Papa Francisc: Munca profesorilor aduce roade în viitor
12.11.2022, Vatican (Catholica) - Uniunea Mondială a Profesorilor Catolici (UMEC) este reunită în aceste zile la Roma cu ocazia adunării generale care va alege noul consiliu internațional. Papa Francisc a primit în audiență participanții la această întâlnire. Organismul există oficial din 1951, dar primele legături de comuniune au fost stabilite încă din 1908 între profesorii din Austria, Olanda, Elveția și Germania. Consiliul Pontifical pentru Laici a decretat recunoașterea UMEC drept asociație internațională a credincioșilor la 18 octombrie 2008. În calitate de ONG, are statut consultativ în cadrul Consiliului Europei, Ecosoc, UNESCO și Unicef.
Sfântul Părinte și-a început discursul exprimându-și recunoștința pentru echipa care tocmai și-a încheiat mandatul, „pentru slujirea fidelă și generoasă prestată mulți ani, având certitudinea că munca desfășurată – în mod dezinteresat și cu mare pasiune – va aduce roade în viitor”. A subliniat și agitata istorie recentă, cu o referire foarte probabil la pandemie. „Uniunea voastră își propune să încurajeze și să motiveze pe toți profesorii, pentru ca să fie pe deplin conștienți de misiunea lor importantă de educatori și martori ai credinței, individual sau în cadrul grupurilor de colegi. În acest scop voi vă propuneți să fiți o rețea de colegi în profesie și de frați și surori în credință care, în spirit și stil de prietenie, de primire, de cunoaștere reciprocă și de creștere spirituală comună, se pun în slujba tuturor profesorilor catolici pentru ca să păstreze identitatea lor și să ducă înainte misiunea lor.”
„Prezența educatorilor creștini în lumea școlii este de importanță vitală. Este decisiv stilul pe care el sau ea îl asumă. De fapt, educatorul creștin este chemat să fie în același timp pe deplin uman și pe deplin creștin”, a spus Papa. „Este important ca personalitatea sa să fie bogată, deschisă, capabilă de a stabili relații sincere cu studenții, de a înțelege exigențele lor mai profunde, întrebările lor, fricile lor, visele lor. Și să fie capabil și să mărturisească – înainte de toate cu viața precum și cu vorbele – că credința creștină îmbrățișează tot umanul, totul, că aduce lumină și adevăr în orice domeniu al existenței, fără a exclude nimic, fără a tăia aripile la visele tinerilor, fără a sărăci aspirațiile lor. De fapt, în tradiția Bisericii educația tinerilor a avut mereu ca obiectiv formarea completă a persoanei umane, nu numai instruirea conceptelor, formarea în toate dimensiunile umane.”
A vorbit apoi despre „arta de a educa”, spunând că ea trebuie „cultivată și mărită încontinuu”. A subliniat și că profesorii nu lucrează cu obiecte, ci cu subiecți. „Educația are de-a face cu ființe umane, cei mai mulți la vârsta evolutivă. Sunt persoane care se schimbă de la un an la altul, ba chiar, uneori de la o lună la alta. Și apoi tinerii dintr-o generație sunt diferiți de cei din generația următoare. De aceea, educatorii trebuie să se reînnoiască încontinuu în motivații și în modalitățile de muncă. Nu pot să fie rigizi. Rigiditatea distruge educația. În abordarea diferitelor grupuri de elevi și de studenți, sunt chemați în fiecare an să repornească, să regăsească acea capacitate de empatie și de comunicare.”
Sfântul Părinte a avut și o avertizare de făcut. „Fiți atenți la colonizările ideologice. Una este a fi cu cultura momentului, a vorbi limba momentului, altceva este a se lăsa colonizați ideologic. Vă rog: fiți atenți să îi învățați pe profesori să discearnă ce este o noutate care face să crească și ce este o ideologizare, o colonizare ideologică. Astăzi colonizările ideologice distrug personalitatea umană și când intră în educație fac măceluri.” Și a încheiat spunând: „Iubiți frați și surori, vă încurajez să priviți înainte cu speranță și să dați nou impuls Uniunii Profesorilor Catolici. Este o mare muncă și o misiunea importantă care vă așteaptă în lumea școlii. Sfânta Fecioară Maria și sfinții și sfintele educatori să vă însoțească și să vă inspire. Și eu sunt cu voi în această provocare – nu ca sfânt sau sfântă, ci ca însoțitor de luptă. Din inimă vă binecuvântez, și cu rugăminte vă cer să vă rugați pentru mine. Mulțumesc!”