Papa Francisc: Efectele războiului din Ucraina sunt resimțite în întreaga lume

02.12.2022, Vatican (Catholica) - Papa Francisc a declarat că războiul dintre Rusia și Ucraina este un exemplu de „globalizare a problemelor”, cu efectele larg resimțite ale crizei energetice și alimentare. Într-un mesaj adresat șefilor de stat și altor autorități civile care participă la o conferință la nivel înalt pe tema geopoliticii, organizată la Roma pe 2 decembrie 2022, Pontiful a spus că în special criza alimentară afectează „un număr tot mai mare de oameni din întreaga lume, mai ales din țările cele mai sărace”. „Conflictul ucrainean produce, de fapt, repercusiuni enorme în țările din Africa de Nord, care depind în proporție de 80% de grâne din Ucraina sau Rusia”, a spus Papa Francisc. „Această criză ne îndeamnă să luăm în considerare totalitatea situației reale dintr-o perspectivă globală, așa cum efectele sale sunt globale.”
Sfântul Părinte a explicat că „așa cum nu se poate gândi abordarea crizei energetice făcând abstracție de cea politică, nici nu se poate rezolva criza alimentară făcând abstracție de persistența conflictelor”. „Nici nu poate fi luată în considerare amploarea suferinței umane fără a avea în vedere criza socială, în care, pentru un câștig economic sau politic, se diminuează valoarea persoanei umane și se calcă în picioare drepturile omului”, a adăugat el. Mesajul Papei a fost transmis în cadrul conferinței „Rome Med – Dialoguri mediteraneene”, care a avut loc la Roma în această săptămână. Ministerul italian al Afacerilor Externe găzduiește reuniunea anuală la nivel înalt.
De asemenea, Papa Francisc a avut o audiență, pe 2 decembrie, cu membri ai organizației Leaders Pour la Paix (Lideri pentru Pace). „Nu putem uita că sacrificarea de vieți omenești, suferința populației, distrugerea fără discernământ a structurilor civile, încălcarea principiului umanității nu sunt ‚efecte secundare’ ale războiului, nu, sunt crime internaționale. Acest lucru trebuie să îl spunem și să îl repetăm”, a declarat Pontiful. Leaders Pour la Paix este o organizație fondată de fostul prim-ministru francez Jean-Pierre Raffarin, care reunește reprezentanți guvernamentali de nivel înalt din întreaga lume.
Secretarul american de stat Antony Blinken și Ban Ki-moon, fostul secretar general al Națiunilor Unite, se numără printre liderii săi, alături de Kamal Kharazi, fostul ministru iranian de externe, și Quan Kong, membru al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez. Grupul format din 36 de lideri mondiali își propune să reducă conflictele prin prevenire, alertând opinia publică și factorii de decizie cu privire la situațiile de risc și consecințele acestora, potrivit site-ului său. „Folosirea armelor pentru a rezolva conflictele este un semn de slăbiciune și fragilitate”, a declarat Papa Francisc. „A negocia, a proceda la mediere și a începe concilierea necesită curaj”.