Arhiepiscopul Gallagher pentru sărbătoarea națională a României

27.11.2022, Vatican (Catholica) - „Experiența pandemiei și izbucnirea războiului din Ucraina, cu efectele sale multiple și amenințătoare în toată lumea”, i-au făcut conștienți pe mulți de fragilitatea vieții umane și a siguranțelor sale, ridicând unele întrebări: „Ce rămâne în toată această incertitudine? Ce poate garanta siguranța în viața mea?” Sunt întrebările pe care și le-a pus Arhiepiscopul Paul Richard Gallagher, secretar al Vaticanului pentru raporturile cu statele și organizațiile internaționale, în predica rostită joi, 24 noiembrie 2022, în Bazilica „Santi XII Apostoli”, la Roma, în timpul celebrării euharistice pentru sărbătoarea națională a României, care va fi la 1 decembrie.
După ce a prezentat salutul și binecuvântarea Papei Francisc în amintirea călătoriei sale apostolice din 2019 în țara noastră, Arhiepiscopul s-a inspirat din textele liturgice ale zilelor între sărbătoarea lui Cristos Rege, duminica trecută, și începutul Adventului, duminică, 27 noiembrie 2022, în care se vorbește despre distrugere și despre sfârșitul timpurilor. Prelatul a subliniat că universul are „un termen de expirare și viața noastră are sfârșitul său. Chiar dacă adesea preferăm să uităm caracterul tranzitoriu al universului nostru și al vieților noastre, mai devreme sau mai târziu ne aflăm în fața acestei realități”. Dar această perspectivă, a avertizat Arhiepiscopul, nu trebuie să paralizeze și să împiedice angajarea pentru o lume mai bună. Aceasta pentru că „dinamica pe care credința creștină o provoacă este rod al celor două elemente ale mesajului apocaliptic: există un sfârșit, dar va fi și ceva nou care urmează. Și tocmai viața nouă în Dumnezeu ne responsabilizează pentru momentul prezent. Cu cât ne confruntăm cu caducitatea, cu atât avem motive, fiind creștini, pentru a ne ridica și a înălța capul”.
Așadar, a ști că există un „termen de expirare” este „un element foarte eficient în viața noastră zilnică, precum și pentru diplomație”, a remarcat Arhiepiscopul Gallagher, amintind că în 2022 România celebrează a 160-a aniversare a diplomației moderne și întemeierea Ministerului Afacerilor Externe. „Să ne imaginăm”, a exemplificat el, „o conferință internațională care discută o problemă fără terminus ad quem. O astfel de conferință nu s-ar termina niciodată și n-ar fi niciodată spațiu pentru un compromis”. Iată așadar importanța unui termen de expirare: el „ajută să ne concentrăm asupra căutării unei soluții și ne face disponibili de a încheia acorduri care să permită societăților noastre să progreseze”. În același mod, a afirmat prelatul, în perspectiva creștină, „ideea responsabilității ultime în fața lui Dumnezeu devine elementul decisiv pentru deciziile morale”. Așa cum de altfel descrie filozofia scolastică în expresia sub specie aeternitatis („sub aspectul veșniciei”): adică „deciziile mele”, a explicat Arhiepiscopul, „și acțiunile mele la sfârșit vor fi judecate de Dumnezeu, în optica veșniciei, raportând responsabilitatea mea la universal. A analiza deciziile importante sub specie aeternitatis ajută, deoarece ne amintește responsabilitatea noastră ultimă în fața lui Dumnezeu”.
În concluzie, prelatul englez a dorit să aducă un omagiu Cardinalului Agostino Casaroli, înmormântat în bazilică, evidențiind figura sa „de diplomat al Sfântului Scaun care s-a remarcat prin clarviziune” – contribuind și la relațiile bune între Sfântul Scaun și România – și de „arhitect al așa-numitei «Ostpolitik»”. El a marcat toată viața sa cu „martiriul răbdării”, pentru a folosi cuvintele Papei Francisc adresate Cardinalilor în consistoriul din 27 august, repropuse de Arhiepiscop. De fapt, „numai cel care are privirea îndreptată spre «lucrurile din urmă»”, a spus Arhiepiscopul Gallagher, „poate să fie pe deplin martir, adică martor al semnificației și al speranței care susține viața umană și animă toată realitatea”. (material L’Osservatore Romano, tradus de pr. dr. Mihai Pătrașcu pentru Ercis.ro)