit apoi „slujitori ai cuvântului”.
Istorisirea faptelor, așa cum au făcut-o mulți înaintea lui, e redată acum în scris cu grijă de către Luca, pentru ca Teofil, cel care-i citește rândurile, să se poată convinge de temeinicia învățăturilor pe care le-a primit. Prima parte a Evangheliei reprezintă o cateheză a ascultării (1,1-9,50). Cuvântul e o sămânță. Semănat în timpul vestirii, el pătrunde în ureche, își întinde rădăcinile în inimă, crește în „amintire” constantă și devine pâine și putere pentru drumul ce-l are de făcut pelerinul spre Ierusalim.
Cea de-a doua parte reprezintă o cateheză a viziunii (9,51-24,43), care schițează chipul celui ale cărui „căi sunt mereu în inima Domnului” (Ps 84/83,6) și care culminează în theoría (contemplarea priveliștii) lui Isus răstignit din milă față noi. Aceasta este teoria creștină și e singura dată când Noul Testament folosește respectivul termen (23,48)! Acolo contemplăm slava: iubirea unui Dumnezeu făcut una cu noi, răufăcătorii, și care ne aduce înapoi în grădina pierdută, în paradis (23,40-43). (pr. Marius Taloș SJ pentru ARCB.ro)