Cardinalul Parolin a celebrat o Liturghie pentru Ucraina

17.11.2022, Roma (Catholica) - În timp ce războiul continuă în Ucraina, după invadarea de către Rusia în februarie a.c., și în fața atacurilor continue, secretarul de stat al Vaticanului, Cardinalul Pietro Parolin, a prezidat o Liturghie specială pentru pacea din Ucraina, care a avut loc la Bazilica Santa Maria Maggiore din Roma. La celebrare au fost prezenți ambasadori și reprezentanți din peste 60 de țări, pentru a comemora 30 de ani de relații diplomatice între Ucraina și Sfântul Scaun. Cardinalul Parolin a amintit în omilia sa de cei care au suferit și s-a rugat pentru încetarea războiului. „Nu există situație atât de compromisă încât Duhul lui Dumnezeu să nu o poată învia”, a subliniat el.
Printre dărâmături, a spus el, se află un drum de reconstrucție. Cardinalul s-a rugat Domnului „să reverse Duhul Său pentru a elibera omenirea de flagelul luptelor armate”, subliniind că „Dumnezeu, de fapt, vrea ca toți să trăiască în armonie, nu să se anihileze unii pe alții, ci să se ajute reciproc să crească”. Dorința divină, a spus el, este pentru „o fraternitate umană autentică”. De asemenea, i-a îndemnat să nu cedeze niciodată resentimentelor. Isus, a observat Cardinalul Parolin, „îl provoacă pe fiecare om cu întrebări șocante: El ne invită să întoarcem și celălalt obraz. Sunt cuvinte care sfâșie inima celor care sunt victime ale nedreptății”, a recunoscut el, „dar nu trebuie interpretate ca o invitație a Domnului de a ne pleca în fața nedreptății”. De fapt, a continuat secretarul de stat, „El nu cere lucruri nedrepte”, ci cere disponibilitatea noastră de a coopera pentru a rupe cercul vicios al violenței.
Domnul ne invită să fim vigilenți și să nu cedăm la ranchiună. „Dacă este legitim să ne apărăm de cei care vor să ne copleșească, este și mai legitim să ne apărăm de ură și de răzbunare: nu putem permite ca răul extern să ia sfârșit, în timp ce răul din noi crește”. Isus ne oferă acest exemplu și ne ajută, așa cum ne cere, să fim „capabili să semănăm viață acolo unde alții răspândesc moarte”. Cardinalul Parolin s-a rugat Domnului pentru pace și le-a spus celor prezenți că, prin rugăciune, „chiar și un deșert poate fi transformat într-o grădină înfloritoare”. Papa Francisc a făcut numeroase apeluri pentru pacea în Ucraina de la începutul războiului și a oferit disponibilitatea Sfântului Scaun de a ajuta în orice mod posibil.